(Özel) Hem Ögreniyorlar Hem Üretiyorlar

Bünyan Cezaevinde bulunan yaklasik 5 bin tutuklu ve hükümlünün yeniden topluma kazandirilmasi için yapilan faaliyetler hakkinda bilgiler veren Kayseri Cumhuriyet Bassavcisi Abdulkadir Akin; tutuklu ve hükümlülerin hem egitilmesini hem de üretime katilmalarini saglamak amaciyla çesitli çalismalarin yapildigini aktardi.

(Özel) Hem Ögreniyorlar Hem Üretiyorlar
Cezaevlerinde günlük 50 bin maske, 20 bin spanç, 3 bin önlü ve özel güvenlik kiyafeti üretildigini aktaran Akin; “Bünyan Cezaevi kampüsümüz hükümlü ve tutuklularin barinmalari için 1917 yilinda faaliyete geçmistir. 2 adet T Tipi Kapali Cezaevi, 1 adet Kadin Kapali Cezaevi, 1 adet Çocuk ve Gençlik Cezaevi ve 1 adette Açik Cezaevi olmak üzere 5 tane Ceza Infaz Kurumu yerleskede faaliyet yürütüyor. Bu cezaevlerimizde zaman zaman sayilari degismek ile birlikte 4 bin 500 ile 5 bin arasinda hükümlü ve tutuklu barinmaktadir. Yine bu cezaevlerimizde degisik unvanlarda bin 200 personelimiz görev yapmaktadir. Modern infaz sisteminde temel amacimiz, hükümlü ve tutuklularimizin yeniden topluma kazandirilmasidir. Bu amaç ile de hükümlülerin degisik iyilestirme programlarina tabi tutuyoruz. Buradaki hükümlü ve tutuklularimizin sosyal-ekonomik olarak nitelikli sosyo-kültürel olarak düzeyli bireyler, yetisme noktasinda sosyal ve kültürel faaliyetlerimiz devam etmektedir. Bu anlamda gerekli olan bütün altyapiyi Adalet Bakanligimizin göndermis oldugu bütçelerle ve yerel imkanlarla yapmaya çalisiyoruz. Pandemi sürecinden önce cezaevi kampüsümüzde bulunan saglik merkezimizi Bünyan Devlet Hastanesi ek binasi olarak tescil ettik. Burada röntgen ve laboratuvarda ihtiyaç olan tetkikler yapildigi gibi Kayseri’de Bünyan Devlet Hastanelerine sevk edilmeden hükümlü ve tutuklularimizin muayenelerini merkezde gerçeklestiriyoruz. Bu merkezde ihtiyaç halinde kullanmak üzere 40 yatak bulunmaktadir. Yine 2019 yilinda Kültür ve Turizm Bakanligi ile Adalet Bakanligi arasinda imzalanan protokol geregince yerleskemizde 50 bin adet kitabi kapsayacak bir hak kütüphanesi insasini tamamladik. Önümüzdeki ay insallah bu kütüphanemizi aktif olarak kullanmaya baslayacagiz. Yine Milli Egitim Bakanligi ve Adalet Bakanligi arasinda imzalanan protokol, geregince yerleske içerisinde bir adet mesleki egitim merkezinin insaatini tamamladik. Onu da 1-2 ay içerisinde Milli Egitim Bakanligimizca mefrusat geldiginde faaliyete geçirecegiz. Orada ki amacimizda hükümlü ve tutuklularimizin demir, mobilya ve degisik alanlarda atölyelerden elde ettikleri varsa becerilerini gelistirmeleri yoksa edinmeleri noktasindaki tecrübelerini resmiyete kazandirarak, liseden mezun olmus sekilde yani bir tekniker gibi cezaevinden tahliye olmalarini saglamak" dedi.

Devam eden projeler hakkinda da bilgiler veren Bassavci Akin; "Yine açik cezaevimizde bulunan 12 dönümlük tarlada hem hükümlülerin tarima iliskin becerilerini saglamak ve var olan becerilerini gelistirmek amaciyla da domates, patates ve biber gibi ürünlerin ekimini yapiyoruz. Yine açik cezaevimizin yaptigi farkli bir proje var. Eger bakanliktan onaylanirsa asagi yukari Milli Emlak’tan alacagimiz 100 dönümün üzerindeki tarlaya da bölgeden yetistirilen çok degerli organik ürünleri yetistirmek istiyoruz. Yine Adalet Bakanligimizin önümüzdeki süreçte bir kisim yerleskelerde faaliyete geçirmeyi düsündügü kati atik projesini de Bünyan Cezaevi yerleskemizde faaliyete geçirmek istiyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA