'Erken Dogum Riski Olanlara NST Testi' Önerisi

Medipol Sefaköy Üniversite Hastanesi Kadin Dogum Bölümü'nden Dr. Ögr. Üyesi Serife Tugba Kahraman: 'Hamileliklerde genellikle bebegin erken dogum ya da anne karninda ölüm riskinde NST testi önerilir' 'Eger anne adayinda hipertansiyon, kalp hastaligi, diyabet gibi ek hastaliklar varsa bu testin 32. haftadan önce veya sik araliklarla yapilmasi gerekebilir'

Medipol Sefaköy Üniversite Hastanesi Kadin Dogum Bölümü'nden Dr. Ögr. Üyesi Serife Tugba Kahraman, erken dogum riski olan annelerin sik araliklarla nonstress test (NST testi) yaptirmasi gerektigini bildirdi.

Kahraman, yaptigi yazili açiklamada, NST testinin anne ve bebegin kalp atis hizini, oksijen durumunu, rahimdeki kasilmalari, sanci degerini ve bebegin hareketlerini gösterdigini aktardi.

NST'de elektronik bir monitör yardimiyla anne karnindaki bebegin kalp seslerinin kaydedildigini bildiren Kahraman, bu testin, bebege ve anneye zarar vermeden kolaylikla yapildigini ve fetüsün sagligi hakkinda önceden bilgi verdigini kaydetti.

Kahraman, NST'de, bebegin kalp atislarinda beklenen artislarin (akselerasyon) veya istenmeyen düsüslerin (deselerasyon) görülebildigini belirterek, "Bebegin uyudugu, annenin aç veya susuz oldugu zamanlarda ya da bebegin gerçekten sikintida oldugu (hipoksik) durumlarda NST iyi çikmayabilir. Tekrar edilmesi ya da 20 dakikadan uzun çekilmesi gerekebilir. NST'de görülen sancilar (uterin kontraksiyonlar) sadece rahimdeki kasilmalari gösterir. Gebenin baska yerindeki sanci, agri ya da uterusta olmayan kasilmalar NST'de gözlenmez. NST'de rahimdeki kasilmalarin kaç dakika arayla oldugu ve siddeti anlasilabilir." ifadelerini kullandi.

- "NST, dogum öncesi süreçte bebegin iyilik halinin degerlendirilmesini sagliyor"

Serife Tugba Kahraman, NST'nin dogum öncesi süreçte bebegin iyilik halinin degerlendirilmesini sagladigini belirterek, su bilgileri verdi:

"Bir alete bagli 2 tane prop bulunuyor. 1 prop bebegin kalp atislarini kaydederken, diger prob ise uterin kontraksiyon dedigimiz sancilari kaydeder. Ayni zamanda annenin eline bir buton verilerek hareket ettiginde basmasi söylenerek NST esnasinda bebegin ne kadar hareket ettigi görülebilir. NST'ye gebeler ortalama 20 dakika bagli kalirlar ve tok karnina baglanmalari gerekir. Bu süreç sonunda çikan NST kagidina bakarak doktor, bebegin kalp atis hizini, artis ve düsüsleri, sanciyi, annenin kalp atis hizini ve bebegin ne kadar hareket ettigini görebilir."

Kahraman, testin genellikle gebeligin 32. haftasindan sonra istendigini aktararak, "Bir sikinti olmadikça 2 haftada bir 36. haftaya kadar istenebilir, 36. haftadan sonra haftada bir kullanilmasi gerekir. Günasimi gebeliklerde doktoruna bagli olarak daha sik araliklarla istenebilir." degerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA