IEA Açiklamasi 2050'De Sifir Emisyona Ulasmak Için Gaz Talebini Frenleyecek Güçlü Politikalar Gerekiyor

Uluslararasi Enerji Ajansinca (IEA), dünya genelinde gaz talebinin giderek arttigi ve 2050'de sifir emisyona ulasmak için talebi frenleyecek güçlü politikalarin uygulanmasi gerektigi bildirildi.

Uluslararasi Enerji Ajansinin (IEA) Gaz Piyasasi Raporu'na göre, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginini önlemek amaciyla alinan tedbirler sonucunda küresel dogal gaz talebi geçen yil yüzde 1,9 azaldi.

Ekonomilerde salginin etkilerinin azalmaya baslamasiyla bu yil küresel dogal gaz talebinin yüzde 3,6 artmasi bekleniyor. Küresel dogal gaz talebinin 2021-2024 döneminde ise yillik bazda yüzde 1,7 büyüme gösterecegi öngörülüyor.

Bu büyümede ekonomik aktivitenin hizlanmasi ile dogal gazin; elektrik üretimi, endüstri ve ulasim sektörlerinde kömür ve petrolün yerine daha fazla kullanilmaya baslanmasinin etkili olacagi tahmin ediliyor. Bu dönemde gaz talebindeki artisin itici gücünün bölge bazinda Asya Pasifik, sektör bazinda ise endüstri olmasi bekleniyor.

Rapora göre, 2050'de sifir emisyon hedefine ulasmak için gaz talebini frenleyecek daha güçlü politikalarin uygulanmasi gerekiyor. Talepteki büyümenin önüne geçilememesi durumunda ise dünyadaki dogal gaz talebinin 2024 itibariyla salgin öncesi seviyeye göre yüzde 7 artacagi hesaplaniyor.

Öte yandan talepteki artisin agirlikli olarak Rusya ve Orta Dogu'dan karsilanacagi öngörülürken, ABD'de ise artan ihracat kapasitesini desteklemek amaciyla kaya gazi üretiminde yeni yatirimlar yapilmasi planlaniyor. Gelecek üç yilda devreye alinacak LNG yatirimlarinin çogunlugu ABD'de bulunuyor.

Uzun vadede gaz talebini azaltmak için gerekli adimlar atilmazsa, 2024 itibariyla piyasada dalgalanma ve arz güvenligi endiselerinin olusabilecegi tahmin ediliyor.

IEA Enerji Piyasalari ve Güvenligi Direktörü Keisuke Sadamori, rapora iliskin degerlendirmesinde, 2050 itibariyla sifir emisyon hedeflerine ulasmak için güçlü politikalarin uygulanmasi gerektigini belirterek, "Dogal gazin verimli sekilde kullanilmasi gerekiyor. Gaz endüstrisinin daha temiz ve düsük karbonlu gazlara geçis çabalarini önemli ölçüde artirmasi ve gereksiz metan emisyonlarini ele almak için hizli ve etkili bir sekilde hareket etmesi gerekiyor." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA