Endüstri Bölgeleri Kanun Teklifi Sanayi Komisyonu'nda Kabul Edildi

Endüstri Bölgeleri Kanun Teklifi Sanayi Komisyonu’nda kabul edildi.

Endüstri Bölgeleri Kanun Teklifi Sanayi Komisyonu'nda Kabul Edildi


Endüstri Bölgeleri Kanununda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda kabul edildi. Teklifle, ilan edilen endüstri bölgesi alanindan büyük olmamak kaydiyla bölgeye ilave edilecek alanlara Bakanlikça karar verilecek ve yeni sinirlar Resmi Gazete’de yayimlanacak. Endüstri bölgesi ilan edilen alanlardaki araziler, Kamulastirma Kanunu hükümleri uyarinca Bakanlikça kamulastirilarak Hazine adina tescil edilecek; Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanliginca endüstri bölgesi olarak kullanilmak üzere Bakanliga tahsisi yapilacak.

Endüstri bölgelerinde yatirim yapmak isteyen yerli ve yabanci gerçek ve tüzel kisilerin Bakanliga veya yönetici sirkete basvurusu üzerine, yönetmelikte düzenlenen esaslar çerçevesinde yönetici sirket ve Bakanlik tarafindan belirlenen yatirimcilara Bakanlikça ön yer tahsisi yapilacak.

Yatirimci irtifak hakki veya kullanma izni verilmesinden itibaren ilgili yönetmelikle belirlenen süre ve esaslar çerçevesinde en geç 5 yil içerisinde yatirimini tamamlayacak.

Bakanlikça, kamulastirilan tasinmaz mallarin kamulastirma bedelleri Bakanligin bütçesinden karsilanmissa bu tasinmaz mallar üzerinde sözlesmesinde belirtilen süre kadar yönetici sirket ve/veya yatirimcilar lehine bedeli karsiliginda, kamulastirma bedeli yönetici sirket ve/veya yatirimcilar tarafindan karsilanmissa yönetici sirket ve/veya yatirimcilar lehine bedelsiz olarak bagimsiz ve sürekli irtifak hakki tesis edilebilecek.

Endüstri bölgelerinde; Hazine adina tescilli tasinmazlarla bedeli Bakanligin bütçesinden karsilanmak suretiyle kamulastirilarak Hazine adina tescil edilen tasinmazlardan, yatirimcilar lehine irtifak hakki tesis edilenler, yatirimin tamamlanmasi sarti ve yatirimcinin talep etmesi durumunda Bakanligin uygun görüsü üzerine Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanliginca yatirimciya üzerindeki muhdesatin bedeli alinmaksizin rayiç bedel üzerinden dogrudan satilabilecek.

Özel endüstri bölgeleri için kurulu alanlarda 150 bin metrekare sarti 100 bin metrekareye, bos alanlarda 200 bin metrekare sarti 150 bin metrekareye düsürülerek, daha küçük alanlarda yüksek teknolojili, stratejik, katma degerli, ihracat potansiyeli yüksek yatirimlarin da özel endüstri bölgesi imkanlarindan faydalanmasi hedefleniyor.
Kaynak: İHA