Falezlerde Yükselen 6 Katli Binanin Yikim Hikayesi Yilan Hikayesine Döndü

Antalya’nin Muratpasa ilçesinde, binalarin kayma riski tasidigi, dünyaca ünlü falezlere sifir, bir binanin insaati yikim kararina ragmen tamamlandi. 10 yildir falezlerin üzerine yapilan bina ile mücadele eden Cihat Günsel, "Yapi kayit belgeleri de iptal oldu, belediyeye basvurumuzu yapacagiz. Bu binanin yikilmasi için çalisacagiz" dedi.

Falezlerde Yükselen 6 Katli Binanin Yikim Hikayesi Yilan Hikayesine Döndü
Muratpasa ilçesi Gençlik Mahallesi’nde 1312 Sokak devaminda, dünyaca ünlü falezler üzerinde insasina 2000’li yillarda baslanan binanin falezlere zarar verdigi gerekçesiyle yikimi istendi. Yerel mahkeme ve Danistay karariyla bina hakkinda yikim karari olmasina ragmen ’Imar Barisi’ndan yararlanildigi ve insaatin devam ettigi gerekçesiyle yeniden sikayetçi olundu.

"Yapi kayit belgesi de iptal oldu"

6 kati görünen binanin arkasindaki binada yasayan Cihat Günsel, “Ingiltere’den ülkeme inanilmaz derecede mutlulukla geldim. Denizin kenarinda bir yer aramistik. Burayi bulduk. Aldigimizda önümüz açikti. Hatta ben bilgileri aldim. Önümüzde 25 metrelik bir alan vardi. 1. derece sit alani diye güvendik. ’Buraya bir çivi bile çakilmaz’ diye düsündük. Evi aldiktan birkaç yil sonra haber geldi. ’Buraya ruhsat alindi. Sit alani 1. dereceden 3. dereceye degisti’ diye bir haber geldi. Onun üzerine insaatin ruhsatinin iptal olmasi için dava açtik. Hamdolsun o ruhsat iptal oldu. Savci, 3 kisilik bir heyet organize etti. ’Yikim konusunda buraya zarar verilmiyor mu’ düsüncesiyle bir heyet olusturuldu. Onu kazandik. Ruhsatin iptali Danistay karari ile de kesinlesti. En son da yapi kayit belgesinden yararlandilar. Yapi kayit belgesine karsi da bir tane daha dava açtik. O dava da 2, 3 hafta önce kesinlesti. Yapi kayit belgeleri de iptal oldu” diye konustu.



"Dünyada örnegi yok"

Falezler üzerinde yükselen binanin su an kaçak olarak göründügünü dile getiren Günsel, “Biz de Muratpasa Belediyesine basvurumuzu yapacagiz. Bu binanin yikilmasi için çalisacagiz. Arkadaki binalara da tehlike olusturuyor. Raporda zaten tehlike olusturdugu yer aldi. Normalde 6 buçuk metre kotasi var ama yaklasik 18 buçuk metreye kadar asagiya inildi. Su gördügünüz betonarme normalde kayalikti. Ama bu kayaliklar denizin üzerine döküldü. Su an iki bodrum kati var ve bunlar deniz manzarali. Dünyada bir tane örnegi yoktur. Ama su güzelim falezlerimizi yiprattilar. Buna çok üzülüyorum, çok çirkin gözüküyor. Artik buna bir son verilmeli. Falezlerin hepsini korumaliyiz. Eger mavi vatansa, bu da bizim vatanimizin bir parçasi. Bunu korumamiz lazim. Insallah bunu yikarlar ve bir daha kimsenin bu tarz yapilari yapmaz” ifadelerine yer verdi.

"Yikilmasini bekliyoruz"

Binanin birçok kez degisik konularda gündeme geldigini anlatan Günsel, “Haberlerde bu konu üzerine degisik konular ele alindi. Ama yikilmiyor. Artik bunun degismesi lazim. Eger bir yer kaçaksa ve yasalara aykiriysa, bunu yikmalari lazim. Ama belediyeler hep bir bahane bulup bunu yapmiyorlar. Yikilacaksa yikilsin. Onu bekliyoruz” dedi.



1’inci derece sit alanindan 3’üncü dereceye alindigi iddiasi

10 yildan bu yana falezlerin üzerine yapilan bina ile mücadele ettigini hatirlatan Günsel, “Kararlar geliyor ama karar çiktiktan sonra baska bir yol buluyorlar. Onun için bir kez daha mahkemeye gidiyorsunuz. O karari da kazaniyorsunuz. Bu kez imar barisindan faydalaniyorlar, onu da kazaniyorsunuz. Kazaniyorsunuz da kazaniyorsunuz ama yikilmiyor mu? Yikilmiyor, önünüzde. Ben de ’Nereye kadar’ diyorum. Adaleti uygulamalari lazim. Burasi kirmizi bant ama 1’inci dereceden 3’üncü dereceye degistirildi. Su kirmizi bandin üzerinde tek bizim önümüzdeki parsel 3. dereceye degistirildi. Anormal bir sey. Bu alani koruma altina aliyor ve ciddiysek o zaman bu koruma alanlarinin üzerindeki kaçak yapilarin hepsini yikmalari lazim” ifadelerine yer verdi.

"Küçük villa yapsin"

Binanin her asamasinin kaçak yapildigini iddia eden Cihat Gülsen, “Çatisini yaptilar yikildi. Asagi katlarda 20 metreye inen bodrum katlari var. O alanlar doldurulacakti. Doldurulsa ne olur? Artik falezleri desmisler. Bu yikilirsa kimse de yenisini yapmaya kalkamaz. Insallah adalet yerine gelir. Küçük bir villa yapsin, alani var yapsin. Ama böyle bir bina yapmasi basindan beri yanlisti” dedi.



"Nasil yikilacagi bile belli"

Ilk çikan raporda binanin nasil yikilacagina yönelik sema bile yapildigini dile getiren Gülsen, “Yikildigi zaman arkadaki binaya çarpacagi ve sonrasinda suyun üzerine sürüklenecegi belirtildi. Raporda bu çikti. O yüzden ruhsatini derhal iptal ettirmislerdi. Eger yikilmazsa sonuna kadar mücadele edecegim. Bu ise basladik ve bitirmeden bir yere gitmeyecegiz" açiklamasini yapti.
Kaynak: İHA