Kanserle Savasinda Dokuzuncu Zaferi Kazandi

Ilk kez 2010'da metastatik meme kanseri teshisi konulan 44 yasindaki Canan Perdahli, bugüne kadar akciger, kemik, rahim ve yumurtalik kanserleriyle mücadele etti Perdahli'nin son olarak kafatasinda tespit edilen tümörün alinmasi için girdigi ameliyat da basarili geçti Canan Perdahli: 'Tedaviye ya da hastaliga odaklanmak yerine yasama, yapilacaklara odaklanmak, akabinde de tedavinize eslik edecek motivasyonlarla yola çikmak gerekiyor' 'Hasta haklari savunuculugu, aktivizm ile ilgili yurt disinda egitimler aldim. Arkasindan da Metastatik Meme Kanseri Dernegini kurdum. Dernek bünyesinde gönüllüler yetistiriyoruz. Hastalara gerek medikal gerek sosyal destek vermeye çalisiyoruz'

AHMET SERTAN USUL - Ilk kez 2010'da metastatik meme kanseri teshisi konulan, ardindan hastaligi diger organlara da yayilan Canan Perdahli, yasama küsmeden ve umutsuzluga kapilmadan verdigi mücadeleyi, kurdugu Metastatik Meme Kanseri Derneginde hasta ve yakinlarina aktariyor.

Bugüne kadar metastatik meme kanserinin yayilmasi nedeniyle akciger, kemik, rahim, yumurtalik kanserlerine 9 kez yakalanan 44 yasindaki Canan Perdahli, hastalikla mücadele sürecinde yasadiklarini AA muhabirine anlatti.

Lisans egitiminin ardindan gittigi Yeni Zelanda'da otel yöneticiligi yaparken 2010'da metastatik meme kanseri tanisi aldigini belirten Perdahli, daha sonra tedavisi için Türkiye'ye döndügünü söyledi.

Perdahli, Türkiye'de meme kanseriyle mücadele ederken hastaliginin farkli organlarina da yayildigini ifade ederek, "Son olarak 2019'da kanser metastaz yaparak yumurtaliklarima yayilmisti. Kanser en son o zaman nüksetmisti. Daha sonra yaklasik 3 ay önce kafatasi metastazi yasadim." dedi.

Kanserin kafatasina yayilmasi nedeniyle gördügü isin tedavisinden yanit alinamadigini anlatan Perdahli, "Isin tedavisinden yanit alinamadigi için kafatasimdaki kanser ameliyatla beyne ulasmadan durduruldu. Operasyon basarili geçti. Motivasyonum çok iyi oldugu için iyilesme sürecim de daha rahat ilerledi." diye konustu.

- "Önemli olan 'bu hayati nasil anlamli kilabiliriz' diye düsünmek"

Perdahli, kanserle 9 kez mücadele etmenin yorucu oldugunu söyleyerek, söyle konustu:

"Bu yoruculuk, hayati nasil kabullendiginize bagli. Her seye 'iyi olacak, harika olacak, çok güzel olacak' diyebilirsiniz. Bu bir yöntem ama ben bunu kullanmiyorum. Bu hayatin bir sonu var, bir basi var. Ben bir yolculuktayim ve 'bu yolculugu nasil güzel yasarim' diye düsünüyorum. Tedaviye ya da hastaliga odaklanmak yerine yasama, yapilacaklara odaklanmak akabinde de tedavinize eslik edecek motivasyonlarla yola çikmak gerekiyor. Sevenlerim, dostlarim ve ailemin destegi tabii ki yadsinamaz ama kendi iç motivasyonum bu yönde. Önemli olan yolda olmak ve 'bu hayati nasil anlamli kilabiliriz' diye düsünmek."

Hayatta herkesin birçok zorluk yasadigini dile getiren Perdahli, yasadigi sikintilari hiçbir zaman dünyanin en büyük derdi olarak görmedigini söyledi.

- "Tani aldigim ilk gün, kendi kendime bugüne kadar neyi yasadigimi degil ne yapmadigimi sordum"

Perdahli, kanser tanisi aldiginda hayatini sorguladigini belirterek, sunlari söyledi:

"Metastatik meme kanseri tanisi aldigim ilk gün, kendi kendime bugüne kadar neyi yasadigimi degil ne yapmadigimi sordum. En büyük pismanligim yapmadiklarimdi ve kendime bir liste hazirladim. 35 ülke gezdim ama bunlar turistik ziyaretten ziyade hayattaki yolculugumu anlamaya, kavramaya çalistigim gezilerdi."

- "Hastalara gerek medikal gerek sosyal destek vermeye çalisiyoruz"

Perdahli, ilk kez kanser tanisi almasinin ve kemoterapiye baslamasinin ardindan sikinti yasayan hastalarin hayatina dokunmaya karar verdigini dile getirerek, sunlari kaydetti:

"Kendi kendime 'en az bir kadin hastanin hayatina dokunacagim' dedim. Sonra doktorumla birlikte çalismaya ve hastalara erismeye basladim. Daha sonra hasta haklari savunuculugu, aktivizm ile ilgili yurt disinda egitimler aldim. Arkasindan da Metastatik Meme Kanseri Dernegini (METAMAZON) kurdum. Dernek bünyesinde gönüllüler yetistiriyoruz. Hastalara gerek medikal gerek sosyal destek vermeye çalisiyoruz. Bu sira hasta yakinlariyla da ilgilenmeye basladik. Hasta yakinlarinin isi çok daha zor bence. 'Hastalara nasil yardimci olunur, nasil rehberlik edilir' gibi konularda yardimci oluyoruz."

Çocuk sahibi olmadigini ama derneginin "çocugu" gibi oldugunu söyleyen Perdahli, "Dernegim, benim çocugum gibi o yüzden onun benden sonra da devam etmesini, birilerinin bu tasin altina elini sokmasini istiyorum. O yüzden insallah daha kurumsal, daha ayaklari yere basan bir sivil toplum kurulusu olmaya devam edecegiz." diye konustu.
Kaynak: AA