Washington'da Kongre Baskininda Tutuklananlar Için Destek Gösterisi Düzenlendi

ABD'de 6 Ocak'taki kongre baskininda tutuklananlarla dayanisma amaciyla baskent Washington'da sagci gruplara mensup yüzlerce kisi eylem yapti.

"6 Ocak Için Adalet" basligiyla düzenlenen eyleme farkli eyaletlerden çok sayida kisi katilirken, Kongrenin etrafinda alinan yogun güvenlik önlemleri dikkati çekti.

6 Ocak olaylarindan sonra birçok kisinin haksiz yere tutuklandigini belirten göstericiler, "Guantanamo katilleri, Amerikali protestoculari serbest birakin", "Çogunlugu barisçil Amerikalilari birakin" yazili pankartlar açti.

Kongre olaylari sirasinda polis tarafindan açilan atesle öldürülen ABD Hava Kuvvetleri rezerv askeri Ashley Babbit anilirken, "Babbit için adalet" sloganlari atildi.

ABD Temsilciler Meclisi Baskani Demokrat Nancy Pelosi ve ABD Baskani Joe Biden aleyhine slogan atan göstericiler, 6 Ocak olaylari dolayisiyla tutuklanmis olanlarin kötü muameleye maruz kaldigini ve hapishane kosullarinin oldukça kötü oldugunu ileri sürdü.

Gösterinin organizatörü ve eski Baskan Donald Trump'in baskanlik kampanyasinin üyelerinden Matt Braynard, protestoculardan polise saygili davranmalarini istedi.

Braynard, "Bugün siddet istemiyoruz. Bugünkü eylem o gün (6 Ocak) burada olan ve siddetle suçlanmayan, polise saldirmakla suçlanmayan, etrafa saldirmayan çok sayida insanla ve onlarin maruz kaldigi muamele ile ilgili." dedi.

Tutuklanan birçok kisinin kötü muameleye maruz kaldigini ifade eden Braynard, "Bu eylem kanun önünde esit muamele içindir." diye konustu.

Eylemde tüm konusmacilarin 6 Ocak'ta yasanan siddet olaylarini kinamasi dikkati çekti.

- Bir kisi gözaltina alindi

Gösterinin sonlarina dogru 20'li yaslarda bir kisi polis tarafindan gözaltina alindi.

Güvenlik kaynaklarindan edinilen bilgiye göre, söz konusu kisinin gözaltina alinma nedeni üzerinde biçak bulunmasi.

Gösteri olaysiz sona ererken, ayni alanin yakinlarinda "Siyahlarin Hayati Önemli" hareketine bagli bir grup da karsi eylem düzenledi.

- Kongrede yogun güvenlik önlemi alindi

6 Ocak'ta yüzlerce kisinin Kongre binasina girmesi üzerine çikan olaylarin bir daha yasanmamasi için Kongre çevresinde yogun güvenlik önlemi alindi.

Kongrenin çevresine dünden itibaren barikatlar kurulurken, Kongre Polis Müdürlügünün talebi üzerine bölgeye Ulusal Muhafizlar da sevk edildi.

Göstericiler, Kongre binasina yaklastirilmazken, Kongreye çikan birçok yol da trafige kapatildi.

- 6 Ocak'ta ne olmustu

ABD Kongresi, 6 Ocak'ta Baskanlik Seçimi Seçiciler Kurulu Oylamasi'ni onaylamak üzere ortak oturumla toplanirken, ABD Baskani Donald Trump taraftarlari Beyaz Saray önünde miting düzenlemisti.

Mitinge katilan on binlerce gösterici daha sonra Kongreye yürümüs, polisle göstericiler arasinda arbede yasanirken yüzlerce gösterici barikatlari asip Kongre binasina girmisti.

Olaylara müdahale etmek üzere Kongreye Ulusal Muhafizlar sevk edilmis, yaklasik 4 saat süren baskinin ardindan güvenlik güçleri asayisi saglamisti. Olaylarda biri polis 5 kisi hayatini kaybetmis, onlarca kisi yaralanmisti.

Kaynak: AA