Elazig'da Yetistirilen Alabalik Ve Türk Somonu, Lezzetiyle 30 Ülkeden Talep Görüyor

Keban ilçesinde Firat Nehri'nde balik üreten tesis, her yil ortalama 10 bin ton alabalik ve somonu fileto, taze ve donuk olarak isleyip yurt disina ihraç ediyor Balik isleme tesisi müdürü Deniz Erden: 'Keban ilçesinde ürettigimiz ürünler dünya çapinda çok fazla talep görüyor, baliklarimiz çok begeniliyor'.

ISMAIL SEN / PIRHASAN DOGAN - Türkiye'de alabalik üretiminde ilk sirada yer alan Elazig'in Keban ilçesinde Firat Nehri üzerinde yetistirilen Türk somonu ve alabalik, ihraç edildigi 30 ülkede lezzetiyle talep görüyor.

Keban ilçesinde Firat Nehri üzerindeki modern çiftliklerde alabalik üretimi gerçeklestiren tesis, her yil ortalama 10 bin ton alabalik ve somonu bünyesindeki balik isleme tesisinde fileto, iç alma, taze ve donuk olarak isleyip yurt disina ihraç ediyor.

Bu yilin ilk 6 ayinda 10 bin ton alabalik ve somon üretimi yapan firma, islenmis 3 bin ton Türk somonu ile 2 bin ton alabaligi basta Avrupa ülkeleri ve Rusya olmak üzere ABD, Japonya, Kanada, Vietnam gibi ülkelere ihraç etti.

- "Türk somunun lezzeti ve kalitesiyle ihracat agi genisliyor"

Balik isleme tesisi müdürü Deniz Erden, AA muhabirine, Firat Nehri'nin, su kalitesi, soguklugu, oksijen miktari ve debisinden dolayi son derece kaliteli ve lezzetli alabalik ve somon yetistirilmesine imkan sagladigini belirtti.

Lezzeti ve kalitesinden dolayi özellikle Türk somonunun her geçen yil ihracat agini daha da genislettigini ve bugüne kadar islenmis olarak ihracat yaptiklari 30 ülkeden yogun talep aldiklarini ifade eden Erden, "Keban ilçesinde ürettigimiz ürünler dünya çapinda çok fazla talep görüyor, baliklarimiz çok begeniliyor. Özellikle Türk somonu siparislerine yetisemiyoruz." dedi.

Somonlarin yurt disindaki üst sinif market zincirlerinde satisa sunuldugunu ve direk tüketiciye ulastigini aktaran Erden, ABD, Japonya, Kanada, Avrupa ve Rusya'da ciddi bir talep artisinin oldugunu kaydetti.

- "Yaklasik 30 ülkeye ihracat yapiyoruz"

Üretimlerinin tamaminin ihraç edildigini, bu sayede ekonomiye katki sagladiklarini aktaran Erden, "Ürünlerimizin tamamini ihraç ettigimiz için 450 çalisanimizin maaslarini dolayisiyla dünya ülkeleri ödüyor. Burada alabalik ve somon iç alma, fileto, taze ve donuk olarak üretim yapiyoruz. Geçtigimiz yil 11 bin ton alabalik ve somon isledik, bu baliklarin yaklasik 4 bin tonunu ihraç ettik. Bu yil ilk 6 ayda 10 bin ton alabalik ve somon isleyerek bunun da 3 bin tonunu somon ve 2 bin tonu porsiyon alabalik olarak ihraç ettik. Su anda yaklasik 30 ülkeye ihracat yapiyoruz." ifadelerini kullandi.

Alabalik çiftlikleri sorumlusu su ürünleri mühendisi Ibrahim Özel ise dünya genelinde Türk somonuna olan talep artisindan dolayi üretimlerine bu yönde agirlik verdiklerini bildirdi.

Özel, yil sonuna kadar 15 bin ton somon ve alabalik yetistirip bunlari isleme tesisinde isleyerek yurt disina ihraç etmeyi hedeflediklerini, bu yil kurakliktan dolayi bazi sikintilar da yasadiklarini dile getirdi.

Kaynak: AA