Kayseri Tarihi Ve Dogal Güzellikleriyle Turizmden Hak Ettigi Payi Almayi Hedefliyor

Anadolu'da yazinin ilk örneklerinin görüldügü ticaret kenti Kültepe'nin izlerini tasiyan, kisin kayak, yazin ise doga tutkunlarinin tercihi Erciyes ile özdeslesen Kayseri, ziyaretçilerini bekliyor Büyüksehir Belediye Baskani Büyükkiliç: 'Erciyes önemli bir kayak merkezi olmasinin yani sira Yüksek Irtifa Merkezi ve sicak su çalismalariyla spor kulüplerince tercih edilen bir kamp merkezi haline gelecek'.

Kayseri Tarihi Ve Dogal Güzellikleriyle Turizmden Hak Ettigi Payi Almayi Hedefliyor
ESMA KÜÇÜKSAHIN - Anadolu insaninin ticaret ve yaziyla tanistigi Kültepe'nin izlerini tasiyan, kervansaraylari ve hanlari ile açik hava müzesini andiran, görkemli Erciyes Dagi gibi dogal güzelliklere sahip Kayseri, daha fazla ziyaretçi agirlamayi hedefliyor.

Asur ticaret kolonilerinden Hititlere, Roma döneminden Selçuklulara kadar pek çok medeniyete ev sahipligi yapmis Kayseri, kent merkezinin yani sira ilçelerdeki turizm degerleriyle de ön plana çikiyor.

Kis boyunca Erciyes Dagi'nda kayak yapma imkani bulan yerli ve yabanci çok sayida turist, yaz mevsiminde de Erciyes'in eteklerinde kamp yapabiliyor, "Türkiye'nin Niagarasi" olarak bilinen Kapuzbasi Selaleleri'ni gezebiliyor, tarihi medrese, kervansaray ve hanlarda geçmisin izlerini sürebiliyor.

Kayseri Büyüksehir Belediye Baskani Memduh Büyükkiliç, AA muhabirine, ticaretin kentte 6 bin yillik bir geçmise dayandigini, Kültepe-Karum'dan gelen ticaret geleneginin genlerine isledigini söyledi.

Ipek Yolu üzerindeki kentin geçmisin ticari otelleri olan tarihi kervansaraylara sahip oldugunu anlatan Büyükkiliç, söyle devam etti:

"Kayseri o zamandan beri ticaretle ilgileniyor. Kültepe-Kanis'in bulundugu bölge Agirnas bölgesi ayni zamanda. Burasi Mimar Sinan'in dogdugu köy. Agirnas'in da içinde yer aldigi vadi Koramaz Vadisi. Koramaz Vadisi kisa süre önce UNESCO Geçici Miras Listesi'ne girdi. Kalici olmasi için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Buradaki yer alti sehirleri, kiliseler, dogal yasam, bitki örtüsü hepsi bir turizm faktörü olusturuyor."

- Erciyes kamp merkezi haline gelecek

Erciyes Dagi'nin kentin turizmine katkisina dikkati çeken Büyükkiliç, Erciyes'in önemli bir kayak merkezi olmasinin yani sira Yüksek Irtifa Merkezi ve sicak su çalismalariyla spor kulüplerince tercih edilen bir kamp merkezi haline gelecegini ifade etti.

Büyükkiliç, 24 pist, 18 modern mekanik tesis ve 104 kilometre uzunluga sahip Erciyes Kayak Merkezi'nin geçen sezon Çekya, Rusya, Belarus, Ukrayna gibi ülkelerden misafirler agirladigini, gelenlerin saglik turizminden faydalandiklarini, Erciyes'te kayak yaptiklarini hem de Kapadokya'yi gezdiklerini aktardi.

Erciyes Kayak Merkezi'nin salgin sürecinde kendini kanitladigini ve kendi kendinin tanitimini yaptigini vurgulayan Büyükkiliç, "Bunu profesyonel kayakçilar söylüyor. Bu yil kayak merkezini 720 bin civarinda ziyaret eden oldu. Bu normal zamanda 2 milyon 200 bin kisiydi. Taninirligi artti, profesyonel kayakçilara hitap eden boyutu artti. 4 otelin yapimi devam ediyor, 10 mevcut otel var. Yeter mi, yetmez, biz daha fazlasi için gayret gösteriyoruz, yatirimcilar da bunu gördü, herkes arsa ariyor." diye konustu.

- "Selçuklu döneminde sehir hizli bir imarlasma geçirmis"

Il Kültür ve Turizm Müdürü Sükrü Dursun da Kayseri'nin kültür ve doga sehri olmasinin yani sira bir ticaret sehri olarak da anildigini, bu ticaret akisinin Selçuklular döneminde de sürdügünü, Ipek Yolu üzerinde yer alan kentte önemli kervansaraylar yapildigini belirtti.

Bünyan yolu üzerindeki Sultan Hani ve Karatay Hani'nin devrin en önemli ticaret yapilarindan olduguna isaret eden Dursun, "Bu hanlar hem mimari hem de süsleme açisindan ön plana çikan örnekler. Pinarbasi ilçesindeki Pazarören mevkisindeki Yabanli Pazari'nda dünyanin en büyük fuarinin kuruldugunu biliyoruz. Çesitli ülkelerden insanlar mallarini getirip burada satisa sunuyorlar. Yaklasik bir ay süren bir fuar." dedi.

- "Gevher Nesibe'nin benzer uygulamasi günümüze ulasmamis"

Kayseri Kalesi örneginden yola çikarak kentte izlerini birakan medeniyetlere deginen Dursun, söyle devam etti:

"Asur ticaret kolonilerinden Hititlere, Bizans, Roma ve Selçuklu gibi çok çesitli medeniyetler buradan geçmis. Tarihi Kayseri Kalesi'ne baktigimizda milattan sonra 3. yüzyila kadar tarihleniyor. Roma döneminde insasi basliyor, sonrasinda Bizans ve Anadolu Selçuklu döneminde de mevcut halini aliyor. Özellikle 1. Alaaddin Keykubat döneminde burada büyük yenilemeler yapilmis. Kale sehrin merkezinde yer aliyor ve çevresinde Danismentliler döneminden kalma Ulu Cami bulunuyor. Selçuklu döneminde sehir hizli bir imarlasma geçirmis. Çesitli medreseler yapilmis. Bunlardan birisi dünyaca ünlü Gevhernesibe Medresesi ve Darüssifasi. 1205-1206 tarihinde bitirilen bu medrese hem medrese hem hastane olarak en eski örnek. Dünyada da benzer bir uygulamasi günümüze ulasmamis. Su anda da Selçuklu temasiyla Selçuklu Uygarligi Müzesi olarak hizmet veriyor."

Haci Kiliç Cami, Sahabiye Medreresi ve Anadolu'nun en büyük külliyelerinden Hunat Hatun'un da kentin önemli degerlerinden oldugunu aktaran Dursun, "Türkiye'nin en büyük kapali çarsilarindan birine sahibiz. Ilçelerimizde de tarih ön plana çikiyor. Yesilhisar ilçesine gittigimizde Erdemli'de kaya oyma eserleri görmemiz mümkün." diye konustu.

Kaynak: AA