Karadeniz'de '15 Temmuz Demokrasi Ve Milli Birlik Günü' Dolayisiyla Etkinlikler Yapildi

Ordu, Giresun, Gümüshane, Trabzon ve Bayburt'ta, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayisiyla etkinlikler düzenlendi.

Ordu'da 15 Temmuz Demokrasi Meydani'nda gerçeklestirilen program, saygi durusunda bulunulup Istiklal Marsi'nin okunmasiyla basladi.

Kur'an-i Kerim tilavetinin ardindan dua edilen programda konusan Vali Tuncay Sonel, 15 Temmuz destaninin 5'inci yilinda tüm sehitlere rahmet, kahraman gazilere sihhatler diledi.

O günü, o aksami hiç unutmadiklarini ve unutmayacaklarini, dün gibi hatirlayacaklarini vurgulayan Sonel, bu ülkede cengaverlerin çok olduguna isaret etti.

FETÖ alçaginin hiçbir sekilde basarili olamayacaginin altini çizen Sonel, "Hele o sanli üniformanin içine girerek milletimizin tankiyla, milletimizin F-16'siyla, milletimizin silahiyla bu milletimize silah sikan, bomba atan insan degildir. Onlar insan degildir, onlar canidir." dedi.

Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Hilmi Güler ise "Gözümüzü dört açmamiz, kenetlenmemiz lazim. Eger böyle oldugumuz takdirde Türkiye’nin önünün çok açik oldugunu düsünüyorum." diye konustu.

Programda, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in canli yayin konusmasi ekrandan seyredildi.

Belediyenin sanat galerisinde, Anadolu Ajansinin fotograflarinin da yer aldigi 15 Temmuz fotograf sergisi gezildi.

- Giresun

Giresun'da da Atatürk Meydani'nda gerçeklestirilen programda, saygi durusunda bulunuldu, Istiklal Marsi okundu.

Kur'an-i Kerim okunan programda konusan Vali Enver Ünlü, 15 Temmuz 2016'da ordunun içine sinsice sizan FETÖ'cü cuntanin, hain darbe girisiminde bulundugunu belirterek, söyle konustu:

"Malazgirt'te, Kut’ül-Amare'de, Çanakkale'de, Istiklal Harbi'nde art niyetleri nasil topraga gömdüysek, 15 Temmuz gecesinde de hainlere gene göz açtirmadik. Iste o gece iradesinin üstünde hiçbir güç tanimayan Türk milleti devletinin yaninda yer alarak tarihte esi ve benzeri görülmemis bir mücadele örnegi göstererek demokrasisine, istiklaline ve istikbaline sahip çikmistir."

Düzenlenen yarismalarda dereceye girenlere ödüllerinin verilmesinin ardindan etkinlikte, 15 Temmuz ile ilgili belgesel gösterileri sunuldu.

- Gümüshane

Gümüshane'de Fatih Parki'nda düzenlenen etkinlikte, saygi durusunda bulunuldu, Istiklal Marsi okundu.

Kur'an-i Kerim tilavetinin ardindan konusan Vali Kamuran Tasbilek, vatani aziz kilan sehitleri rahmet ve minnetle anarak, gazilere saglikli ömürler diledi.

15 Temmuz gecesi ülkenin vatan ve millet noktasinda cansiperane sekilde bir araya geldigini ifade eden Tasbilek, "Bir olacagiz, diri olacagiz. Vatanimiz için kardesligimizi yüceltecegiz." diye konustu.

Belediye Baskani Ercan Çimen de aziz Türk milletinin vatanin, bayragin, devletin esaret altina girmemesi, hür ve bagimsiz kalmasi için mücadele ettigini aktardi.

Çimen, 15 Temmuz 2016’daki menfur FETÖ darbe ve terör girisimine karsi çikarak sahadet serbetini içenleri rahmetle anarak, gazilere saglikli ömürler diledi.

15 Temmuz gazisi Yasar Parlak ise kisa bir konusma yaparak yasadiklarini anlatti.

Konusmalarin ardindan ilahi gruplari, tasavvuf musikisinden parçalar seslendirdi.

Gümüshane Belediyesince alana gelen vatandaslara çorba ikraminda bulunuldu.

- Trabzon

Trabzon'da da 15 Temmuz Sehitler ve Hürriyet Parki'nda program düzenlendi.

Saygi durusu ve Istiklal Marsi'nin okunmasiyla baslayan program, Kur'an-i Kerim tilaveti ve siirlerin okunmasiyla devam etti.

Programda konusan Trabzon Valisi Ismail Ustaoglu, 15 Temmuz'un, tankin, topun, uçagin, modern silahlarin millet iradesi karsisinda bir sey ifade etmedigi, milletin tipki Çanakkale'de, Istiklal Harbi'nde oldugu gibi Kuva-yi Milliye ruhu ile topyekun vatan ve bayrak askiyla dolu sineleriyle mücadele ettigi çok önemli bir tarih oldugunu söyledi.

Ustaoglu, Türk milletinin 15 Temmuz gecesinde bir kez daha kahramanlik destani yazarak vatanini ne pahasina olursa olsun koruyacagini ve bu ugurda gözünü kirpmadan gazi ve sehit olabilecegini tüm dünyaya bir kere daha gösterdiginin altini çizdi.

Trabzon Büyüksehir Belediye Baskani Murat Zorluoglu da 15 Temmuz'un, 84 milyonun hep birlikte verdigi sanli direnis ve kutlu mücadelenin adi oldugunu belirterek, "Türk milleti 100 yil önce Çanakkale’de hangi inanç ve kararlilikla düsmanin karsisina dikilmisse, 15 Temmuz'da da ayni duygularla darbecilerin karsisina dikilmistir." diye konustu.

Trabzon Büyüksehir Belediyesi Kanuni Mehteran Takimi'nin gösterileriyle devam eden programda, bayrak kosusuna katilan sporcular tasidiklari sancagi, tören alaninda Vali Ustaoglu'na teslim etti.

- Bayburt

Bayburt'ta düzenlenen etkinlik kapsaminda vatandaslar, mehteran ve cirit atlari esliginde Cumhuriyet Caddesi boyunca yürüdü.

Saray Bahçesi'nde devam eden programa vatandaslar Türk bayraklari ile katildi. Saygi durusunda bulunuldu, Istiklal Marsi ve sehitler için Kur'an-i Kerim okundu, dua edildi.

Cumhurbaskani Erdogan'in da konusmasinin canli izlendigi programda konusan Bayburt Valisi Cüneyt Epcim, Anadolu topraklarini yurt edinen ecdadin bu ugurda büyük bedeller ödedigini vurguladi.

Epcim, ecdadin tarihinin her devrinde türlü zorluklarla karsilastigini, fakat asla yilginliga düsmedigini belirterek, sunlari kaydetti:

"Aziz milletimizin Anadolu topraklarini kendine yurt edinmesinden bugüne türlü oyunlarla milletimizi bölmeye, parçalamaya çalisanlar o emellerine ulasma gayesiyle bir çok saldiri düzenlemistir. Bu saldirilar kimi zaman ekonomik, kimi zaman siyasi hamlelerle, kimi zaman da ülkemizde yuvalanmis terör odaklarinin harekete geçirilmesi münasebetiyle vuku bulmustur. Dogrudan milletimizin birligini, beraberligini hedef alan bu saldirilar her defasinda yine milletimizin sarsilmaz iradesine çarpmistir."

Vali Epcim, Gençlik ve Spor Il Müdürlügünce 15 Temmuz sehitlerinin anisini nesilden nesile tasimak amaciyla düzenlenen Sancak Kosusu'na katilan milli sporculara belge verdi.

Etkinlik mehteran takiminin gösterisi ve yerel sanatçilarin kahramanlik türküleriyle devam etti.

Bayburt Belediyesince alana gelen vatandaslara çorba ikraminda bulunuldu.

Kaynak: AA