Dogu Karadeniz Bölgesinden Bu Yilin Ilk 6 Ayinda 122 Farkli Ülkeye Ihracat Yapildi

Dogu Karadeniz Bölgesi’nden bu yilin Ocak-Haziran döneminde 742 milyon 623 bin 111 dolar tutarinda ihracat yapilirken, bu rakam bir önceki yilin ayni dönemine göre yüzde 13 artis yasandigi belirtildi.

Dogu Karadeniz Bölgesinden  Bu Yilin Ilk 6 Ayinda 122 Farkli Ülkeye Ihracat Yapildi
Dogu Karadeniz Bölgesi’nden Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüshane illerinden 2021 yili Ocak-Haziran döneminde 742 milyon 623 bin 111 dolar tutarinda ihracat gerçeklesirken 2020 yilin ayni döneminde ise 657 milyon 720 bin 773 dolar olarak gerçeklesmisti.

2021 yili ilk 6 ayinda Trabzon ili ihracatinda yüzde 7, Gümüshane ili ihracatinda yüzde 24 oraninda artis görülürken, en yüksek artis ise yüzde 69’luk artis orani ile Rize ilinden yapilan ihracatta yasandi. Rize ve Gümüshane illerimizdeki yüksek oranli artislardaki en önemli etken, bu illerden en çok ihraç edilen ürünler olan metal madencilik ürün fiyatlarinin uluslararasi piyasalarda asiri yükselmesinden kaynaklandigi belirtildi.

Artvin Ili ihracatinda ise yüzde 7 düsüs yasanirken, bu durum, ilin en önemli pazari olan Gürcistan’a talep düsüklügü nedeniyle özellikle yas meyve sebze ihracatinin bir önceki yila göre azalmasindan kaynaklandi.

Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüshane illerimizden 2021 yili Ocak-Haziran döneminde en fazla ihracat gerçeklestirilen sektörler; önceki yilin ayni dönemine göre ihracat tutari ayni kalan ve 393. milyon 36 bin 412 dolar tutarinda ihracat gerçeklestirilen findik ve mamulleri birinci sirada, yüzde 28 oranindaki artis ve 106 milyon 672 bin 12 dolar tutarindaki ihracatla yas meyve sebze ürünleri ikinci sirada, yüzde 67 oraninda artis ve 82 milyon 290 bin 177 dolar tutarinda ihracatla maden ve metal ürünleri üçüncü sirada ve yüzde 15 oraninda artis ve 59 milyon 562 bin 854 dolar tutarinda ihracatla su ürünleri dördüncü sirada yer aliyor.

Dogu Karadeniz Bölgesinden 2021 yili ilk 6 ayinda 122 farkli ülkeye ihracat yapilmis olup, en fazla ihracat yapilan ilk 5 ülke ise sirasiyla; Italya, Rusya Federasyonu, Çin Halk Cumhuriyeti, Almanya ve Gürcistan oldu. Bu ülkelerden Italya’ya yapilan ihracat geçtigimiz yilin ayni dönemine göre yüzde 37 artmis, Rusya Federasyonu’na yüzde 56 ve Çin Halk Cumhuriyeti’ne ise yüzde 57 oraninda ihracat artisi yasandi.

Konuyla ilgili degerlendirmelerde bulunan Dogu Karadeniz Ihracatçilar Birligi (DKIB) Yönetim Kurulu Baskani Saffet Kalyoncu, Dogu Karadeniz Bölgesi ekonomisinin en büyük girdisini ihracatin sagladigini söyledi.

Kalyoncu “Dogu Karadeniz Bölgesi ihracatimiz 2021 yili ilk 6 ayini kesintisiz ihracat artisi ile tamamlamistir. 2021 yilinin tamaminin da önemli bir ihracat artisi ile tamamlayacagina dair ümidimiz tamdir. Bu kapsamda kesintisiz bir sekilde ihracat artisi saglayan ve bu basariyi sürdüren degerli ihracatçilarimiza sükranlarimizi sunuyoruz. Dogu Karadeniz Bölgemiz ekonomisinin en büyük girdisini ihracat saglamakta, Bölge ekonomisi ihracattan saglanan girdi ile dönmektedir. Bundan dolayi ülkemiz için oldugu gibi Bölgemiz için de ihracat artisini çok çok önemsemekteyiz. Ihracat artisimizin daha üst noktalara ulasabilmesi ve Dogu Karadeniz Bölgemiz illerinin Bölge Ülkeleri açisindan bir tedarik merkezi misyonu üstlenebilmesi açisindan, özellikle son aylarda asiri düzeyde artmis olan ihracat maliyetlerinin düsürülmesi ve ihracatçimiza sürdürülebilir ihracat artisini saglayabilmeleri açisindan destek saglanmasi çok büyük önem ihtiva etmektedir. Özellikle finansmana erisim imkânlarinda ve çok çok yüksek olan faiz oranlarinin düsürülmesi konularinda ihracatçimiz destek beklemektedir. Bu alanlarda ihracatçiya verilecek destek beraberinde çok daha yüksek ihracat artislari getirecegi gibi ilave istihdam ve yeni yatirimlarla Ülke ekonomisine çok büyük katki saglamis olacaktir. Yeni ayin baslamasi ile en önemli girdi kalemlerimizi olusturan elektrik ve dogalgaz fiyatlarina yapilan yüksek oranli zamlar ve bu durumun zincirleme olarak tüm girdi fiyatlarina yapacagi yüksek oranli maliyet artislari ihracatçimizi rekabet açisindan çok büyük oranda olumsuz etkileyecektir. Bundan dolayi ihracatçimizin maliyet artislarini dengeleyecek sekilde ivedilikle desteklenmesi hayati önem tasimaktadir” dedi.

Kaynak: İHA