Saglik Bakani Fahrettin Koca Açiklamasi 'Delta Plus 3 Kiside, 3 Farkli Ilde Görüldü, Bunlardan Biri Istanbul'

Saglik Bakani Fahrettin Koca, "Delta Plus 3 kiside, 3 farkli ilde görüldü. Bunlardan biri Istanbul. Ankara’da yok. Diger iki ili söylemeyeyim. Bu kisilerin de genel durumlari iyi ayaktan takip edilen hastalar. Dolayisiyla o açidan daha agir geçiren kisiler degil. Delta ise sayilari giderek artiyor, 284’lere kadar çikti. Il sayimiz da artiyor, 30’u buldu. Türkiye’ye 35,5 milyon doz BioNTech asisi geldi, persembe günü 1,5 milyon doz daha gelecek" dedi.

Saglik Bakani Fahrettin Koca Açiklamasi 'Delta Plus 3 Kiside, 3 Farkli Ilde Görüldü, Bunlardan Biri Istanbul'
Saglik Bakani Fahrettin Koca, Cumhurbaskanligi Külliyesi’nde gerçeklesen Kabine Toplantisinin ardindan gazetecilerin sorularini cevapladi.

Su an en önemli ve odaklanilmasi gereken gündemin asi oldugunu belirten Bakan Koca, "Bu salginin asi ile son bulacagini, toplumsal bagisikligi saklamakla artik mümkün olacagini artik hepimiz biliyoruz. En az yüzde 70 oraninda asilanmanin gerekliligini de biliyoruz. O nedenle bütün illerimizi harekete geçirerek, illerde yasayan vatandaslarimiz vali baskanliginda dahil olmak üzere bütün teskilatimizin asida nerede oldugunu görüyor olmasi gerekiyor. Diger illerle kiyaslayarak herkesin bu dönemde üzerine düseni yapmasi gerekiyor.

Mesela bazi illerimizde çok düsük. O düsüklük görülüyor olmali. Bizim oralara asiyi eristirmedigimiz veya orada saglik kurulusuna gelene asi yapilmadi degil. Bunu ilgili kuruluslarimizla saglik birimlerimizle bilerek görerek mobil ekip sayilarini artirip gerektiginde vatandasin ayagina giderek asiyi yapiyor olmaliyiz. Ne zamana kadar? Bayramda bir hareketlilik olacagini biliyoruz, bayram öncesi en az asilanmasi gereken 18 yas üzeri vatandasimizin yüzde 70’ine erisebilir olup asilayalim istiyoruz" açiklamasinda bulundu.

Illerin siniflandirildigini böylelikle bütün illerin nüfusuna göre hangi durumda oldugunu görebilecegini kaydeden Bakan Koca,

"Yüzde 75’in üzeri mavi, yüzde 65’in üzeri sari, yüzde 55’in üzeri turuncu, yüzde 55’in altindakilerin ise kirmizi seklinde. Dolayisiyla bütün iller nüfusuna göre nerede oldugunu görmüs olacaklar. Bunu hem saglik kuruluslarimiz hem mülki amirler hem de vatandas görerek harekete geçiyor olmali. Çünkü o ilde toplumsal bagisikligin bir an önce yüzde 70’e eriserek saglanacagi biliniyor. Herkesin sorumlulugu, toplumsal bagisiklik kisilerden bagimsiz bir sey degil. Yani herkes o ildeki vatandas ilinde toplumsal bagisikligin olusup olusmadigini görebilir ve biliyor olmasi gerekiyor. Yerinde karar almayi tetikleyen bir unsur. Niye Sirnak’ta daha düsük, niye Mardin’de daha düsük, niye Kirklareli’nde daha yüksek? Bunu teskilatimiz, bakanligimizin yönlendirmesi dahil olmak üzere illerin dinamik kendi özel durumlari da göz önüne alinip alinmasi gereken tedbirler neyse ona göre bu asilamayi artirmak gerekiyor" dedi.



Asi tereddüttü

Vatandaslarda asi tereddüttü olmadigini ifade eden Bakan Koca, "Biz sunu biliyoruz, vatandasimiz asi tereddüdü noktasinda aslinda sorunlu degil. Vatandasimizin çocukluk çagi asilarinda yüzde 98 oraninda ’evet’ dedigini ve çocuguna asi yaptirdigini biliyoruz. Dolayisiyla ben asi tereddüdü diyorum, bu anlamda ulasildiginda herkesin burada egilimli oldugunu biliyoruz. Yeter ki ulasabilir olalim. Ama bazi bölgelerin insani çalisma döneminde ilini terk edebilir, baska bir ile çalismaya gitmis olabilir o nedenle aile hekimlerini de çalisanlarimiz da hatta onlara bir sekilde bu anlamda daha yakin takip ederek kendi takip ettikleri vatandasimizi yüzde 70-80’lere ulastirmak için onlari da yakin takibe almis olacagiz. Dolayisiyla onlar il disindaki takip ettikleri kisiyi de takip eder olacak" diye konustu.

