Konya, Karaman, Aksaray Ve Afyonkarahisar'da 15 Temmuz Demokrasi Ve Milli Birlik Günü Etkinlikleri

AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Leyla Sahin Usta: '15 Temmuz gecesi, darbeciler hain planlarini isletmeye basladiklarinda zannettiler ki ellerindeki top, tüfek ve uçaklarla bu milleti sindirecekler. Tam tersine bu millet Cumhurbaskanimizin çagrisiyla darbecilerin üzerine yürüyerek, darbeleri ve darbe girisimlerini bitirmistir'

Konya, Karaman, Aksaray ve Afyonkarahisar'da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayisiyla etkinlikler düzenlendi.

Konya'da Mevlana Meydani'nda düzenlenen etkinlikler kapsaminda ilk olarak Konya Büyüksehir Belediyesi Mehteran Takimi konser verdi.

Ardindan, 15 Temmuz 2016'da yasanan darbe girisiminde vatan için canini feda eden edenler için saygi durusunda bulunuldu ve Istiklal Marsi okundu.

Meydanda toplanan kalabalik, daha sonra Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in millete seslenisini canli olarak yansitilan görüntülerle takip etti.

AK Parti Genel Baskan Yarimcisi Leyla Sahin Usta, Türkiye'deki tüm vatandaslarin, 15 Temmuz darbe girisiminin 5'inci yil dönümünde meydanlarda oldugunu söyledi.

Darbeci hainlerin 5 yil önce bu girisimi baslattiklarinda, vatan ve bayrak ugruna canini feda edebilecek sehitlerin olacagini hesap edemediklerini ifade eden Usta, "O gece canlarini feda eden 251 vatandasimizi rahmet ve minnetle aniyoruz. Onlar sadece bedenlerini ortaya koymadilar. Iman gücü ve bütün yürekleriyle darbecilerin üzerine korku saldilar." diye konustu.

Usta, o gece TBMM'de tekbirlerle bagirarak, üzerlerine kaç bomba atarlarsa atsinlar, oradan çikmayacaklarini haykirdiklarini anlatti.

Bugün de ayni irade ve kararlilikla yola devam ettiklerini dile getiren Usta, sunlari kaydetti:

"15 Temmuz gecesi, darbeciler hain planlarini isletmeye basladiklarinda zannettiler ki ellerindeki top, tüfek ve uçaklarla bu milleti sindirecekler. Tam tersine bu millet Cumhurbaskanimizin çagrisiyla darbecilerin üzerine yürüyerek, darbeleri ve darbe girisimlerini bitirmistir. Bu milleti bölmek isteyenlere firsat vermeyecegiz. Bugün demokrasi ve milli birlik günümüz. Bugünü biz milletimizle beraber o gecenin sabahinda ayaga kaldirdik. O gece bu milletin üzerine kursun sikan, bomba atan, ihanet eden ne kadar hain varsa hepsinin hesabini görüp, hapislere tiktik."

Konya Valisi Vahdettin Özkan da Mevlana'nin huzurunda topyekun direnisin ve bu direnisi temsil eden milletin bir ferdi olmaktan gurur duydugunu söyledi.

Türk milletinin geleneklerini en güzel sekilde temsil eden Konyalilara tesekkür eden Vali Özkan, "Memleketin birligi ve bütünlügü için, bayrak için, vatan için canlarini feda etmis bütün sehitlerimize, Hazret-i Pir'in manevi huzurunda sükran ve minnetlerimi sunuyorum. Milletimizin simgesi haline gelmis 'Allahu Ekber' nidalari, bu ruh ve kararlilik, her daim birlik ve bütünlügümüzün harcidir." ifadelerini kullandi.

Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay ise devlet içinde uzun yillar sinsice örgütlenen FETÖ'nün devleti ele geçirmek için hain bir darbe girisimiyle dügmeye bastigini animsatti.

Türkiye tarihinin en kalles saldirisi sonrasi 251 vatandasin sehit oldugunu hatirlatan Altay, "Biliyoruz ki 15 Temmuz, aziz milletimizin 1071'de baslatilan kutlu yürüyüsünü sonlandirma tesebbüsüdür. Kurtulus Savasi sonrasinda reva görülen Sevr'in ikinci versiyonudur. O gece 80 milyonun kalbi birlikte atti. Herkes ülkesi, bayragi, bagimsizligi söz konusu oldugunda, birer kahramana dönüsecegini bir kez daha kanitladi." seklinde konustu.

Kentteki etkinlikler, söylesi ve konserlerin ardindan demokrasi nöbetiyle devam edecek.

- Karaman

Karaman'da ise etkinlikler kapsaminda Aktekke Kent Meydani'nda 15 Temmuz fotograf sergisinin açilisi yapildi.

Saygi durusu ve Istiklal Marsi'nin ardindan Kur'an-i-Kerim okundu. Daha sonra gönüllü kosucular tarafindan bayrak kosusu yapildi.

Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Isik, yaptigi konusmada, 15 Temmuz'un, halkin direnis günü oldugunu söyledi.

