AB Disisleri Bakanlari Fransa Ve Avusturalya Arasindaki Denizalti Krizini Görüsecek

Avrupa Birligi (AB) Disisleri Bakanlari, bugün Avustralya ile Fransa arasindaki denizalti krizini görüsecek.

AB Disisleri Bakanlari Fransa Ve Avusturalya Arasindaki Denizalti Krizini Görüsecek
AB Disisleri Bakanlari, Avustralya’nin Fransa’dan almayi planladigi 40 milyar dolarlik denizalti siparisini iptal etmesi üzerine iki ülke arasinda meydana gelen krizi görüsecek. Avrupa Komisyonu, görüsmelerin New York’ta yerel saatle 18.00’de Birlesmis Milletler Genel Kurulu oturumu aralarinda gerçeklesecegini aktardi. Görüsmelerde AB Disisleri Bakanlari iki ülke arasindaki anlasmazligin 12 Ekim’de yapilmasi planlanan AB-Avustralya ticaret müzakerelerinin bir sonraki sürecine etkilerini tartisacak.

AB’deki bazi yetkililer, ABD’deki yönetim degisikligine ragmen ülkenin "Önce Amerika" yaklasiminda israrci oldugunu ifade ederek, AUKUS’u ABD’nin politikalarina çok fazla güvenmemek için bir uyari olarak nitelendirdi. Yetkililer, ABD’nin odak noktasinin açikça Çin ve Hint-Pasifik bölgesine kaydigini, bu degisimin sonuçlarindan biri olarak Avrupa’nin kendini savunmasi için daha fazlasini yapmasi gerekecegini söyledi.



Avustralya, geçtigimiz hafta Fransa’dan gelecek olan denizalti siparisini iptal edecegini ve bunun yerine AUKUS adi altinda Ingiltere ve ABD ile bir isbirligi yaparak bu ülkelerin teknolojisine sahip en az 8 nükleer enerjili denizalti insa edecegini açiklamisti. Fransa, Avustralya’nin iptal kararina tepki göstererek, Avustralya’nin baskenti Canberra ve ABD’nin baskenti Washington’daki büyükelçilerini geri çagirmisti. Fransa dün yaptigi açiklamada ise, Cumhurbaskani Emmanuel Macron’un önümüzdeki birkaç gün içinde konuyla ilgili olarak ABD Baskani Joe Biden ile bir telefon görüsmesi yapacagini aktarmisti.
Kaynak: İHA