Amerikali Gazeteci Maung, Myanmar Ordusunun Muhaliflere Iskence Ettigini Söyledi

Amerikali gazeteci Nathan Maung, yaklasik 3,5 ay tutuklu bulundugu Myanmar’da, ordunun muhalefet liderleri hakkinda bilgi almak için muhaliflere iskence ettigini belirtti.

CNN Business’in haberine göre, Myanmar’daki internet haber sitesi Kamayut Media’nin kurucusu ve bas editörü ABD’li gazeteci Nathan Maung, 15 Haziran’da ABD’ye sinir disi edilmeden önce yaklasik 3,5 ay boyunca ordunun muhalifleri topladigi bir cezaevinde tutuldu.

Myanmar güvenlik güçlerinin ofislerine düzenledigi bir baskin sirasinda tutuklandigini aktaran Maung, kendisini ve gazeteci arkadasi Hanthar Nyein'i yaklasik iki hafta Yangon sehrindeki gizli bir askeri sorgu merkezinde tuttuklarini aktararak orada geçirdigi zamani “cehennem” olarak nitelendirdi.

Nathan Maung, sorgulama merkezinde dövüldüklerini, iki gün su ve üç gün yemek verilmedigini belirterek “Orada oldugumuz iki hafta boyunca sürekli kelepçeliydik ve gözlerimiz bagliydi.” dedi.

Göz bagi ve kelepçeyle baslayan sorgunun, sürekli yüzlerine, ellerine ve omuzlarina atilan tekmelerle devam ettigini dile getiren Maung, “Her cevapta bizi dövdüler. Dogru ya da yanlis ne cevap verirsek verelim bizi dövdüler. Üç gün boyunca, durmadan." ifadesini kullandi.

Nathan Maung'un dördüncü gün askerler kendisinin ABD vatandasi oldugunu ögrendiklerinde ise dayaklarin durdugunu belirtti.

Maung, sorgulama merkezindeki son gününde gözbagini çikardiklarini, kaldigi odada sadece bir masa ve sandalyenin oldugunu, uyumalari için ellerini önden kelepçelediklerini fakat buna izin vermeyerek her 5 dakikada bir gelip sorguya basladiklarini söyledi.

Arkadasi Hanthar Nyein'in kendisinden daha fazla iskence gördügünü kaydeden Maung, "Nyein, Myanmar uyruklu oldugu için daha kötü muamele gördü. Iki gün kadar zorla yere diz çöktürdüler. Derisinde sigara yaniklari vardi." dedi.

Nathan Maung, askerlerin meslektasi Nyein’den yüksek profilli muhalif ve aktivist liderlerle olan sifreli iletisimlerini ve kendisinin telefonuna erismelerini saglayacak sifresini istediklerini fakat Nyein’in günlerce direndigini, sorduklari her soruya ya cevap vermedigini ya da yanlis cevaplar verdigini kaydetti.

Ancak gardiyanlar Nyein’i tecavüz etmekle tehdit edince arkadasinin direncinin kirildigini belirten Maung, "Nyein buna dayanamadi, sifresini ve bildiklerini anlatti ve onu dövmeyi biraktilar." dedi.

Nathan Maung, su anda ABD’de olsa da mutlu olmadigini, Amerikan vatandasligi nedeniyle serbest birakildigi için suçluluk hissettigini söyledi.

Myanmar ordusunun halkina karsi bu acimasiz ve kanunsuz tutumuna uluslararasi toplumun seyirci kalamayacagini vurgulayan Maung, Myanmar ordusuna karsi müdahale çagrisinda bulundu.

- Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 8 Kasim 2020'deki genel seçimlerde hile yapildigi iddialarinin ortaya atilmasi ve ülkede siyasi gerilim yasanmasinin ardindan 1 Subat'ta yönetime el koymustu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Disisleri Bakani Aung San Suu Çii basta olmak üzere pek çok yetkili ile iktidar partisi yöneticisini gözaltina almis ve bir yilligina olaganüstü hal ilan etmisti.

Myanmar ordusunun darbe karsiti protestocu ve isyanci gruplara silahli müdahalesi sonucu bugüne kadar 881 kisi hayatini kaybetti, binlerce gösterici gözaltina alindi.

Ülkede genis katilimli gösteriler sürerken, üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargilanmalarina devam ediliyor.

Kaynak: AA