50 Haneli Eskiçaga Köyü Her Yagmurda Ayni Korkuyu Yasiyor

Bolu’da, 2014 yilinda yasanan sel felaketinde afet bölgesi ilan edilen ve 7 yildir tasinmayi bekleyen Eskiçaga köyünde yasayanlar, her yagmurda ayni korkuyu yasiyor. Köyün bir an önce tasinmasini isteyen muhtar Ramazan Karaduman, “Biz Eskiçaga köyünün ikinci bir Bozkurt olmamasini istiyoruz” dedi.

50 Haneli Eskiçaga Köyü Her Yagmurda Ayni Korkuyu Yasiyor
Edinilen bilgiye göre, Bolu’nun Yeniçaga ilçesine bagli 300 nüfuslu Eskiçaga köyünde 2014 yilinda siddetli yagmur köyün içinden geçen derenin tasmasina sebep oldu. Derenin tasmasiyla birlikte köydeki evlerin büyük bir kismi ve köyün üst yapisi tamamen zarar gördü. Yasanan sel felaketinin yani sira köyün çevresindeki büyük kayalar da evlerin üzerine yuvarlanarak büyük zarara yol açti. Yasanan felaketlerin ardindan hazirlanan raporda genel hayati etkililik karari çikarilarak afet bölfesi ilan edilen Eskiçaga köyünün uygun bir yer bulunarak tasinmasina karar verildi.

Alinan kararin üzerinden 7 yil geçmesine ragmen tasinamayan köy sakinleri, Kastamonu’da yasanan sel felaketinden sonra korkularinin arttigini belirterek yetkililerden bir an önce adim atilmasini istedi.

Kayalarin altinda kalmaktan korkuyorlar

Köyde yasayanlarin en büyük korkularindan birisi de evlerin çevresinde bulunan büyük kayalar. Zamanla parçalara ayrilan ve yuvarlanan kayalar evlerde derin çatlaklara sebep oluyor. Kayalara yakin bölgede yasayan vatandaslar ise, kayalarin yuvarlanmasini tahtalarla destek yaparak engellemeye çalisiyor.

“Yagmur yagdiginda sirayla uyuyoruz”

Eskiçaga köyünde yasayan Servet Bulut (70), yagmur yagdiginda uyuyamadiklarini belirterek, “Yagmur yagdiginda uyuyamiyoruz. Sirayla bekliyoruz yada yukaridaki samanliga gidiyoruz. Geçen sefer esyalari tamamen tasidik. Tasiyamadiklarimiz kaliyor. Tamire götürdük. Makinelerin altlari tamamen kumla doldu. Zorluk çok. Allah’a dua ediyoruz. Bize yardimci olacak baskasi varsa olsun. Bizim kararimiz çikti ama Bolu Valiligi’nden ilgilenen olmadi. Ama yarin birden geldigi zaman simdi kesim de var. Kastamonu’daki gibi tomruklar köprüyü kapattigi zaman gelecek vuracak. Canimiza bir sey olmasin diyoruz ama yorgun oluyoruz. Köyde çalisiyoruz. 70 yasimiza girdik, uyuyakaliriz. Kayalar zaten bir kere geldi. Komsunun ahirina girdi. Kayalar daha sonra yeniden parçalandi. Agaçlari dayadigimiz kayalar var. Onlar geldiginde yine tehlike” diye konustu.



“Bu köyün tasinmasi gerekiyor”

Eskiçaga Köyü muhtari Ramazan Karaduman, köyün tasinmasi için 7 yildir uygun bir yer bulunamadigini ifade ederek, “2014 yilinin Haziran ayinda burada büyük bir sel olayi yasadik. Devasa bir sel oldu. Iki köprünün arasi tamamen tas ve toprakla doldu. Ondan sonra alt yapiyi bozdugu gibi bir çok evin yarisina kadar su doldu. Allah’tan sel gündüz oldu. Gece olsaydi can kaybi da olabilirdi. Bundan dolayi Devlet Su Isleri ve AFAD isbirligiyle hazirlanan rapora istinaden bakanlar kurulu karari çikti. Hem kaya düsmesi olayi var hem de selden dolayi ikisini birlestirdiler ve genel hayati etkililik hayati çikti. Köyün tasinmasiyla ilgili genel hayati etkililik karari çikarilmis. Bu köyün tasinmasi gerekiyor. Buna ragmen 7 yildir henüz bir kayda deger yol alamadik. Yer bulamiyorlar. Bu gerekçeyle köy tasinamiyor” dedi.



“150 kilogram yagmur burayi götürür”

Köyde yasayanlarin son günlerde yasanan sel felaketlerinden sonra daha da tedirgin olduklarini belirterek, “Son zamanda Kastamonu’da olan selden dolayi buradaki insanlar daha da tedirgin oldu. Biz Eskiçaga köyünün ikinci bir Bozkurt olmamasini istiyoruz. Çünkü burada her an yagmur yagarsa oradaki gibi metrekareye 400 kilogram degil de 100-150 kilogram düserse burayi rahatlikla götürür. Insanlarimiz yasli. Bu köyün en genç insanlarindan birisi benim. Ben de 64 yasindayim. Gece böyle bir sey olursa bu insanlarin kaçma sansi da yok. Ikinci bir Kastamonu Bozkurt olayi yasamayalim” seklinde konustu.

Kaynak: İHA