Bakan Karaismailoglu Açiklamasi 'Egiste Viyadügü, Ülkemizin Tarihine Geçecek Ve Simge Yapilarimizdan Biri Olacak'

Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Türkiye’nin en yüksek ayakli köprüsü olan Egiste Viyadügü’nü Kasim ayinda trafige açmayi planladiklarini belirterek, “Egiste Viyadügü, ülkemizin tarihine geçecek ve simge yapilarimizdan biri olacak. Akdeniz Bölgesi ile Iç Anadolu Bölgesi’ni kesintisiz sekilde birbirine bagliyoruz” dedi.

Bakan Karaismailoglu Açiklamasi 'Egiste Viyadügü, Ülkemizin Tarihine Geçecek Ve Simge Yapilarimizdan Biri Olacak'


Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, birtakim ziyaretleri çerçevesinde Egiste Viyadügü’nde incelemelerde bulunmak için Konya’nin Hadim ilçesine geldi. Bakan Karaismailoglu, ilk olarak Hazreti Hadimi Camisi’nde cuma namazi kildi ve ardindan Hazreti Hadimi Türbesi’ni ziyaret etti. Hadim Belediye Baskani Ahmet Hadimioglu ile görüsen Bakan Karaismailoglu, AK Parti Hadim Ilçe Baskanligini da ziyaret ederek, ilçe merkezindeki esnaflarla bir araya geldi.

“Egiste Viyadügü, ülkemizin tarihine geçecek ve simge yapilarimizdan biri olacak”

Egiste Viyadügü’nde incelemelerde bulunan ve burada brifing alan Bakan Karaismailoglu basin mensuplarina açiklamalarda bulundu. Vatana ve millete kar-kis, gece-gündüz demeden hizmet vermeye devam ettiklerini belirten Bakan Karaismailoglu, “Belirledigimiz yol haritasiyla yapilan her kilometre yolla, köprüyle, viyadükle ülkemizin dört bir kösesini bayindir kiliyoruz. Yatirimlarimizin toplumsal refahin yükseltilmesinde önemli kilometre taslarindan biri oldugunun bilinciyle hareket ederek dogu-bati, kuzey-güney demeden ülkemizi bastanbasa yüksek standartli yol agiyla kusatiyoruz. Bu itibarla su an insa çalismalarini yerinde inceledigimiz Egiste Hadimi Viyadügümüz de ülkemizin ulasim alaninda yapimi devam eden en önemli projelerinden biridir. Türkiye’nin en yüksek ayakli köprüsünü insa ederek Toroslara adeta bir mühür vuruyoruz. Akdeniz Bölgesi ile Iç Anadolu Bölgesini kesintisiz sekilde birbirine bagliyoruz. Konya-Hadim-Taskent ile Karaman’in Sariveliler-Basyayla-Ermenek ilçelerini birbirine baglayan Hadim Devlet Yolu üzerinde insa ettigimiz bu viyadügümüz; ülkemizin en yüksek ayak yüksekligine sahip olmasinin yani sira yine ülkemizin en uzun dengeli konsol köprüsü olarak da tarihe geçecek ve simge yapilarimizdan biri olacak” dedi.



“Seyahat süresi 20 dakika kisalacak"

Proje çerçevesinde bin 372 metre uzunlugunda, 166 metre yüksekliginde, 27 metre genisliginde, 9 açiklikli, dengeli konsol tipinde çift viyadük seklinde Türkiye’nin en uzun ve en yüksek dengeli konsollu köprüsünü insa ettiklerini anlatan Karaismailoglu, “Yapim çalismalari çerçevesinde kenar ayaklar ve orta ayaklarda temel ve elevasyon imalatlari ile sol eksende üstyapi imalatlarinin tamamini bitirdik. Sag eksende ise üstyapida 852 metre ilerleme gerçeklestirdik. Yani toplamda sag ve sol köprüde 2 bin 224 metre üstyapi ilerlemesine ulasilarak projede yüzde 72 gerçeklesme sagladik. Geriye kalan 520 metre üstyapi imalatini da bu yil içinde tamamlamayi ve Egiste Hadimi Viyadügü’nü Kasim 2022’de trafige açmayi planliyoruz. Egiste Hadimi Viyadügü’nün tamamlanmasiyla birlikte, seyahat süresi 20 dakika kisalacak. Bunun yani sira, Türkiye’nin kuzey ve güney aksinin en önemli arterlerinden biri olan Konya-Hadim-Taskent-Alanya güzergahinda zaman ve seyahat konforu en üst seviyeye çikacaktir. Dik yokus ve keskin virajla asilan Egiste Deresi geçisindeki ulasim rahatlayarak, bu bölge artik sürücülerin ‘korkulu rüyasi’ olmaktan çikarak trafik, can ve mal güvenligi en üst seviyeye yükselecektir” seklinde konustu.



“Dünyada en hizli gelisim gösteren ülkelerden biri haline geldik”

Üç kitanin ortasinda bir köprü konumunda olan Türkiye’nin stratejik konumunun geregi olarak tüm ulasim sistemlerini önce birbirlerine, sonra da dünyaya entegre ettiklerini ve yeni planlamalari da buna uygun sekilde hazirladiklarini kaydeden Karaismailoglu, “Ne mutlu bize ki Cumhuriyetimizin, 100. yilinin esigindeyiz. Projelerimizde de ulasim, lojistik ve haberlesmede ülkemizi bölgesinde lider, dünyada da önemli bir kavsak noktasi haline getirdik ve bu konumumuzu korumaya devam edecegiz. Bugüne kadar insa ettigimiz eserlerde oldugu gibi bundan sonrakilerde de ekonomik bagimsizligimizi güçlendirmek için çalismalarimizi sürdürecegiz. Ülkemizin jeostratejik konumunun avantajlarindan hareketle akslarimizdaki uluslararasi ticaret aglarini merkeze alan, küresel ve bölgesel bütünlesmeyi saglayan çalismalarimizi da hizla sürdürüyoruz. Geçit vermeyen daglari tünellerle, vadileri köprüler, viyadüklerle asiyoruz. 2003 öncesi 83 adet olan tünel sayimizi 466’ya, sadece 50 kilometre olan toplam tünel uzunlugunu da yüzde bin 202 artirarak toplam 651 kilometreye çikardik. 3 bin 617 adet köprü ve viyadük insa ederek köprü ve viyadük uzunlugumuzu 727 kilometreye ulastirdik. Yarin, birlikte açacagimiz Fasalis Tünelimiz de AK Parti hükümetinin önemli eserlerinden biri olacak. Antalya-Kemer-Tekirova-Finike bölünmüs yol hatti üzerindeki tünelimiz sayesinde yol güzergahi 2 kilometre, seyahat süresi de 10 dakika kisalacak. Yani, yine ekonomimize ve milletimize kazandiracagiz. Yollarimizi insa ederken yürüttügümüz politikalar ve faaliyetlerle, dünyada en hizli gelisim gösteren ülkelerden biri haline geldik. Kisa süre içinde açilisini yaptigimiz 1915 Çanakkale Köprüsü, Tokat Havalimani, Malatya Çevreyolu gibi eserlerle bu gelisime taze kan pompalamaya devam ediyoruz. Yollarimizi insa ederken yürüttügümüz politikalar ve faaliyetlerle, dünyada en hizli gelisim gösteren ülkelerden biri haline geldik. Yatirim maliyeti büyük projeleri, yap-islet-devret gibi finans modelleriyle hayata geçiriyor, 50 yillik, 100 yillik hayalleri, bu dev eserleri çok daha kisa sürelerde vatandasimizin hizmetine sunuyoruz. Böylece ülke sathinda hedeflenen karayolu yatirimlarinin da gerçeklestirilmesine imkan sagliyor, bütünsel ve sürdürülebilir bir kalkinmaya erisimin yolunu açiyoruz. Yani milletimize sadece yol degil, yeni is imkanlari, istihdam sunuyoruz. Ülkemizin kalkinmasina, ekonomisine katma deger sagliyoruz” ifadelerini kullandi.

“198 milyar dolar yeni yatirim yapacagiz”

2003’te Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in ortaya koydugu ‘ulasan ve erisen Türkiye’ vizyonunu 20 yilda hayata geçirdiklerini aktaran Karaismailoglu, “20 yilda neyin sözünü verdiysek yaptik. Bunun özgüveni ve gururuyla simdi de ülkemizin yakin gelecegi için harekete geçtik. 2035 ve 2053 yilina kadar olan yatirimlarimizi planladik ve hedeflerimizi belirledik. Bildiginiz gibi Ulastirma ve Lojistik Master Plani - Ulastirma 2053 Vizyonumuzun lansmanini yaptik. 5’er yillik planlamalarla demiryolu, karayolu, denizyolu, havayolu ve haberlesme için 198 milyar dolar yeni yatirim yapacagiz. 2053 yilina kadar karayollarinda bölünmüs yol agimizi 38 bin 60 kilometreye, otoyol agimizi ise 8 bin 325 kilometreye yükseltecegiz. Akilli ve otonom teknolojiler ile donatilmis, hizli, emniyetli yol altyapisi ile kaza oranlarini azaltacagiz. Yolculuk planlamalarina göre elektrikli sarj altyapisi tesis edecek, elektrikli araçlar için uygun altyapilar olusturacagiz. Karayollarinda fosil yakit yerine elektrikli ve alternatif enerji kullanimini artiracagiz. Gelecek vizyonumuzun en önemli unsurlarindan biri, ülkemizin rekabet gücüne ve toplumun yasam kalitesinin yükseltilmesine katkida bulunmaktir. Güvenli, ekonomik, konforlu, çevreye duyarli, kesintisiz, dengeli ve sürdürülebilir bir ulastirma sistemi olusturmaktir. Bu çerçevede, gelecekte görmeyi hedefledigimiz Türkiye fotografini daha da netlestirmekteyiz. Egiste Hadimi Viyadügü de en yüksek ayakli ve en uzun dengeli konsol köprü olarak ülkemizin en önemli ulasim yatirimlarindan biri olmustur ve gelecek nesillerimize yeni atilimlara ilham verecektir” diye konustu.

Kaynak: İHA