Meksika Devlet Baskani Lopez Obrador'un Medyayi Hedef Alan Toplantilarina Basin Derneklerinden Tepki

Meksika Devlet Baskani Andres Manuel Lopez Obrador'un "haftanin yalani" adini verdigi basin toplantilarinda, politikalari ile ilgili "yanlis ve tarafli" içerikler üreten gazeteci ve yazarlari hedef almasi basin ve insan haklari örgütleri tarafindan tepki ile karsilandi.

Amerikalilar Arasi Basin Derneginden (IAPA) yapilan açiklamada, Lopez Obrador'un basin mensuplarina yüksek düzeyde siddetin uygulandigi bir ülkede gazetecileri küçük düsürerek, gözlerini korkutmaya çalistigi belirtildi.

Açiklamada, IAPA üyeleri Meksikali liderin "saldirganliga son verilmesi" çagrisinda bulundu.

Lopez Obrador'un, "haftanin yalani" adi verilen basin toplantilarinda her hafta bazi gazetecileri ve köse yazarlarini hedef almasi elestirileri de beraberinde getirdi.

Söz konusu toplantilarda adi geçen basin mensuplarinin sosyal medya platformlarinda Lopez Obrador'un destekçileri tarafindan hedef gösterilmesi basin ve insan haklari örgütlerini harekete geçirdi.

IAPA’nin Enformasyon ve Basin Özgürlügü Komitesi Baskani Carlos Jornet, “gazetecilik yapmanin hayli yüksek risk teskil ettigi ülkelerden biri olan Meksika’da” Baskanlik makamindan medyaya yönelik hakaret içeren konusmalarin “iki kat daha tehlikeli” olabilecegine dikkati çekti. Jornet, bu gibi durumlarin siddet eylemleri ile sonuçlanabilecegi uyarisinda bulundu.

Amerikalilar Arasi Insan Haklari Komisyonu'ndan yapilan açiklamada da basin mensuplarini hedef gösteren uygulamadan duyulan endise dile getirildi.

Lopez Obrador'un Sözcüsü Jesus Ramirez, uygulamanin gazetecileri ve basin mensuplarini itibarsizlastirmak için yapilmadigini savunarak, "Meksika hükümetinin dezenformasyonun ve yalanlarin yol açtigi hasari azaltmaya çalistigini" iddia etti.

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Aralik 2020'deki raporunda, geçen yil en fazla gazeteci cinayetinin Meksika'da islendigini bildirmisti.

Raporda, Meksika'nin 2020'de medya çalisanlari için en tehlikeli ülke oldugu ve yil boyunca 9 gazetecinin cinayete kurban gittigi belirtilmisti.

Kaynak: AA