Japonya'dan Rusya'ya Ek Yaptirim Karari

Japonya Basbakani Fumio Kishida, ülkesinin yaklasik 140 Rus vatandasi ve daha fazla Rus bankasinin varliklarini dondurarak Rusya’ya uygulanan yaptirimlari genisletecegini açikladi. Kishida askeri baglantili yaklasik 70 Rus kurulusun da ihracat yasagi listesine eklenecegini ifade etti.

Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirilari devam ederken, Tokyo’dan Moskova’ya yeni yaptirim karari geldi. Bir hafta süren Güneydogu Asya ve Avrupa turunun bitiminde Ingiltere’de açiklamalarda bulunan Japonya Basbakani Fumio Kishida, ülkesinin yaklasik 140 Rus vatandasi ve daha fazla Rus bankasinin varliklarini dondurarak Ukrayna’ya saldirilari nedeniyle Rusya’ya uygulanan yaptirimlari genisletecegini duyurdu. Askeri baglantili yaklasik 70 Rus kurulusun da ihracat yasagi listesine eklenecegini ifade eden Kishida, ayrica kuantum bilgisayarlar ve diger yüksek teknoloji ürünlerinin Rusya’ya ihracatinin yasaklanacagini belirtti.



Küresel düzen vurgusu

Ingiltere öncesinde gittigi Endonezya, Vietnam ve Tayland ziyaretleri dahil siyasi temaslarinin verimli geçtigini söyleyen Kishida, "G7, uluslararasi toplumun Ukrayna’daki durumla basa çikma çabalarinda öncü bir rol oynadi. Küresel baris ve istikrari korumak için G7’yi daha da güçlendirmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandi. Muhataplariyla dünyanin herhangi bir yerinde ülkelerin egemenlik ve toprak bütünlügüne saygi gösterilmesi gerektigi konusunda mutabik kaldiklarini aktaran Kishida, "Hint-Pasifik bölgesinde statükonun güç kullanilarak tek tarafli olarak degistirilmesine izin vermemeliyiz. Mevcut krizler karsisinda Japonya, özgür ve açik bir Hint-Pasifik girisimini destekleyecek" diye konustu.

Kishida, Kuzey Kore meselesi ve Çin’in bölgede artan askeri varligi dahil bölgesel konulari da muhataplari ile ele aldiklarini vurgulayarak zorlu güvenlik ortaminin üstesinden gelmek için birlikte çalisma konusunda anlastiklarini söyledi.

Kaynak: İHA