Akdeniz'de Sardalya Bereketi

Akdeniz’de av yasaginin kalkmasiyla birlikte İçel’de her çesit balik tezgahlarda yerini alirken, özellikle ’sardalya’nin bol olmasi balikçilari sevindiriyor. İçel Balikçilar Dernegi Baskan Yardimcisi Adnan Polat, "Karadeniz’in hamsisi, Marmara’nin palamutu varsa bizim de sardalyemiz var. Su anda sardalya bollugu var" dedi.

Akdeniz'de Sardalya Bereketi
1 Eylül’den itibaren Karadeniz, Marmara ve Ege’de, 15 Eylül’den itibaren ise tüm Akdeniz’de av yasagi tamamen kalkti. Yasagin kalkmasiyla beraber balik tezgahlari da doldu. Tezgahlarin dolmasiyla birlikte geçtigimiz aylarda el yakan balik fiyatlari da ciddi oranda düserken, vatandaslar da baliga ragbet göstermeye basladi.

Yaklasik 3 aydir avlanmaya çikan balikçilar Akdeniz’de ’sardalya’ bollugu yasandigini belirtildi. Karadeniz’in hamsisi, Marmara’nin palamutu varsa bizim de sardalyemiz var" diyen balikçilar vatandaslarin bu durumu degerlendirmesini istedi.

"Sezon çok iyi gidiyor"

Av durumu ve fiyatlarla ilgili IHA muhabirine bilgi veren İçel Balikçilar Dernegi Baskan Yardimcisi Adnan Polat, 15 Eylül itibariyle av yasaginin Akdeniz’de tamamen kalktigini belirterek, "Sezon çok iyi gidiyor. Balik çesitliligimiz bol. Fiyatlarimiz da çok uygun. Sezon basinda Marmara ve Karadeniz’den palamut akiniyla karsilastik. Akdeniz’de oralara göre azda olsa palamut çikti. Bu sene sezon basinda palamut epey bir ucuzladi. Gerçekten halkimiz bu 2-3 aylik sürede bol bol balik yediler. 20 liradan, 25 liradan balik yediler. Tabi su anda palamutta bir azalma oldugundan dolayi biraz fiyatlar yükseldi ama yine de çogu balik fiyati gayet uygun" diye konustu.



"Su anda sardalya bollugu var"

Son dönemde özellikle sardalya bollugu yasandigini kaydeden Polat, "Marmara’nin palamutu, Karadeniz’in hamsisi oldugu gibi bizim Akdeniz’in de sardalyesi var. Omega 3 açisindan en iyi baligin somon oldugu bilinir ama sardalya bütün baliklardan daha iyi. Halkimizin burada zaten sardalyaya ciddi ragbeti var. Her yastan insanin sardalya yemesini istiyoruz. Zaten su anda sardalya bollugu var. Burada havalar iyi gittigi sürece her çesit baligimiz çikar. Yilbasindan itibaren havalarin biraz kötülesmesiyle birlikte balik çikma oranlari düser. Buna ragmen fiyatlarimiz gayet uygun. Geçen yilin bu aylarina göre fiyatlarimizda baya bir uygunluk var. Geçen yil çupra-levregi biz 100-110 liraya satarken, su anda 80 lira. Sardalya normalde 50 lira ama biz 30-35 lira arasinda satiyoruz. Istavrit 25, hamsi 35 lira. Yani her keseye uyacak balik var. Halkimizi bol bol balik yemeye davet ediyoruz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA