Güney Afrika'nin Eski Cumhurbaskani Zuma, Saglik Sorunlari Nedeniyle Sartli Tahliye Edildi

Zuma'nin cezaevine girmesinin ardindan temmuz ayinda yasanan olaylarda en az 340 kisi hayatini kaybetmisti.

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde, Anayasa Mahkemesince mahkemeye itaatsizlik suçundan 15 ay hapis cezasina çarptirilan ve 7 Temmuz'da güvenlik güçlerine teslim olan eski Cumhurbaskani Jacob Zuma, saglik sorunlari nedeniyle sartli tahliye edildi.

Adalet ve Islah Hizmetleri Bakanligindan yapilan açiklamada, saglik raporlarina dayanarak Zuma'nin gözetim sartiyla serbest birakilmasina karar verildigi belirtildi.

Açiklamada Zuma'nin 15 aylik ceza süresi tamamlanana kadar gözetime tabi tutulacagi ve yasalarca belirlenen belirli sartlara uymak zorunda oldugu ifade edildi.

Jacob Zuma Vakfinin Twitter hesabindan yapilan paylasimda, hala hastanede bulunan Zuma'nin tahliye kararinin memnuniyetle karsilandigi kaydedildi.

- Zuma'nin cezaevine girmesinin ardindan temmuz ayinda yasanan olaylarda en az 340 kisi hayatini kaybetmisti

Güney Afrika'yi 2009-2018 döneminde yöneten Jacob Zuma, yolsuzluk iddialari nedeniyle partisinden gelen yogun baskilar sonucu 2018'de devlet baskanligindan istifa etmisti.

Hakkinda yolsuzluk, haraç, dolandiricilik, vergi kaçakçiligi ve kara para aklama dahil 16 ayri suçlamadan davalari devam eden Zuma, 29 Haziran'da Anayasa Mahkemesince mahkemeye itaatsizlik suçundan 15 ay hapis cezasina çarptirilmisti.

Zuma, mahkemenin aldigi bu karara karsi dirense de 7 Temmuz'da Nkandla kentinde güvenlik güçlerine teslim olmustu.

Eski Cumhurbaskani'nin serbest birakilmasi talebiyle 9 Temmuz'da baslayan gösteriler, kisa sürede siddet ve yagma olaylarina dönüsmüstü.

En az 340 kisinin hayatini kaybettigi olaylarda yaklasik 200 alisveris merkezi, 3 bin magaza, 1400 ATM, 200 banka ve postane, 11 depo ve 8 fabrika yagmacilar tarafindan hedef alinmisti.

Güney Afrika Cumhurbaskanligindan yapilan açiklamada, olaylarin ülke ekonomisine maliyetinin yaklasik 50 milyar rand (yaklasik 28,8 milyar lira) oldugu belirtilmisti.

Kaynak: AA