Hizbullah Açiklamasi Israil'in Düzenleyecegi Her Saldiriya Karsilik Verilecek

Lübnan Hizbullahi Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Israil'in Lübnan'a yönelik düzenleyecegi her hava saldirisina karsilik vereceklerini söyledi.

Nasrallah, 2006 Israil-Lübnan Savasi'nin bitisinin yil dönümü münasebetiyle yaptigi televizyon konusmasinda, dün Hizbullah'in Israil'e yönelik düzenledigi füze saldirisina degindi.

Hizbullah'la bir savasa girmenin yansimalarindan korktugu için Israil'in 15 yildan beri Lübnan'a hava saldirisi düzenlemedigini öne süren Nasrallah, "Temmuz 2006 Savasi düsman Israil'le caydirici bir denge olusturdu." dedi.

Israil'in birkaç gün önce Lübnan'in güneyine düzenledigi hava saldirisini "çok tehlikeli bir gelisme" olarak nitelendiren Nasrallah, Hizbullah'in dün Israil'e yaptigi füze saldirisinin 15 yil aradan sonra Israil ordusunun Lübnan'a yönelik hava saldirilarina karsilik olarak düzenlendigini söyledi.

"Israil hava saldirilarina karsi gecikseydik bir degeri kalmazdi" diyen Nasrallah, sunlari belirtti:

"Seba Çiftliklerini tercih ettik çünkü oralar sivillerin olmadigi askeri bölgelerdir. Saldiriyi gündüz yapmayi tercih ettik. Israil hava saldirilarina verdigimiz karsiligin sorumlulugunu resmi olarak üstlendik. Bizim açik alanlari bombaladilar, bizler de açik alanlari hedef aldik. Dünkü eylemin hedefi, ülkemizi korumak için çatisma kurallarini belirlemekti."

Nasrallah, Israil'in saldirilarina ülkeyi korumak için en uygun karsiligi vereceklerine isaret etti.

Israillilerin, Lübnan'da Hizbullah'a yönelik iç bölünmelere bel baglamamalari gerektigini savunan Nasrallah, Israil'e hitaben sunlari söyledi:

"Lübnan'in içinde durumlar ne olursa olsun bizim birinci önceligimiz ülkemizi ve halkimizi korumaktir. Bombalarsaniz bizler de bombalariz. Hizbullah'in iç krizlerle mesgul oldugunu düsünmeyin."

Israil'e füze saldirisi düzenleyen Hizbullah mensuplarinin bölge sakinlerinin tepkisiyle karsilasmasina da deginen Nasrallah, askeri ve cografi kosullar nedeniyle Sii bölgelerinden firlatamadiklari füzeleri Suveyya'dan attiklarini ileri sürdü.

Hizbullah mensuplarinin yakalanarak tepkilerle karsilastigi Suveyya beldesi sakinleri ile veya Dürzilerle bir sorunlari olmadiklarini dile getiren Nasrallah, füze firlatan Hizbullah mensuplarini darbetmeye kalkisanlar hakkinda sorusturma baslatilmasi gerektigini söyledi.

Geçen yil Beyrut Limani'nda meydana gelen büyük patlamanin sorusturmasina da deginen Nasrallah, "Sorusturmaya katki sunan tüm kesimler, Beyrut Limani'nda silah veya mühimmatlarin olmadigi sonuca vardi. Hizbullah'i Beyrut Limani'nda amonyum nitrati stoklamakla suçlamaktan daha komik ve çirkin bir sey olabilir mi?" ifadelerini kullandi.

- Ne olmustu?

Lübnan Hizbullahi, 6 Agustos'ta Israil ordusunun önceki gün Lübnan'a gerçeklestirdigi saldirilara karsilik olarak Israil'e füze saldirisi düzenledigini açiklamisti.

Israil ordusu da söz konusu eyleme karsilik Lübnan'daki bazi hedefleri topçu atesiyle vurdugunu bildirmisti.

Iki ülkenin sinir hattinda konuslu Birlesmis Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü ise "Durum çok tehlikeli. Tüm taraflari ateskese tesvik ediyoruz." açiklamasi yapmisti.

Lübnan'dan Israil tarafina 4 Agustos'ta da 3 roket atilmis, Israil ordusu buna karsilik topçu atislari ve hava bombardimaniyla Lübnan'daki bazi bölgeleri vurmustu.

Kaynak: AA