Tarimda Makinelesmeye Büyüksehir Destegi

Bursa Büyüksehir Belediyesi, Bursa’da üretim kalitesinin artirilmasi ve marka degeri yüksek alternatif ürünlerin sehre kazandirilmasi amaciyla çiftçiye sagladigi destekleri sürdürüyor. Son olarak ihtiyaç duyulan bölgelerde kullanilmak üzere HAGEL isbirliginde toprak analiz cihazi, salça makineleri, koyun yikama ve dezenfeksiyon havuzu, tas toplama makinesi, tas kirma makinesi, arpacik sogan eleme ve boylama makinasi ile arpacik sogan sap kirma ve savurma makinasi, süt sogutma tanki, yem karma makinesi, kantar ve süt analiz cihazi ekipmanlari dagitildi.

Tarimda Makinelesmeye Büyüksehir Destegi
Kirsalda kalkinmayi saglamayi, nitelikli tarim ve hayvanciligi destekleyerek çiftçinin daha yüksek kazanç elde etmesini hedefleyen Bursa Büyüksehir Belediyesi, fide ve fidan dagitimindan, ürün toplama merkezlerine ve ihracata kadar her alanda çiftçiye desteklerini sürdürüyor. Bursa Büyüksehir Belediyesi Kirsal Hizmetler Daire Baskanligi ve Bursa Ili Hayvanciligi Gelistirme Birligi (HAGEL) tarafindan alinan ekipmanlar törenle ihtiyaç duyulan bölgelere dagitildi. Törene, Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Yenisehir Belediye Baskani Davut Aydin, Bursa Il Tarim ve Orman Müdürü Hamit Aygül, HAGEL Baskanvekili Süleyman Çelik, Tarim AS Genel Müdürü Semih Polat, belediye ve kooperatif yöneticileri ve muhtarlar katildi.

Törende, Yenisehir Belediyesi’ne toprak analiz cihazi, arpacik sogan eleme ve boylama makinasi ile arpacik sogan sap kirma ve savurma makinasi, arpacik eleme ve boylama makinesi, sogutma tanki, Iznik ilçesine 4 adet salça makinesi, Karacabey Ilçe Tarim Ve Orman Müdürlügü’ne koyun yikama ve dezenfeksiyon havuzu, Orhaneli Belediyesi’ne tas toplama makinesi, Iznik Belediyesi’ne tas kirma makinesi, yem karma makinesi, Orhangazi ilçesi Mahmudiye mahallesine kantar, Yenisehir-Iznik Süt Üreticileri Birligi’ne süt analiz cihazi ekipmanlari teslim edildi.

Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, son HAGEL genel kurulunda özellikle ilçelerden projeler getirilmesi için çagri yaptigini hatirlatarak gelen projelere destek olmayi sürdüreceklerini ifade etti.

Artik babadan kalma usullerle degil, günün gerçeklerini görerek, bir hedef koyarak tarimda yol olmak istediklerini söyleyen Baskan Alinur Aktas, “Ben üretici degilim ama iyi bir meyve ve sebze tüketicisiyim. Sehrin üretim konusunda ciddi potansiyeli oldugunu biliyorum. Bir tarim sehri olarak tarimla alakali hedefler koymaliyiz. Bu kararimiz ihracat rakamlarina da yansidi. Bu dönemde birçok proje hayata geçirildi. Yüksek verimli hayvan irklarini çiftçilerimizle bulusturmanin yaninda yaban mersini, ahududu, siyez bugdayi, kuskonmaz ve Trabzon hurmasi gibi alternatif ürünler de artik Bursa’da üretiliyor. Dagitilan fidan ücretlerinin yüzde 50’sini Büyüksehir karsiliyor, kalan yüzde 50’sini ise 2 hasat döneminde çiftçimizden talep ediyoruz. 2023 yili sonuna kadar her yil en az 1,5 milyon adet fide ve fidan destegi saglamayi hedefliyoruz. 2023 yilina kadar toplamda 5 milyonu askin fide ve fidani üretime kazandirmis olacagiz” dedi.

