Banglades Disisleri Bakani Momen Açiklamasi 'Rohingya Krizinin, Kalici Sekilde Çözülmesi Gerekiyor'

Banglades Disisleri Bakani Abul Kalam Abdul Momen, Arakanli Müslümanlarin (Rohingya) yasadigi krizin Güney Asya bölgesinin huzurunu bozdugunu belirterek, "Zulüm gören insanlarin yüksek menfaati ve bölgenin istikrari için Rohingya krizinin, en yüksek öncelikle kalici bir sekilde çözülmesi gerekiyor.”” dedi.

Momen, “Güney Asya Bölgesinde Güncel Baris ve Güvenlik Sorunlarini Yeniden Degerlendirmek” baslikli uluslararasi çevrim içi seminerde konustu.

Myanmar’da yasanan krizin bölgenin istikrarini ve güvenligini olumsuz etkilediginin altini çizen Momen, Rohingya krizinin artik Myanmar’in iç meselesi olmaktan çikarak Güney ve Güneydogu Asya bölgelerinin huzurunu bozdugunu ve küresel bir feryada dönüstügünü vurguladi.

Momen, bölgesel baris ve istikrara atifta bulanarak, "Zulüm gören insanlarin yüksek menfaati ve bölgenin istikrari için Rohingya krizinin, en yüksek öncelikle kalici bir sekilde çözülmesi gerekiyor.” diye konustu.

Uluslararasi toplumu, Myanmar’in kendi halkina yönelik zulmünü durdurmasi için baski yapmadigi gerekçesiyle elestiren Momen, Arakanli Müslümanlarin vatanlarina geri dönebilmeleri için herkesi ses çikarmaya davet etti.

Rohingya krizinden en çok etkilenen ülke olan Banglades, 1,2 milyondan fazla Arakanli mülteciye ev sahipligi yapiyor.

- Arakanli Müslümanlara etnik temizlik

Myanmar'in Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasinda çatismalar çikmis, olaylarda çogu Müslüman binlerce kisi katledilmis, yüzlerce ev ve is yeri atese verilmisti.

Arakan'daki sinir karakollarina 25 Agustos 2017'de düzenlenen es zamanli saldirilari gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel siddet eylemleri baslatmisti.

Uluslararasi insan haklari kuruluslari, yayimladiklari uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildigini kanitlamisti.

BM ve uluslararasi insan haklari örgütleri, Arakanli Müslümanlara yönelik siddeti, "etnik temizlik" ya da "soykirim" olarak adlandiriyor.

Kaynak: AA