Yumurta Kabuguyla Sanat

Ortopedik yürüme engelli Türkiye’nin ilk yumurta kabugu oyma sanatçisi Hamit Hayran, hazirladigi ürünlerle görenlerin ilgisini çekiyor.

Yumurta Kabuguyla Sanat
Kirsehir’de dogan 66 yasindaki yumurta kabugu oyma sanatçisi Hamit Hayran, yillar önce geçirdigi elektrik kazasinin ardindan ortopedik yürüme engelli olarak hayatina devam etmek zorunda kaldi. Bir gün sofrada otururken yumurta kabugunu degerlendirmeye karar veren Hayran, böylelikle yumurta kabugu oyma sanatiyla tanisti. Yaklasik 32 yildir Hint bülbülünden deve kusu yumurtasina kadar farkli yumurta kabuklarina igne yardimiyla sekiller veren Hayran, icra ettigi yumurta oyma sanati Kültür ve Turizm Bakanligi’nin bünyesine girdikten sonra ilk ustalik belgesini alan kisi oldu. Eskisehir’de Yunus Emre’nin vefatinin 701’inci yil dönümü dolayisiyla düzenlenen tören alaninda stant kuran Hayran, yumurta kabugundan hazirladigi ürünlerle ziyaretçilerin ilgisini çekti.

“En çok kullandigimiz da deve kusu yumurtasi oluyor”

Sanatini icra ederken kullandigi yumurta çesitlerinden bahseden Hayran, “1988 yilindaki bir elektrik kazasi geçirdim. Ortopedi yürüme engelliyim. Bir gün sofrada otururken, hiç bilmedigim bir sanatla karsilastim. Aslinda baba meslegi marangozluk, agaç isleri ve agaç oymaciligidir. Ben hayati kazanmak zorundaydim. Engelliydim ama direnmeden yolumu almak zorundaydim. Bir gün dedim ki ‘bu yumurta kabugundan ne yapabilirim?’ Bu güzel sanata basladiktan sonra deneme yanilma yoluyla basardik. 32 yil geçti. Simdi ise bu güzel sanati Osmanli’dan sonra getiren ilk kisi oldugumuzu ögrendik. Yasa geregi yumurta kullaniyoruz. Hint bülbülünden deve kusu yumurtasina kadar kullaniyoruz. En çok kullandigimiz da deve kusu yumurtasi oluyor” dedi.

“Ilk ustalik belgesini alan benim”

Türkiye’de ilk ustalik belgesini alan kisi oldugunu vurgulayan Hayran, konuyla ilgili olarak sunlari söyledi:

“Yumurtanin üzerine isim yazarsak yarim saatten, deve kusu yumurtasini çalisirsak 2 ayi bulur. 32 yil sonra Kültür Bakanligimizin bünyesine girdi. Ilk ustalik belgesini alan benim. Hedefim buydu ve basardim. Ikinci hedefim ise insan eseriydi ve bunu da basardik. 300’e yakin ögrenci kitlemiz var. Herkes yumurta diye bakiyor ama çok kirilgan ve geri dönüsü olmayan bir sanatla yolumuza devam ediyoruz. Insanlar bir yumurtadan bu olabilir mi diye hayret içinde kaliyor. Aslinda dünyada her sey geri dönüsümdür. Akil, güven ve ask ile yola çikarsan basaramayacagimiz bir sey yoktur.”
Kaynak: İHA