(Özel) Bandirma'dan Arjantin Ve Meksika'ya Mobilya Ihraç Ediyorlar

Balikesir’in Bandirma ilçesine bagli 250 nüfuslu Mahbubeler Mahallesi’nde bulunan mobilya fabrikasi, yüzde yüz yerli sermaye ile üretimini gerçeklestirdigi genç ve çocuk odasi mobilyalarini Avrupa’dan Arjantin’e kadar genis bir hinterlanda ihraç ediyor.

(Özel) Bandirma'dan Arjantin Ve Meksika'ya Mobilya Ihraç Ediyorlar
Bandirma’nin Mahbubeler Mahallesi’nde Mustafa Sögüt’ün kurucu ortagi oldugu fabrika, olusturdugu genis ihracat yelpazesi ile ülke ekonomisine hem döviz girdisi sagliyor hem de istihdama katkida bulunuyor.

14 bin metrekarelik bir alanda hizmet veren fabrika hakkinda Ihlas Haber Ajansi’na bilgiler veren Mustafa Sögüt, "Firmamiz genç odalarina araba seklinde yatak üretimi yapmakta. Agirlikli üretimimizin çogunu ihraç ediyoruz. Geri kalan kismini da yurt içinde fason üretip satiyoruz. Firmamiz 2012’de Bursa’da kuruldu ama 3 yil önce Bandirma’daki kendi yerimize tasindik. Su an 4 bin metrekaresi kapali toplamda 14 bin metrekare alanda üretim yapmaktayiz. Toplam 50 personelimiz var. Ihracat yaptigimiz ülkeler genelde Avrupa Ülkeleri. Bu ülkelerin basinda Almanya ve Ispanya geliyor. Türkiye’nin alisik olmadigi bazi ülkelerde var. Bunlardan biri de Arjantin. Mobilya olarak çok ihracat yapilmayan bir yer. Arap Ülkelerine ürün gönderiyoruz. Suudi Arabistan, Dubai ve Kuveyt gibi ülkelere ürün gönderiyoruz" dedi.

Ülkelerle temasa geçmemizde fuarlar etkili oluyor

Arjantin’den Kuveyt’e kadar genis bir ihracat yelpazesine sahip olan Mustafa Sögüt, firmalarinin bu potansiyeli en çok fuarlarin etkisi ile yakaladigini ifade ederek, "Ilk olarak 2015 yilinda Almanya’nin Köln kentinde bir fuara katildik ve o günden sonra da her yil düzenli olarak 3-4 farkli fuara gidiyoruz. Fuarlar ihracat için çok büyük etkili. Biz agirlikli olarak daha önce gitmedigimiz ve müsterimizin olmadigi ülkelere gidip temasa geçmeyi tercih ediyoruz. Bu anlamda Almanya’dan sonra Hindistan, Dubai, Meksika gibi ülkelerde gidip fuarlara katildik. Meksika fuarina Türkiye’den bir tek bir katildik mobilya alaninda. Oraya iki yil üst üste gittik. Ilk sene mevcut müsterilerimizi çogaltamadik ama ikinci senede su an Meksika’ya ürün vermeye basladik. Fuarlara sürekli gitmek lazim. Bir kere gidip basarili olamayinca devam etmek lazim. Iki üç yil üst üste ayni fuari tercih edip kendinizi orada göstermeniz lazim. Müsteri orada iki üç kez orada sizi görünce sizin devamlilik arz eden güvenilir bir firma oldugunu anliyor. Ben bu ürünü alacagim ama bunun devami var mi sorusunun cevabini buluyor. Tabi ki pandemi sebebiyle bir süredir fuarlara gidemiyoruz ama internet üzerinden müsterilerimize ulasmaya devam ediyoruz" dedi.

Pandemi döneminde mobilya ihracati artti

Pandemi’de son üç dört aya kadar olan süreçte mobilya ihracatinin yüzde 70 oraninda arttigini vurgulayan Mustafa Sögüt, "Pandemi ilk çiktigi zamanlarda hepimiz büyük bir tedirginlik yasadik. Bazi isletmeler kapanmaya basladi.

Sokaga çikma yasaklari oldu. 15-20 gün sonra biz baktik ki is öyle degil. Tam tersine bir sekilde Türkiye’deki mobilya ihracati pandemi döneminde artik yasadi. Bunun sebeplerinden biri de Çin’de daralan üretim ve Çin’den gelen navlun bedellerinin pahali olmasi. Eskiden Çin’den 2 bin dolara gelen konteynerler simdi 15 bin dolara geliyor. Dolayisiyla Çin’den mal alan ülkeler alternatif pazarlar arayisina basladi.

Türkiye’de Çin’e göre lojistik bakimindan daha avantajli oldugu için bir adim öne geçti. Satislarimizda yüzde 60-70 artis oldu. Pandemi döneminde son 3-4 aydir hammadde ürünleri dolar bazinda artisa geçti. Bir dolar olan plastik iki dolar oldu. Bu da bizim ürünlerimizin fiyatlarini arttirdi ve taleplerde gerilemeye yol açti. O da yine baktigimizda çok ciddi anlamda degil. Yani pandeminin son üç dört aya kadar mobilya sektörüne ciddi bir etkisi olmadi" diye konustu.

Kaynak: İHA