15 Temmuz'un, demokrasiye sahip çikmanin abidelestigi bir gün oldugunu ifade eden Isik, "Karanlik geceyi aydinlik bir sabaha dönüstüren tanklarin önüne yatarak durduran, o gece can veren kahramanlarin haklarini asla ödeyemeyiz. O gün genç, yasli demeden Türk, Kürt, Çerkez, sagci, solcu, demeden bu millet tek bir ülkü etrafinda toplanmis ve Türkiye'nin geçilmez oldugunu basta darbeci hainlere ve düsmanlarimiz olmak üzere tüm dünyaya göstermistir." diye konustu.

Etkinlik günün anlam ve önemini belirten konusma ve siirlerle devam etti.

- Aksaray

Aksaray'da da 15 Temmuz Milli Irade Meydani'nda genç, yasli, kadin, erkek binlerce kisi birlik ve beraberlik sloganlari atti, 15 Temmuz'da vatan için canini feda eden sehitleri andi.

Aksaray Belediyesi Mehteran Takimi alana kurulan platformda konser verdi. Ardindan Istiklal Marsi okundu, 15 Temmuz'a iliskin sinevizyon gösterimi yapildi.

Kur’an-i Kerim tilavetinin ardindan tüm sehitlere dua edildi. Gençlik ve Spor Il Müdürlügü sporcularinca Aksaray Sehitliginden yürüyüsle getirilen Türk bayragi Vali Hamza Aydogdu'ya teslim edildi.

Vali Aydogdu, burada gazetecilere yaptigi açiklamada, 15 Temmuz hain darbe girisiminin üzerinden 5 yil geçtigini hatirlatti.

Kentte düzenlenen etkinliklerle tüm sehitleri andiklarini aktaran Aydogdu, söyle konustu:

"Bu tür programlarla sehitlerimizi aniyoruz. Bugün ve gelecekte de vatandaslarimiza bu yasananlari anlatmamiz gerekiyor. Milletleri millet yapan kültür ve medeniyetleridir. Onun için biz kültürümüzü, medeniyetlerimizi, tarihimizi ve nasil bir toprak parçasinda yasadigimizi vatandaslarimiza çok iyi anlatmamiz gerekiyor. Bugünleri bir daha yasamamak için çok ciddi anlamda çikarmamiz gereken dersler var. 'Türkiye Geçilmez' mottosu çok degerli ve anlamli. Tüm Türkiye bu topraklarin nasil kazanildiginin farkinda. Bizde bu farkindaligi biraz daha artirmak istiyoruz."

Belediye Baskan Evren Dinçer ise 15 Temmuz'da sehit olan vatandaslara rahmet diledi.

15 Temmuz'un unutulmamasi gerektigine dikkati çeken Dinçer, "Allah bir daha Türkiye'ye 15 Temmuz'lar yasatmasin. Bugün meydanimiz çok kalabalik. Bugün ki toplanan kalabalik bunlarin yasanmayacaginin bir garantisi. Vatandaslarimiz her zaman oldugu gibi demokrasilerine sahip çikiyor. Zaman geçtikçe bu milli suur artiyor. Bunu görmek bizler için çok memnuniyet verici." diye konustu.

- Afyonkarahisar

Afyonkarahisar'da Kent Meydani'ndaki etkinlikler, Afyonkarahisar Belediyesinin Mehteran Takiminin konseriyle basladi. Ardindan saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi okundu.

Kur'an-i Kerim tilavetinin ardindan tüm sehitlere dua edildi. Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanliginca hazirlanan videolar izlendi.

Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek, burada yaptigi konusmada, 15 Temmuz 2016 yilinin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in liderliginde ve kararli durusuyla milletin cesareti ile mücadelesiyle büyük bir alçakligin önünde geçildigi gün oldugunu söyledi.

15 Temmuz'un Türk ve dünya demokrasi tarihinde bir dönüm noktasi oldugunu dile getiren Çiçek, söyle konustu:

"Bu büyük millet, disaridan planlanan ve içerideki alçaklarla birlikte oynanan oyuna dur dedi. Bundan önce mutlaka ve mutlaka basardiklarini, ülkemizde basaramadilar, basaramayacaklar da. Ben Ulubatli Hasanlar, Seyit Onbasilar, Sahin beyler ve Kürsatlar, bizim tarihimizde çok eskide kaldi ve uzaklara gittiler sanirdim. Ama 15 Temmuz 2016'da hep birlikte gördük ki, onlar hiçbir yere gitmedi, içimizde yasiyor. Adlari degisiyor ve Ömer Halisdemir oluyor. Ölüme meydan okuyor ve yürüyerek gidiyor. Tankin altina yatiyor, ölümü umursamiyor, helikopterden atilan kursunlara gögsünü açiyor ve abdestini alip meydanlara kosuyor. Çünkü milletin karakteri ayni karakter. Bin yil önceki millet ayni millet."

Afyonkarahisar Belediye Baskani Mehmet Zeybek de Türk milletinin Çanakkale ve Kurtulus Savasinin ardindan belki de en büyük direnisini 15 Temmuz'da gerçeklestirdigini vurgulayarak, FETÖ terör örgütüne firsat vermedigini ifade etti.
Kaynak: AA