Myanmar'da Ordunun Darbe Karsitlarina Müdahalesi Sonucu Ölenlerin Sayisi 880'E Yükseldi

Birlesmis Milletler, ordu ile darbe karsiti gruplar arasindaki çatismalar nedeniyle yaklasik 230 bin kisinin yerinden edildigini açikladi.

Myanmar'da askeri darbeden bu yana ordunun darbe karsitlarina silahli müdahalesi sonucu yasamini yitiren sivillerin sayisi 880'e yükseldi.

Myanmar Siyasi Tutuklulara Yardim Kurulusunun (AAPP) raporuna göre, son 24 saatte 3 sivil can kaybi daha dogrulandi.

Toplam can kaybi 880 olarak güncellenirken, gözaltindaki kisi sayisi 5 bin 104 oldu, 1965 kisi hakkinda ise gözalti karari bulunuyor.

Öte yandan Sagaing bölgesinde darbe karsitlarinin kurdugu Halk Savunma Gücü (PDF) ile Myanmar ordusu arasinda 22 Haziran'dan bu yana yasanan çatismalarda Myanmar ordusundan en az 20 askerin öldürüldügü öne sürüldü.

Myanmar Now gazetesine isim vermeden konusan bir PDF üyesi, bölgeye bagli iki ilçede Myanmar ordusunun 3 gün boyunca agir silahlarla sivilleri hedef aldigini belirtti.

PDF üyesi, Myanmar ordusuna karsi saldirilarda en az 20 askeri öldürdüklerini iddia etti, Myanmar ordusundan ise çatismalar veya can kayiplarina dair açiklama gelmedi.

- BM, 230 bin kisinin yerinden edildigini açikladi

Birlesmis Milletler, Myanmar'da ordu ile darbe karsiti gruplar arasinda çikan çatismalar nedeniyle yerinden edilen sivillerin sayisinin 230 binlere yükseldigini bildirdi.

BM Insani Yardim Koordinasyon Ofisinden yapilan açiklamada sadece Karen eyaletinde evini terk ederek daglik ve ormanlik alanlara kaçanlarin sayisinin 103 binden 177 binlere çiktigi kaydedildi.

Açiklamada, 20 bin sivilin de ülkenin Hindistan sinirindaki bölgelere sigindigi ifade edildi.

1 Subat darbesinden bu yana süren çatismalarda yaklasik 230 bin sivilin evini terk ettigi ve yardima muhtaç oldugu belirtildi.

- Myanmar’daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 8 Kasim 2020'deki genel seçimlerde hile yapildigi iddialarinin ortaya atilmasi ve ülkede siyasi gerilimin yasanmasi ardindan 1 Subat'ta yönetime el koymustu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Disisleri Bakani Aung San Suu Cii basta olmak üzere pek çok yetkili ile iktidar partisi yöneticisini gözaltina almis ve bir yilligina olaganüstü hal ilan etmisti.

Ülkede genis katilimli gösteriler sürerken, gözaltindaki üst düzey hükümet yetkilileri askeri mahkemede yargilanmaya devam ediyor.
Kaynak: AA