Myanmar Ordusu Finansman Bulmak Için Yesim Tasi Ticaretinde Etkinligini Artiriyor

Myanmar ordusunun 1 Subat askeri darbesinin ekonomik zararlarini sübvanse edebilmek için, ülkenin en önemli gelir kaynaklarindan yesim tasi ticaretinde etkinligini artirdigi açiklandi.

Sivil toplum kurulusu Global Witness'in hazirladigi raporda, darbenin ardindan devlete ait Myanmar Degerli Tas Girisimi (MGE) adli firmanin direkt orduya baglandigi ve üst düzey generallerin onayi olmadan yesim tasi çikarilmasi ve satisi için lisans verilmedigi kaydedildi.

Raporda, Myanmar ordusunun yesim tasi ticaretini rüsvet fonuna çevirdigi ve ülkede yesim tasi madenciligi veya ticareti yapmak isteyen girisimcilerin, üst düzey generallere rüsvet vermeden is yapmasinin imkansizlastigi ifade edildi.

Askeri yönetim lideri General Min Aung Hlaing'in oglunun yesim tasi madenciliginde kullanilan dinamitlerin ithalatinin basina getirildigi de raporda kaydedildi.

Dünyadaki yesim taslarinin yüzde 70'inin çikartildigi Myanmar'da bu alandan senelik yaklasik 30 milyar dolar gelir elde ediliyor.

- Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 8 Kasim 2020'deki genel seçimlerde hile yapildigi iddialarinin ortaya atilmasi ve ülkede siyasi gerilim yasanmasinin ardindan 1 Subat'ta yönetime el koymustu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Disisleri Bakani Aung San Suu Çii basta olmak üzere pek çok yetkili ile iktidar partisi yöneticisini gözaltina almis ve bir yilligina olaganüstü hal ilan etmisti.

Myanmar ordusunun darbe karsiti protestocu ve isyanci gruplara silahli müdahalesi sonucu bugüne kadar 883 kisi hayatini kaybetti, binlerce gösterici gözaltina alindi.

Ülkede genis katilimli gösteriler sürerken, üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargilanmalarina devam ediliyor.

Kaynak: AA