Türk Sirketi, Rusya'nin Ilk Lüks Araci Aurus'un En Büyük Lokal Tedarikçisi Oldu

Coskunöz Holding Üst Yönetici Erdem Acay: 'Bölgede konumlanan Coskunöz Alabuga sirketimiz ile Aurus marka araçlarin limuzin, SUV, MPV modelleri için bütün kalip ve seri sac parça üretimini biz yapacagiz'.

Coskunöz Holding, Rusya'nin ilk lüks segment araç projesi olan Aurus otomobillerinin üretiminde ana üreticiler arasinda yer alarak, en büyük lokal tedarikçi oldu.

Holding açiklamasina göre, yaklasik 10 yil önce Rusya Federasyonu'na bagli Tataristan Cumhuriyeti Alabuga Özel Ekonomik Bölgesi'nde 2014'te seri üretime baslayan Coskunöz Holding, Rusya'nin prestij projelerinden biri olan Aurus otomobillerinin üretiminde ana üreticiler arasinda yer aldi.

Açiklamaya göre, lüks segmentte yer alan Aurus otomobillerinin seri üretimi, 31 Mayis Pazartesi günü Tataristan'da düzenlenen törenle basladi. Törene, Tataristan Cumhurbaskani Rüstem Minnihanov, Rusya Federasyonu Sanayi ve Ticaret Bakani Denis Manturov, otomobilin üreticisi konumundaki Sollers Ford ortak girisiminden Aurus Genel Direktörü Adil Sirinov’un ve Coskunöz Holding Üst Yönetici (CEO) Erdem Acay katildi. Ayrica Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, törene video konferans yoluyla katilarak destek mesaji verdi.

- "Tarihi açidan da bu denli önemli bir proje içinde yer almak, bizim için heyecan verici oldu"

Açiklamada konuya iliskin görüslerine yer verilen CEO Erdem Acay, yeni projenin kendileri için prestij açisindan büyük anlam tasidigini dile getirdi.

Acay, sunlari kaydetti:

"Coskunöz olarak bu yatirimin içinde yer almaktan büyük bir mutluluk ve gurur duyuyoruz. Bu çok önem verdigimiz bir proje. Alabuga Özel Ekonomik Bölgesi’nde konumlandigimizda, otomotiv sektörünün rotasini bu bölgeye yöneltecegini öngörüyorduk. Burada Ford ile baslayan üretim maceramiza yeni markalari da ekleyerek bölgenin önde gelen tedarikçileri arasinda yer aldik. Kaliteli ürün ve sifir hata taahhüdümüz ile uzun süreli anlasmalara imza attik. Prestijinin yani sira tarihi açidan da bu denli önemli bir proje içinde yer almak, bizim için heyecan verici oldu. Bölgede konumlanan Coskunöz Alabuga sirketimiz ile Aurus marka araçlarin limuzin, SUV, MPV modelleri için bütün kalip ve seri sac parça üretimini biz yapacagiz. Bu otomobillerin, otomotiv piyasasina güçlü bir oyuncu olarak girecegini ve lüks araç kategorisinde rekabeti yeniden sekillendirecegini düsünüyoruz."

- "Simdiye kadar yaklasik 60 milyon avro tutarinda bir yatirim yaptik"

Alabuga Özel Ekonomik Bölgesi'nde simdiye kadar yaklasik 60 milyon avro tutarinda bir yatirima imza attiklarini animsatan Acay, 2021 ve 2022 yillari için de 15 milyon avroluk yeni yatirim yapmayi, böylece Rusya'daki yatirim cografyalarini genisletmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Ford Sollers ve Aurus Genel Direktörü Adil Sirinov ise yillik 5 bin adet üretim kapasitesine sahip olduklari yeni yatirim çerçevesinde ana odaklarinin ihracat oldugunu kaydetti.

- Otomobillerin "çok yakinda" görücüye çikmasi bekleniyor

Öte yandan açiklamada aktarilanlara göre, Aurus projesi, Rusya Otomotiv ve Motor Arastirmalari Enstitüsü'nun (NAMI) öncülügünde hayata geçirildi. NAMI ayni zamanda projenin büyük hissedari konumunda bulunuyor. Birlesik Arap Emirlikleri’nden Emirates Tawazun Fonu’nun yatirimci ortak olarak dahil oldugu projenin üretimini ise Ford Sollers üstlendi.

Aurus projesi kapsaminda limuzinden sedana, SUV'dan mini vana kadar farkli kategorilerde araç üretilmesi planlaniyor. Üretiminin ilk etapta yüzde 70, sonraki asamada yüzde 80'lik kisminin ihraç edilmesi hedeflenen otomobillerin "çok yakinda" görücüye çikmasi bekleniyor.

Rusya Federasyonu’na bagli Tataristan Cumhuriyeti Alabuga Özel Ekonomik Bölgesi’nde büyük yatirimlari bulunan ve halihazirda Rus KAMAZ’in yani sira Mercedes-Benz, Peugeot-Citroen-Mitsubishi, Renault-Nissan, Volkswagen gibi dünya devleriyle is birligi yapan Coskunöz Holding, Aurus otomobillerinin pek çok gövde parçasini tedarik edecek.

Kaynak: AA