Frankfurt'ta 'Göçün 60'Inci Yili Korteji' Düzenlendi

Almanya'nin Frankfurt kentinde devam eden "7. Türk Tiyatro Festivali" kapsaminda, birinci neslin Almanya'ya göçünü temsilen "Göçün 60'inci Yili Korteji" düzenlendi.

Kültür ve Turizm Bakanligi, Almanya Hessen Eyaleti Bilim ve Kültür Bakanligi, Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklari Baskanliginin (YTB) destek verdigi festival çerçevesinde gerçeklesen yürüyüs, Frankfurt merkez tren istasyonu önünden basladi.

YTB Baskani Abdullah Eren, Türkiye'nin Frankfurt Baskonsolosu Erdem Tunçer, Türk tiyatrosunun önemli isimlerinden Selçuk Yöntem, Begüm Birgören, Reha Özcan ile yönetmen Hilal Saral'in yani sira çevre sakinlerinin katildigi yürüyüs öncesi, Anadolu'dan Avrupa'ya 60 yil önce baslayan is göçünü canlandiran tiyatro sanatçilari ellerinde tahta bavullari ve bebekleriyle Frankfurt tren istasyonundan çikarak kortejin yürüyüse geçecegi alana geldi.

Korteji olusturan katilimcilar ellerinde Türk bayraklariyla, müzikler ve anonslar esliginde sehir merkezinde yürüyerek Frankfurtlulari selamladi. Rafadan Tayfa karakterlerinin de katildigi yürüyüs Willy Brand Meydani'nda sona erdi.

YTB Baskani Abdullah Eren, burada yaptigi konusmada, Türk tiyatro festivalini bu yil Avrupa'ya gelisin 60. yili nedeniyle ayri bir heyecan içinde kutladiklarini söyledi.

Eren, "Türkler Avrupa'da, Almanya'da 60 yilda büyük bir basari hikayesine imza attilar. Dilini, kültürünü, havasini, suyunu bilmedigi bir ülkeye gelip bu ülkenin ekonomisine, siyasetine, bürokrasisine, akademisine ve sosyal hayatina sayisiz katkida bulundular. Ugur Sahin ve Özlem Türeci gibi bilim insanlari çikardilar. Bu ülkeye her alanda katki saglayan bir Türk toplumu 60. yilda bir basari hikayesi yaziyor." dedi.

Türkçenin gelecek nesillere aktarilmasinin önemine deginen YTB Baskani Eren, su ifadeleri kullandi:

"Türkçemizi, kültürümüzün tasiyicisi dilimizi berrak bir sekilde gelecek nesillere aktarabilmek için en iyi yöntemlerden bir tanesi sanat ve sanatin da tiyatro dali. Bu anlamda tiyatro festivallerini çok önemsiyoruz. Türkçenin yayginlastirilmasi, çift dilli egitimin yayginlastirilmasi projelerini destekliyoruz. Dilimizi ve kültürümüzü lütfen unutmayalim. Hep birlikte yurt disinda güçlü bir millet varligiyla, güçlü bir diaspora, güçlü bir Türkiye diyoruz."

1 Eylül'de baslayan festival, 7 Eylül'e kadar çesitli etkinliklerle sanatseverlerle bulusacak.

Kaynak: AA