Samsun'da Uyusturucuyla Mücadele Açiklamasi 2 Bin 772 Kisi Yakalandi

Samsun’da yürütülen operasyon ve denetimlerde 2021 yilinin ilk 6 ayinda 234’ü kullanici, 428’i satici olmak üzere 2 bin 772 kisi yakalandi, esrar, bonzai ve ecstasy basta olmak üzere çesitli agirlik ve adetlerde çok sayida uyusturucu madde ele geçirildi.

Samsun'da Uyusturucuyla Mücadele Açiklamasi 2 Bin 772 Kisi Yakalandi
Il Emniyet Müdürlügü, Il Jandarma Komutanligi ve Büyüksehir Belediye Baskanligi tarafindan metruk binalarin tespiti, yikiminin ya da restorasyonun yapilmasi konusunda çalisma yapildi.

Uyusturucuyla mücadele kapsaminda egitim kurumlari ve çevrelerindeki risklerin tespit edilerek gerekli önlemlerin alinmasi kapsaminda tüm egitim bölgeleri için, Il/Ilçe Milli Egitim Müdürlükleri ve Il/Ilçe Emniyet Müdürlükleri is birligiyle egitim kurumlari ve çevrelerinin denetlenmesi saglandi.

Il Saglik Müdürlügünce, okullarda Bagimlilikla Mücadele Çalistayi yapildi, AMATEM’in yatak kapasitesi arttirildi, AMATEM, ÇEMATEM ve Alo 191 Hatti ile ilgili binlerce tanitici brosür dagitimi saglandi.

Gençlik ve Spor Il Müdürlügünce 698 kisinin daha Genç Gönüllüler Platformuna üye olmasi saglandi, bagimlilik, psikolojik problemler, sosyal yasam, çocuk ve kadin istismari, intihar gibi konularda egitim ve tedavi desteginin saglanmasi kapsaminda düzenlenen egitimlerde bin 500 kisiye ulasildi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Il Müdürlügünce, riskli gruplara yönelik sokakta çalistirilan/dilendirilen çocuklara ve ailelerine uyusturucu ile mücadele kapsaminda rehberlik hizmetlerinin verilmesi kapsaminda yürütülen mobil ekip çalismalari neticesinde sokakta çalistigi/dilendigi tespit edilen 40 çocuktan 9’u için sosyal ekonomik destek, 1’i için bakim tedbiri, diger 22’si için egitim tedbiri, 4’ü için danismanlik tedbiri ve 1 çocuk için saglik tedbiri uygulandi. Ayrica bu çocuklarin aile incelemeleri de yapilarak rehberlik ve danismanlik hizmetleri yapildi.

Türkiye YESILAY Cemiyeti Samsun Subesi tarafindan, ‘En Iyi Narkotik Polisi Anne Projesi’ kapsaminda 12 lisede 346 ögrenciye, 250 ögretmene, 257 veliye ve Gençlik ve Spor Il Müdürlügü’nde çalisan 1.562 personele ‘Bagimliliklarla Mücadele Farkindalik Egitimi’ verildi, ayrica YEDAM’a toplam 100 danisan yönlendirildi. ‘11. Saglikli Nesil Saglikli Gelecek’ yarismasina bagimliliklarin farkindaligi kapsaminda edebi ve görsel sanatlar kategorisinde Samsun genelinde 676 kisinin katilimi saglandi.

Konuyla ilgili yaptigi açiklamada, uyusturucu ile mücadeleye tüm kurumlarla birlikte kararlilikla devam edilecegini belirten Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dagli, kurum personellerine de yüz yüze veya çevrimiçi farkindalik egitimleri verildigini belirterek, “Gençlerimizin korunmasi için, her türlü kolluk tedbirlerimizin yani sira ailelerin ve gençlerin konuyla ilgili egitim almalarini ve bilinçlenmelerini de çok önemsiyoruz. Ayrica, uyusturucu madde kullanan kisilerin danismanlik, arinma, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerine erisiminin kolaylastirilmasi, tedavilerinin saglanmasi ve bireylerin sosyal hayata yeniden kazandirilmasini da mücadelenin vazgeçilmez unsurlari olarak görüyor ve bu konudaki kapsamli ve sonuç odakli çalismalarimizi kesintisiz bir sekilde azimle devam ettiriyoruz” dedi.

Samsun’da uyusturucu madde bagimliligindan kurtulmak ya da konuyla ilgili bilgi edinmek isteyen kisiler ilk olarak aile hekimlerine ulasarak, kendilerini bilgilendirmesini ve yönlendirmesini isteyebilecegini ifade eden Vali Dagli, “Uyusturucu madde kullanan kisiler danismanlik, arinma ve rehabilitasyon hizmetlerinin saglanabilmesi için ayrica Samsun Ruh Sagligi ve Hastaliklari Hastanesi AMATEM (Alkol ve Madde Bagimliligi Tedavi Merkezi) ve ÇEMATEM’e (Çocuk ve Ergen Madde Bagimliligi Tedavi Merkezi) basvuruda bulunabilirler. Uyusturucu bagimliligi konusunda danismanlik hizmeti almak isteyeler Saglik Bakanligimiz tarafindan kurulan ve 7 gün 24 saat hizmet vermekte olan ALO 191 Uyusturucu ile Mücadele Danisma ve Destek Hatti’ni ve 115 YEDAM Danisma Hatti’ni arayabilirler” diye konustu.

Kaynak: İHA