Suudi Arabistan'in Komsularina Ithalat Imtiyazini Kaldirmasi 'BAE'nin Aleyhinde Bir Adim' Olarak Yorumlandi

Suudi Arabistan yönetiminin Körfez ülkelerine sagladigi gümrük imtiyazini kismen kaldirmasi, Arap basinina son günlerde petrol üretimi konusunda anlasamadigi Birlesik Arap Emirlikleri'ne (BAE) karsi atilan bir adim olarak yansidi.

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulunun birkaç gün önce resmi gazetede yayimlanan kararinda, BAE, Bahreyn, Kuveyt, Umman Sultanligi ve Katar'i kapsayan Körfez ülkelerindeki serbest bölgelerde üretilen ürünlerin "yerli ürün sayilmayacagi" belirtildi.

Körfez ülkelerinin serbest bölgelerinde üretilen veya Israil menseli katki madde içeren ürünlerini imtiyaz listesinden çikaran karar, ayrica yüzde 25'in altinda yerli isçi istihdam eden sirketlerin ürünlerini de Körfez Isbirligi Konseyi'nin (KIK) gümrük muafiyeti anlasmasinin disinda tuttugu aktarildi.

Riyad hükümetinin karari, Israil menseli katki madde içeren ürünlerin yani sira üretici firmanin tümüyle veya kismen Israilli yatirimcilara ait ürünler ile Araplarin Israil'e karsi boykot ettigi firmalara ait ürünleri de kapsiyor.

Körfez bölgesinde Israil ile iliskilerini düzelten ülkelerin BAE ve Bahreyn olduguna dikkati çeken Arap basini ise Suudi Arabistan'in söz konusu kararini, ekonomisinin ana unsurlarindan birini olusturan serbest bölgelere sahip BAE'ye karsi bir adim olarak yorumladi.

Bu kapsamda, Lübnan merkezli el-Ahbar gazetesi, söz konusu karari, "Suudi Arabistan'in kararlari BAE'den ithalati hedef aliyor" basligiyla okurlarini servis etti.

"Al-khaleej online" internet sitesi de "Suudi Arabistan'dan BAE'yi hedef alan karar" basligiyla geçtigi haberinde, Riyad makamlarinin bu kararla ekonomisini büyütmeyi ve yabanci yatirimcilari çekmeye çalistigina isaret etti.

"Al-khabar al-Yemeni" haber portalinda da gelismeyi, "Suudi Arabistan, gümrüklere tabi tuttugu BAE'nin ekonomisini hedef aliyor" basligiyla haberlestirdi.

BAE'nin, Petrol Ihraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) toplantilarinda Suudi Arabistan ve Rusya'nin petrol üretimini düsüren anlasmayi Nisan 2022'den yil sonuna kadar uzatma yönündeki önerisine karsi çikmasi nedeniyle Riyad ile Abu Dabi arasinda anlasmazlik ortaya çikmisti.

Kaynak: AA