Kanada'nin Quebec Eyaletinde Asi Pasaportu Sistemine Geçiliyor

TORONTO – Kanada'nin Quebec eyaletinde, iki doz yeni tip koronavirüs (Kovid-19) asisi olanlarin kisitli hizmetlere ulasmalarina imkan taniyacak asi pasaportu sistemi baslatiliyor.

Quebec Eyaleti Basbakani François Legault, eyaletin Delta varyanti nedeniyle Kovid-19 salgininda 4'üncü dalganin baslangiciyla karsi karsiya bulundugunu belirterek, asi pasaportu sistemine gelecek günlerde geçeceklerini açikladi.

Legault, spor salonlari ve restoranlar gibi zorunlu olmayan hizmetlere erismek için asi pasaportlarinin yakinda gerekli olacagini dile getirerek, tamamen asilanmis kisilerin ellerindeki asi kodlari ile bu hizmetlerden yararlanabileceklerini söyledi.

Legault, "Asilarinin iki dozunu da almak için çaba sarf eden insanlar biraz normal bir hayat yasayabilmelidir. Kimse geçen yil yasadiklarimizi tekrar yasamak istemiyor. Yani hastanelerimiz asiri kalabalik oldugu için ameliyatlari erteliyoruz." dedi.

Eyalet Basbakani, sistemin, eyaletin bugüne kadar salgin nedeniyle uygulanan yaygin kapanmalardan kaçinmasina da imkan verecegini ifade etti.

Quebec eyaletinde son birkaç aydir asili kisilere QR veya hizli yanit kodlari veriliyor.

Bir mobil cihazda yazdirilabilen veya saklanabilen bu kodlar, kisinin asi durumuna iliskin bilgi almak için taranabiliyor.

Legault, uygulamaya dair ayrintilarin yakinda açiklanacagini belirterek, artan vaka sayilari ile daha fazla hastaneye yatis ve ölüm olasiliginin asi pasaportu sistemini gerekli kildigini vurguladi.

Manitoba ve Prince Edward Island eyaletlerinde de benzer önlemler uygulaniyor ama Quebec, asi pasaportunun uygulanacagi ilk eyalet olacak.

Dünyada ise asi pasaportu sistemi Fransa ve Italya'da uygulaniyor.

Bu iki ülke uygulamayi daha fazla isletme ve hizmete genisletmeyi planlarken, ABD'nin New York kenti de bu ayin sonunda asi pasaportu sistemini uygulamaya baslayacak.

Kaynak: AA