Dünya Saglik Örgütü, Çin'in Sitma Hastaligini Yendigini Duyurdu

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ), Çin'in 20. yüzyilda çok sayida insanin ölümüne sebep olan sitma hastaliginin üstesinden tamamen geldigini duyurdu.

DSÖ'den yapilan açiklamada, 1940'larda yilda 30 milyonu bulan vaka sayisini son yillarda sifira indiren Çin'e "sitmasiz ülke" sertifikasi verildigi belirtildi.

DSÖ Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, yaptigi açiklamada, "Bugün Çin halkini ülkelerini sitmadan kurtardiklari için kutluyoruz. Bu zor kazanilan basari, yillar süren hedefe yönelik eylemlerin ürünü olmustur." ifadelerini kullandi.

DSÖ'nün "sitmasiz" sertifikasi verdigi 40. ülke olan Çin, Bati Pasifik bölgesinde 1980'li yillarda bu sertifikayi alan Avustralya, Singapur ve Burunei Sultanligi'nin ardindan mücadeleyi basariyla tamamlayan ilk ülke oldu.

Çin'in sitmayla mücadeleye yönelik sistematik çabalari Çin halk Cumhuriyeti'nin 1949'da kurulmasinin ardindan basladi. 1950'lerde hastaliga karsi önleyici tedbirlerin uygulanmasiyla baslayan süreç, 1967'de baslatilan "523" projesiyle ilaç gelistirmeye yönelik seferberlige dönüstü.

Bu dönemde dihydroartemisin ve artimisin etken maddelerini sitma virüsüne karsi etkili oldugu kesfeden Çinli kadin kimyager Tu Youyou, bu katkisiyla 2015'te Nobel Tip Ödülü'ne layik görüldü.

Tüm bu çabalarin ardindan Çin yillik sitma vakasi sayisini 1990'li yillarda 117 bine, 2000'li yillarda ise 5 bine kadar düsürmeyi basardi.

Son 4 yilda sitma vakasinin görülmedigi Çin, "sitmasiz ülke" sertifikasi almaya hak kazandi.

Çin Disisleri Bakanligi Sözcüsü Vang Vinbin, sitmanin ortadan kaldirilmasinin tipki yoksullukla mücadele gibi Çin'in insan haklari alanindaki önemli atilimlarindan biri oldugunu belirterek, "Çin Komünist Partisi ve Çin hükümeti daima insanlarin yasamini, refahini ve sagligini güvence altina almaya öncelik vermis, bu amaç dogrultusunda adimlar atmistir. Sitmanin ortadan kaldirilmasi Çin'in dünyada insan haklarinin gelisimine sagladigi en önemli katkilardan biridir." degerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA