'Okullarda Kovid-19 Pozitif Vaka Çikmasi Durumunda Yapilmasi Gereken Uygulamalar Rehberi' Illere Gönderildi

Milli Egitim Bakanligi ve Saglik Bakanligi is birligiyle hazirlanan rehberden: 'Bir sinifta ögrencilerden herhangi birine Kovid19 pozitif tanisi konulmasi durumunda, ögrenciler izleme alinacak ve okula devam edecekler. Ayni durumda, ögretmenler de izleme alinacak ve egitim vermeye devam edecekler' 'Ayni sinifta 10 gün içinde 2. kez vaka çiktiginda sinif ögrencilerinin tamami yakin temasli olarak kabul edilecek. Bu ögrenciler eve gönderilecek ve 14 gün boyunca temasli takibine alinacak'

Milli Egitim Bakanligi (MEB) ve Saglik Bakanligi is birliginde hazirlanan "Okullarda Kovid-19 Pozitif Vaka Çikmasi Durumunda Yapilmasi Gereken Uygulamalar Rehberi" illere gönderildi.

Milli Egitim Bakani Mahmut Özer imzasiyla gönderilen yaziya göre, bir sinifta ögrencilerden herhangi birine Kovid-19 pozitif tanisi konulmasi durumunda, ögrenciler izleme alinacak ve okula devam edecekler. Ayni durumda, ögretmenler de izleme alinacak ve egitim vermeye devam edecekler.

Pozitif vaka çikan sinifta görev alan ögretmenler ve o sinifin diger ögrencileri, okul girisinde 14 gün boyunca günde en az iki defa semptom sorgulamasi yapilarak ates ölçümleri gerçeklestirilecek ve bunlar kayit altina alinacak. Bu siniftaki çocuklarin teneffüs saatinin diger siniflardan farklilastirilmasi saglanacak.

Semptom veya yüksek ates tespit edilen kisi saglik kurulusuna yönlendirilecek. Saglik kurulusunun degerlendirmesine göre herhangi bir semptom göstermeyen ögrenci ya da ögretmen okula devam edecek, aksi durumda ise vaka olarak kabul edilecek.

Ögrencinin pozitif vaka çikmasi durumunda ayni sinifta 10 gün içinde 2. kez vaka çiktigi için sinif ögrencilerinin tamami, yakin temasli olarak kabul edilecek. Bu ögrenciler eve gönderilecek ve 14 gün boyunca temasli takibine alinacak.

Ögretmenin pozitif vaka çikmasi durumunda, ögretmenin okul disinda riskli bir temasi yoksa ilk pozitif vaka çikan siniftaki tüm ögrenciler yakin temasli kabul edilecek. Bu ögrenciler eve gönderilecek ve 14 gün boyunca temasli takibine alinacak.

Ayrica bu durumda okulda tüm ögretmenler temasli kabul edilecek ve maske takmak kosuluyla okula devam edecekler. Temasli ögretmenlerin okul tarafindan 14 gün boyunca en az 2 ders saati arayla günde iki kez semptom sorgulamasi yapilarak ates ölçümleri gerçeklestirilecek ve bunlar kayit altina alinacak.

Semptom belirten veya yüksek atesi tespit edilen ögretmen saglik kurulusuna yönlendirilecek. Saglik kurulusunun degerlendirmesine göre okula devam edecek veya vaka olarak kabul edilecek.

Ögretmenin okul disinda riskli bir temasi olmasi durumunda ise diger ögretmenler ve ilk vaka çikan siniftaki ögrenciler temasli kabul edilecek, okul tarafindan 14 gün boyunca en az 2 ders saat arayla günde iki kez semptom sorgulamasi yapilarak ates ölçümleri gerçeklestirilecek ve bunlar kayit altina alinacak. Semptom belirten veya yüksek ates tespit edilen kisiler saglik kurulusuna yönlendirilecek. Saglik kurulusunun degerlendirmesine göre kisiler okula devam edecek veya vaka olarak kabul edilecek.

Bakanligin yazisina göre, sinifta ders veren ögretmende Kovid-19 pozitif vaka saptanmasi durumunda su uygulamalar yapilacak:

Ögrenciler temasli kabul edilecek ve kuralina uygun maske takmak kosuluyla okula devam edecek. Diger ögretmenler temasli kabul edilip maske ile çalismaya devam edecek.

Temasli ögretmenler ve pozitif ögretmenin derse girdigi siniftaki ögrencilerin, okul tarafindan 14 gün boyunca en az 2 ders saati arayla günde iki kez semptom sorgulamasi yapilarak ates ölçümleri gerçeklestirilecek ve bunlar kayit altina alinacak. Semptom belirten veya yüksek ates tespit edilenler saglik kurulusuna yönlendirilecek. Saglik kurulusunun degerlendirmesine göre bu kisiler okula devam edecek veya vaka olarak kabul edilecek.

Servislerde, ögrencilerden birinde Kovid-19 pozitif vaka saptanmasi durumunda, ögrenciler temasli kabul edilecek ve kuralina uygun maske takmak kosuluyla okula devam edecekler. Bu durumda, servis soförü ve rehber personel temasli kabul edilecek ve kuralina uygun maske takmak kosuluyla çalismaya devam edecekler.

- "Temasli kabul edilenler" ve "yakin temasli kabul edilenler"

Bakanligin yazisinda, "temasli kabul edilenler" ve "yakin temasli kabul edilenler" olmak üzere iki ayri durumda neler yapilacagina iliskin de su detaylara yer verildi:

Temasli kabul edilenler: Ögretmenler ve ögretmenin derse girdigi siniftaki ögrencilerin, okul tarafindan 14 gün boyunca en az 2 ders saati arayla günde iki kez semptom sorgulamasi yapilarak ates ölçümleri gerçeklestirilecek ve bunlar kayit altina alinacak. Semptom belirten veya yüksek atesi tespit edilenler saglik kurulusuna yönlendirilecek. Saglik kurulusunun degerlendirmesine göre bu kisiler okula devam edecek veya vaka olarak kabul edilecek.

Yakin temasli kabul edilenler: Ayni sinifta es zamanli (10 gün içerisinde) birden fazla vaka çikmasi durumunda siniftaki tüm ögrenciler yakin temasli olarak kabul edilecek. Bu ögrenciler, eve gönderilecek ve 14 gün boyunca temasli takibine alinacak.

- Okul öncesi ve kreslerde pozitif vaka çikmasi durumunda yapilacaklar

Okuldaki ögretmen veya ögrencilerden birinde Kovid-19 vakasi çikmasi durumunda, Kovid-19 döneminde yapilan temizlige ek olarak Salgin Yönetimi ve Çalisma Rehberi'nin "Kovid-19 kapsaminda okullarda alinmasi gereken önlemler" basligi altindaki bilgilere göre temizlik yapilacak.

Kovid-19 tespit edilen ögretmen ve ögrenci, Kovid-19 Salgin Yönetimi ve Çalisma Rehberi'ne göre izole edilerek tedavi edilecek. Ögretmen veya ögrencinin ailesinde pozitif bir vaka tespit edildiginde vakanin tespit edildigi ailedeki ögretmen veya ögrenci yakin temasli kabul edilecek.

Okul öncesinde pozitif vaka çikmasi durumunda tüm sinif yakin temasli kabul edilecek. Bu siniftaki tüm ögrenciler yakin temasli kabul edilerek eve gönderilecek ve 14 gün boyunca temasli takibine alinacak.

Kreslerde de ögretmen veya ögrencilerden birinin okula pozitif oldugu halde gelmesi durumunda bu siniftaki ögrencilerin hepsi yakin temasli olarak kabul edilerek eve gönderilecek ve 14 gün boyunca temasli olarak takip edilecek.
Kaynak: AA