'Tosuncuk' Havalimanindaki Gözalti Islemlerinin Ardindan Anadolu Adliyesi'ne Getirilecek

Brezilya’da teslim olan ve Türkiye’ye iade edilmek üzere yola çikan Çiftlik Bank’in kurucusu ‘Tosuncuk’ lakapli Mehmet Aydin, bu aksam 22.30’da Istanbul Havalimani Adliyesi’ndeki gözalti islemlerinin ardindan Kartal’daki Anadolu Adalet Sarayi’na sevk edilecek.

Binlerce kisiyi dolandirarak, 2018 yilinin Mart ayinda yurt disina kaçan ve kirmizi bültenle aranan Çiftlik Bank’in kurucusu ‘tosuncuk’ lakapli Mehmet Aydin, geçtigimiz Persembe günü Brezilya Sao Paulo’da teslim olmustu. Türkiye’ye iade edilmek üzere sabah 09.50 siralarinda yola çikan ve aksam 22.30 siralarinda Türkiye’ye ulasmasi beklenen Mehmet Aydin, Istanbul Havalimani Adliyesi’nde gözaltina alinacak. Buradaki islemleri tamamlanan Aydin, Kartal’daki Anadolu Adalet Sarayi’na sevk edilecek.

Ne Olmustu?

‘Tosuncuk’ lakabiyla taninan Mehmet Aydin kurdugu ‘Çiftlik Bank’ isimli sistem ile 132 bin 222 kisiden, 1 milyar 139 milyon 972 bin lira toplayarak yurt disina kaçmisti. Interpol-Europol Dairesi Baskanligi tarafindan Mehmet Aydin, Interpol’ün en çok arananlar listesine dahil edildi.

Binlerce kisinin bu sistemle dolandirilmasina iliskin yürütülen sorusturma kapsaminda Anadolu Cumhuriyet Bassavciligi tarafindan, 26 Mart 2018 tarihinde iddianame hazirlandi. Iddianamede, 3762 kisi müsteki, Mehmet Aydin’in da aralarinda bulundugu 48 kisi ise sanik olarak yer aldi. Saniklarin bu sistem araciligiyla 132 bin 222 katilimcidan, 1 milyar 139 milyon 972 bin 622 lira topladigi anlatildi. Firari saniklar Mehmet Aydin, Fatih Aydin, Osman Naim Kaya ve Cengiz Samur’un Brezilya, Uruguay, KKTC ve ABD adli makamlarindan iadesinin istendiginin belirtildi.

Iddianamede, firari sanik Mehmet Aydin’in da aralarinda bulundugu 18 örgüt yöneticisinin, “suç islemek amaciyla örgüt kurma/yönetme”, “bilisim sistemlerini araç olarak kullanma suretiyle nitelikli dolandiricilik”, “ticari sirketlerin faaliyeti kapsaminda nitelikli dolandiricilik” ve “suçtan kaynaklanan malvarligi degerlerini aklama” suçlarindan 22 bin 580’er yildan 75 bin 260’sar yila kadar hapsi istendi. Örgüt üyeleri ve yardim edenlerin aralarinda bulundugu 30 sanik hakkinda ise, “suç islemek amaciyla kurulan örgüte üye olma”, “suç islemek amaciyla kurulan örgüte yardim etme”, “suçtan kaynaklanan malvarligi degerlerini aklama” suçlarindan toplamda 5’er 13’er yila kadar hapis cezasi talep edildi.

Anadolu 6. Agir Ceza Mahkemesi’nde 4’ü firari 11’i tutuklu 48 sanigin yargilamasi yapilirken, tutuklanan saniklar yaklasik 15 ay sonra tahliye edildi. Davada tutuklu sanik kalmazken, dava dosyasi ayrilan 28 sanik hakkinda da beraat karari verildi.

Mehmet Aydin’in da aralarinda bulundugu 4’ü firari 20 sanigin ise yargilanmasina ise 14 Eylül’de devam edilecek.
Kaynak: İHA