AB Yüksek Temsilci Borrell, Çin Disisleri Bakani Wang Ile Rusya-Ukrayna Savasini Görüstü

Avrupa Birligi (AB) Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikalari Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Baskan Yardimcisi Josep Borrell ile Çin Disisleri Bakani Wang Yi, gerçeklestirdikleri telefon görüsmesinde Rusya-Ukrayna savasini ele aldi.

AB Yüksek Temsilci Borrell, Çin Disisleri Bakani Wang Ile Rusya-Ukrayna Savasini Görüstü
Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirilari devam ederken, diplomasi trafigi de sürüyor. Avrupa Birligi (AB) Dis Eylem Servisi tarafindan yapilan yazili açiklamada, AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikalari Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Baskan Yardimcisi Josep Borrell’in Çin Disisleri Bakani Wang Yi ile telefonda görüstügü ve görüsmede Ukrayna-Rusya savasinin ele alindigi belirtildi. Açiklamada, “Yüksek Temsilci ve Baskan Yardimcisi Borrell, Çin’in BM Güvenlik Konseyi’nde ve Genel Kurul’da toprak bütünlügüne, uluslarin egemenligine ve sinirlarin dokunulmazligina verdigi destegin yani sira Çin’in düsmanliklari ve diyalogu durdurmayi desteklemeye hazir oldugunu belirten konumu için takdirini dile getirdi’’ ifadelerine yer verildi.

Borrell ve Wang’in büyük ölçekli bir insani krizin önlenmesi gerektigi konusunda anlastiklari aktarilan açiklamada, "Yüksek Temsilci ve Baskan Yardimcisi, düsmanliklarin derhal durdurulmasinin mutlak gerekliligine dikkat çekti ve Avrupa’daki Ikinci Dünya Savasi’ndan bu yana en yüksek sayida mülteciye ve uluslararasi insani hukukun agir ihlalleri de dahil olmak üzere sivil nüfusun kabul edilemez sekilde hedef alinmasina ve aci çekmesine atifta bulundu. Çinli mevkidasindan sivil nüfusun tahliyesine izin vermek için insani koridorlarin kurulmasini desteklemesini istedi’’ denildi.

Açiklamada ayrica Çin ve AB arasinda nisan ayinda gerçeklesmesi planlanan AB-Çin Zirvesi’nde karsilikli müzakerelere devam edilmesi konusunda mutabik kalindigi belirtildi.
Kaynak: İHA