Yeni tabloda bazi verilerin çikarilmadigini söyleyen Bakan Koca sunlari kaydetti:

"Çikartilan bir sey yok. Söyle bir sey, vatanda vatandasimiz su an neyi merak ediyor? Bir, vatandasi asiya odaklanmamiz gerektigi ilindeki durumu, iki, toplam asi durumu, üç, birinci en az bir asi devaminda iki asi ki onu da görüyoruz, daha devaminda biz iki doz asinin oranlarini da il bazinda ayrica veriyor olacagiz, önce en az bir asi. Bunun disinda vaka sayisi önemli, vefat sayisi önemli, iyilesen hasta önemli, test sayisi önemli, bunlari yine vermeye devam ediyoruz. Ama onun disinda parametreler var pnömoni orani dahil olmak üzere hasta, agir hasta dahil olmak üzere. Onlari da haftalik olarak vermeye devam ediyor olacagiz, orada problem yok. Ama su an vatandasin odaklandigi asi, vaka, hasta, vefat sayisi."

Delta Plus 3 kiside, 3 farkli ilde görüldü

Delta Plus’in 3 kiside, 3 farkli ilde görüldügünü açiklayan Bakan Koca, "Bu illerden biri Istanbul. Ankara’da yok. Diger iki ili söylemeyeyim. Bu kisilerin de genel durumlari iyi ayaktan takip edilen hastalar. Dolayisiyla o açidan daha agir geçiren kisiler degil. Delta ise sayilari giderek artiyor, 284’lere kadar çikti. Il sayimiz da artiyor, 30’u buldu" dedi.

Bakan Koca, Kütahya Il Saglik Müdürlügünün, Sehirler Arasi Otobüs Terminali’ndeki Asi Uygulama Merkezi’nde çekilen ve sosyal medyada yayilan videoyla ilgili baslattigi idari sorusturmaya iliskin soru üzerine, "Biz sonuçta, Bakanlik olarak, saglik çalisanlari olarak isimizi ciddiyet ve hassasiyetle yapiyor olmaliyiz. Isi, var olan, olmasi gereken hizmet seklinden baska bir noktaya tasirmiyor olmamiz gerekiyor. Ama bunun için de cezalandirilmasinin dogru oldugu kanaatinde degilim. Yani bizim yapmamiz gereken ciddiyetle, hassasiyetle olmasi gereken sekliyle çünkü biz saglik hizmeti veriyoruz bunun geregini yapiyor olmak. Ama bu anlamdaki yaklasim cezalandirilmali mi? Bana göre dogru degil. Cezalandirilmamali ama olmasi da gerekmiyor. Biz olmasi gereken ciddiyet ve hassasiyetimizi ve agir basliligimizi korumaliyiz. Cezalandirilmamasi gerektigi kanaatindeyim" degerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’ye gelen asi sayilariyla ilgili sorulari da yanitlayan Bakan Koca, "Türkiye’ye 35,5 milyon doz BioNTech asisi geldi, persembe günü 1,5 milyon doz daha gelecek. Elimizde de 8 milyona yakin asi var. Ugur Hoca da bayramdan sonra gelecek, konusuyoruz. Zaten temmuz ayinda sözlesme geregi 26 milyon doz asi gelecek. Su ana kadar gelen doz bize yetiyor, elimizdeki doz da yeterli. Ayrica Sinovac’la ilgili de su ana kadar gelen 34 milyondu, dün 1,5 milyon daha geldi, çarsamba günü 1,5 milyon daha gelmis olacak 37 milyon olacak. gelmeye devam ediyor, elimizde Sinovac da var" ifadelerini kullandi.

Türkiye’ye gelen turistlere uygulanan tedbirlere iliskin bilgi veren Bakan Koca, "Biz diyoruz ki asi karnesi olan veya son 6 ayda hastaligi geçirmis olan kisilerden istemiyoruz ama bunun disinda olan herkesten 48 saat içinde antijen, 72 saat içinde PCR istiyoruz. Bazi ülkelerde biliyorsunuz uçak kapattik 6 ülke için, 2 ülke için de karantina devam ediyor, Pakistan ve Afganistan, ayrica Iran gibi Ingiltere gibi ülkelerden antijeni kabul etmiyoruz her halükarda PCR istiyoruz" dedi.



Asi hedefi

Asi hedefine iliskin soruyu yanitlayan Koca su açiklamada bulundu:

"Biz bayrama kadar asilanmasi gereken 18 yas üstü vatandasin ki 62 milyona yakin en az yüzde 70 ki 42-43 milyon gibi bir rakam eder en az yüzde 70’inin en az 1 asiyla asilanmasini hedefliyoruz. Onun için bütün illeri dünden itibaren yayinladigimiz il bazli asi oranlariyla birlikte illerin bu noktadaki durumunu ve her ilde orani artirmak üzere yapilmasi gereken yaklasimlari yerinde karar vererek, mobil ekip sayilarimizi da olabildigince artirarak bir an önce bu hedefe ulasip toplumsal bagisikligi saglamak istiyoruz."

Bakan Koca, bayrama iliskin ekstra bir tedbirin olmadigini da sözlerine ekledi.

Üçüncü doz asi

“Gönüllü olan ve iki doz asisini yaptiranlar için ve diger tüm vatandaslar için üçüncü doz konusunda nasil bir çalisma yürütülüyor?" sorusuna ise, "Üçüncü doz herkes için dedigimiz çerçevede ise açildi, gönüllü olanlar dahil olmak üzere. Gönüllü olan 2 doz yaptirdiysa benzer sekilde 50 yas üstü herkes, saglik çalisani ise veya 50 yas üstündeyse açilmis oldu. Orada problem yok. Bunu belki Bilim Kurulunda biraz daha asagi çekebiliriz, 50 yasi. Yakinda kritik görev almis olan kisiler de belediye baskanlari dahil olmak üzere onlara da üçüncü dozu açmis olacagiz" açiklamasini yapti.
Kaynak: İHA