Sudan Basbakani Hamduk, Krizlerini Çözmesi Için Etiyopya'ya Destek Vereceklerini Söyledi

Sudan Basbakani Abdullah Hamduk, komsusu Etiyopya'ya içinde bulunduklari krizlerin üstesinden gelebilmeleri için destek olacaklarini belirtti.

Hamduk Twitter hesabindan yaptigi açiklamada, "Birlesmis Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin 2 Temmuz'da Etiyopya konulu toplantisini takip ettim. Özellikle Afrikali üye devletlerin Tigray bölgesinde kapsamli, kalici ateskesin temini ve bölgeye insani yardim ulastirilmasinin saglanmasi, Etiyopya’nin birligi, güvenligi ve istikrarini korumak için kimsenin dislanmadigi kapsamli bir ulusal diyalog yürütülmesi konularindaki tutumlarina katiliyorum." ifadelerini kullandi.

Hamduk, Sudan'in, dost ve komsu Etiyopya'ya krizlerini asmasi için her türlü destegi ve yardimi saglayacagini kaydetti.

- Tigray bölgesinde tek tarafli ateskes ilan edilmisti

Etiyopya hükümeti, 28 Haziran'da, Tigray Halki Kurtulus Cephesi (TPLF) isyancilarinin ele geçirdigi ileri sürülen Tigray bölgesinde tek tarafli ateskes ilan ettigini duyurmustu.

Kararin hasat mevsimi (haziran, temmuz, agustos) dolayisiyla alindigi kaydedilen açiklamada, bundan sonra bölgede yardim kuruluslarinin ordunun eskortu olmadan çalisacagi belirtilmisti.

Açiklamada, bölgede TPLF güçlerinin hala daginik bir durumda oldugu ve ara sira saldirdigi belirtilmisti.

Bir dönem Tigray eyaletini yöneten isyanci TPLF güçlerinin 3 Kasim 2020'de Etiyopya'nin Kuzey Komutanligi birliklerine saldirmasi ve sonrasinda Basbakan Abiy Ahmed'in TPLF'ye karsi askeri harekat karari almasinin ardindan eyalette 1,7 milyondan fazla kisi yerinden edilmisti.

BM, 8 Haziran'da Tigray bölgesi için "kitlik" uyarisinda bulunmus ancak Etiyopya hükümeti bunu reddetmisti.

Kaynak: AA