Ürünlerin yurt içi ve yurt disinda pazar bulabilmesi için tüm ulusal ve uluslararasi fuarlarda tarim ürünlerini tanittiklarini söyleyen Baskan Aktas, özellikle Uzakdogu pazarinda ürünlerin büyük ilgi gördügünü belirtti.

Ihracat noktasinda Tarim AS öncülügünde önemli mesafeler alindigini dile getiren Baskan Aktas, “Kaliteli is yapildiktan sonra pazar bulamamak gibi derdimiz olmaz. 2019’da 278 milyon dolar olan tarim ihracatini, 2020’de pandemiye ragmen 350 milyon dolara çikardik. 2023’te 1 milyar dolarlik tarim ihracati Bursa olarak yakalayabiliriz. Almanya, Singapur ve Umman’a siyah incir, Hong Kong’a siyah incir, deveci armudu, kivi ve nar, Malezya’ya ise siyah incir, çilek, kestane, Trabzon hurmasi ve kivi sattik. Biz yeter ki kalitemizi ve ayricaligimizi ortaya koyalim. UIB, BTSO, Gida ve Yem Kontrol Merkez Arastirma Enstitüsü, Tarim Il Müdürlügü, ihracatçilar ve üreticiler olmak üzere konunun tüm paydaslariyla koordineli bir sekilde çalisiyoruz. Bu konuda çok heyecanliyiz” diye konustu.

Karacabey ilçesinde asiri yagislar sonucu olusan taskinlar nedeniyle Yesildere, Dagkadi ve Tophisar mahallelerinde çiftçilerin magduriyet yasadigini hatirlatan Baskan Aktas, magdur olan çiftçilere ekipman destegi saglayacaklarini açikladi.

Kirsal Hizmetler Daire Baskanligi ve HAGEL isbirliginde temin edilen tarim makinelerini ihtiyaç duyulan bölgelere teslim edeceklerini söyleyen Baskan Aktas, “Tüyü bitmemis yetimin hakkiyla alinan bu ekipmanlar muhtarlara ve belediye baskanlarina emanettir. Hep beraber sahip çikacagiz. Bir gün 1 milyar dolarlari yakalayinca hedefimize ulasacagiz. Baska hedeflere yol alacagiz. Bursa otomotiv, tekstil, mobilya, makine, sanayi sehridir. Ama Bursa meyvecilik basta olmak üzere tarim sehridir. Bu sürdürmek için hepimize görevler düsüyor. Büyüksehir Belediyesi olarak verilebilecek tüm destekleri veriyoruz. Birilerinin dedigi gibi bir seylerin düstügü yok. Ihracat rakamlari ortada. Biz çalisip gayret edecegiz. Dogru adimlari atarsak ektigimiz tohumlar bir gün meyvelerini verecek. Çocuklarimiza daha güzel Bursa, ekonomik anlamda daha müreffeh bir ülke birakmak için vazifemizi yapacagiz. Ekipmanlar alanlara hayirli olsun” dedi.

Il Tarim ve Orman Müdürü Hamit Aygül, Bursa Büyüksehir Belediyesi’nin son yillarda tarima büyük ve önemli destekler sagladigini söyledi.

Özellikle meyvecilik ve aromatik bitkiler konusunda marka olmaya dogru giden Bursa’da Büyüksehir Belediyesi’nin ciddi katkilari oldugunu belirten Hamit Aygül, “Ilçelerde kaliteli hizmetlerin sunulmasi için önemli miktarda makine ve ekipman alindi. Çalismalarda emegi geçen Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas’a ve ekibine tesekkür ediyorum. Bu tür çalismalarin artarak devam etmesini arzuluyoruz. Tarim sektörü ne verirseniz aninda karsiligini veren bir sektördür. Çiftçilerimiz de vefali insanlardir. Her yapilan hizmetin karsiligini rahatlikla alabilecegimiz insanlardir” diye konustu.

Kaynak: İHA