Hollanda'dan Soguk Savas'tan Bu Yana Askeri Harcamadaki En Yüksek Artis

Hollanda Savunma Bakani Kajsa Ollongren, Savunma Bakanliginin ekstra bütçeyle Soguk Savas’tan bu yana Hollanda Silahli Kuvvetlere en büyük yatirimin yapildigini açikladi.

Hollanda hükümeti, bu yil savunmaya 5 milyar euro, 2025’e kadar ise yaklasik 15 milyar euro yatirim yapilacagini duyururken, 2025 yilindan sonra bütçenin her yil 5 milyar euro düzenli olacak artacagini bildirdi. Hükümet ayrica, silahli kuvvetler birliklerine üç yil içinde yüzde 8,5’lik bir ücret artisi olacagini ve tüm savunma personeli için bir kereye mahsus bin 750 euroluk bir ödeme yapilacagini duyurdu.

Hollanda Savunma Bakani Kajsa Ollongren yaptigi açiklamada, Savunma Bakanliginin ekstra bütçeyle Soguk Savas’tan bu yana Hollanda Silahli Kuvvetlere en büyük yatirimin yapildigini açikladi.

Bakan Ollongren, küresel tehditlerin ve Ukrayna’daki savasin hafife alinmamasi gerektiginin altini çizerek, "Insanimiza, ekipmanimiza ve isbirligimize yatirim yaparak çevik ve gelecege hazir bir silahli kuvvetler insa ediyoruz. Isbirliginin güçlendirilmesi Hollanda’yi daha güçlü ve Avrupa’yi daha güvenli hale getirecek" dedi.

Söz konusu ekstra bütçe ile Hollanda’nin 6 adet F-35 savas uçagi almasi, MQ-9 Reaper tipi IHA sayisini 4’den 8’e çikarmasi ve genel ekipman eksikliklerini gidermesi planlaniyor.

Ekstra bütçe ayrica, 2024 ve 2025’te Hollanda’nin NATO’nun üyelerinden talep ettigi askeri harcamalarda GSYIH’nin yüzde 2’sine ulasacagi anlamina geliyor.
Kaynak: İHA