Fransa'da 2015 Terör Saldirilarinin Bas Süphelisi Abdeslam Açiklamasi 'Saldirilar Kaçinilmazdi'

Fransa’da Kasim 2015’de baskent Paris’teki terör saldirilarinin bas süphelisi olan Salah Abdeslam, saldirilarin kaçinilmaz oldugunu savunarak, yeni saldirilari önlemek için diyalog çagrisinda bulundu.

Fransa'da 2015 Terör Saldirilarinin Bas Süphelisi Abdeslam Açiklamasi 'Saldirilar Kaçinilmazdi'
Fransa’nin baskenti Paris’te 13 Kasim 2015’te gerçeklestirilen terör saldirilariyla ilgili tarihi davanin 9’uncu gününde, 21 kisinin öldürüldügü La Bellequipe Bari’ndaki saldirilarin görüntüleri yayinlandi. Görüntülerde kendini havaya uçuran terör saldirilarinin bas süphelisi Salah Abdeslam’in agabeyi Brahim Abdeslam’in da bulundugu görüldü.

Saldirganlarin hayatta kalan tek üyesi olan Salah Abdeslam, yayinlanan görüntüler hakkinda yorum yapmak istedigini söyleyerek, "Videolar hakkinda yorum yapmak istiyorum. Bunlari baglamin disina çikarirsak, onlari ilk kinayanin ben oldugumu söylemek isterim. Ama onlari baglam içine koyarsak, onlari kinayamam" dedi.

Abdeslam, "Suriye ve Irak’a dinlerini onurlu bir sekilde yasamak için göç eden Müslüman inançli Fransizlar, Almanlar ve Belçikalilar var. Fransa onlari öldürdü. Fransa ölülerini sayiyorsa biz de ölüleri saymayi biraktik" ifadelerini kullandi.

"SALDIRI KAÇINILMAZDI"

Saldirilarin kaçinilmaz oldugunu savunan Abdeslam, "13 Kasim saldirilari kaçinilmazdi. Savasabilir, birbirimizi öldürebilir, birbirimizden nefret edebiliriz ancak diyalog kapisi her zaman açik kalmalidir" dedi.

Abdeslam’in sözlerinin ardindan durusma salonunda bulunan kisiler saskin bir sekilde kahkahaya boguldu. Durusma hakimi Jean-Louis Péris, "Söylediklerinizde provokasyon var. Restoran teraslarinda sivillere kalasnikoflarla ates etmek diyalog degildir" cevabini verdi.

DAVA 9 AY SÜRECEK

Bin 800 davaci, 330 avukat, 141 medya kurulusunun yer aldigi tarihi davanin 9 ay sürmesi bekleniyor. Davada 11’i tutuklu, 3’u serbest, 6’si giyaben toplam 20 kisi yargilaniyor. Savcilik 12 sanik hakkinda ömür boyu hapis cezasi talep ederken, tüm gözler bu davanin en ünlü zanlisi ve saldiriyi gerçeklestiren saldirganlarin hayatta kalan tek üyesi olan Salah Abdeslam’da olacak. Salah Abdeslam, Muhammed Abrini, Muhammed Amri, Yassine Atar, Sofien Ayari, Osama Krayem, Muhammed Bakkali, Ali El Haddad Asufi, Adel Haddadi, Muhammed Usman, Farid Kharkhach tutuklu, adli kontrol altinda olan Hamza Attou, Ali Oulkadi ve Abdullah Chouaa ise tutuksuz yargilanacak.

SANIKLARDAN BIRI TÜRKIYE’DE CEZAEVINDE BULUNUYOR

Sanik listesinde bulunan 6 kayiptan 5’i olan Ousama Atar, Fabien ve Jean-Michel Clain kardesler, Omar Darif ve Obeida Aref Dibo’nun ise Irak ve Suriye’de oldugu tahmin ediliyor. Saniklardan Ahmed Dahmani de, aldigi 10 yil hapis cezasini doldurmak için Türkiye’de cezaevinde yatiyor. Antalya’da 16 Kasim 2015’te yakalanan Dahmani’nin Paris saldirisindan sadece birkaç saat sonra Antalya’ya gittigi belirlenmisti.

Fransa’da 13 Kasim 2015’teki terör saldirilari ülke tarihinin en ölümcül saldirilari olarak tarihe geçmisti. Fransa Stadyumu, Bataclan Tiyatrosu ve çesitli alanlarda es zamanli olarak gerçeklestirilen terör saldirilarinda 132 kisi hayatini kaybetmis, 350’den fazla kisi yaralanmisti.

(Melike Yazir/IHA)
Kaynak: İHA