GRAFIKLI - BM Açiklamasi Dünyada 2019'Da 275 Milyon Kisi Uyusturucu Madde Kullandi

2019’da 36 milyon kisinin uyusturucu kullanimi nedeniyle çesitli rahatsizliklar yasadigi belirtildi Uyusturucu kullaniminin 2030'da yüzde 11 artacagi kaydedildi.

Birlesmis Milletler (BM), önceki yil dünya genelinde 275 milyon kisinin uyusturucu kullandigini, 2010’dan itibaren uyusturucu kullaniminin yüzde 22 arttigini bildirdi.

BM Uluslararasi Uyusturucu ve Suç Ofisince (UNODC) BM Viyana Ofisi'nde düzenlenen basin toplantisinda, "2021 Dünya Uyusturucu Raporu" kamuoyuyla paylasildi.

Raporda, 2010-2019 döneminde uyusturucu kullaniminin yüzde 22 arttigi, bu sürede dünya nüfusunun artisinin da yüzde 10 oldugu vurgulandi.

Uyusturucu kullanimi nedeniyle rahatsizliklar yasayan ve tedavi hizmeti bekleyenlerin sayisinda ciddi artis gözlemlendigi uyarisinda bulunulan raporda, 2019’de 36 milyon kisinin uyusturucu kullanimi nedeniyle çesitli rahatsizliklar yasadigi belirtildi.

Dünya genelinde 2019’da 275 milyon kisinin uyusturucu kullandigi aktarilan raporda, madde kullanimi nedeniyle rahatsizliklar artarken, bireylerin tedavi imkani bulmakta ciddi sorunlar yasadigi, 2020'de sekiz kisiden sadece birinin profesyonel yardim alabildigi ifade edildi.

- AIDS, hepatit C virüsü tasiyorlar

Raporda, 2019'da 200 milyon kisinin esrar, 62 milyon kisinin "opioid" adli sentetik uyusturucu çesitlerini, 27 milyon kisinin amfetaminler ile reçeteli uyaricilar ve 20 milyon kisinin kokain kullandigi bilgisi paylasildi.

Raporda, uyusturucu kullaniminin beraberinde getirdigi saglik sorunlarina da yer verildi.

2019'da 11 milyon kisinin uyusturucu enjekte ettigi aktarilan raporda, bunlarin 1,4 milyonu HIV, 5 milyon 600 bininin ise hepatit C virüsü tasidigina isaret edildi.

Uyusturucu enjekte eden veya kullanan kisilerin HIV kapma olasiliginin, genel nüfusa göre 29 kat daha fazla oldugu kaydedildi.

- Küresel kokain üretimi 2 katina çikti

Raporda, küresel kokain üretiminin 2014-2019 döneminde neredeyse ikiye katlandigi, 2019'da simdiye kadarki en yüksek seviye olan tahmini 1784 tona ulastigi belirtildi.

Kokainin en çok tüketildigi bölgeler arasinda Avrupa’nin ilk siralarda yer aldigi, kismi düsüse ragmen dünya genelinde en çok kokain tedarikinin Kolombiya’dan saglandigi aktarildi.

Metamfetamin pazarinin Güneydogu Asya ve Kuzey Amerika’da genisledigi kaydedilen raporda, bu duruma örnek olarak özellikle halihazirda istikrarsizligin hakim oldugu Myanmar ve organize suç örgütlerinin ciddi bir güce sahip oldugu Meksika'daki gelismeler gösterildi.

- "Raporun bulgulari, algi ile gerçeklik arasindaki boslugu kapatma ihtiyacini vurgulamaktadir"

UNODC Baskani Ghada Fathi Waly, rapora iliskin yaptigi degerlendirmede, uyusturucu kullanimin yol açacagi riskler hakkinda yeterince alginin olusmamasinin daha yüksek oranda uyusturucu kullanimiyla dogrudan baglantili oldugunu söyledi.

Waly, "UNODC'nin 2021 Dünya Uyusturucu Raporu'nun bulgulari, gençleri egitmek ve halk sagligini korumak için algi ile gerçeklik arasindaki boslugu kapatma ihtiyacini vurgulamaktadir." ifadesini kullandi.

- "Gerçekleri paylas ve yasam kurtar"

Bu yilki Uluslararasi Uyusturucu Kullanimi ve Kaçakçiligi Ile Mücadele Günü'nün ana sloganinin "gerçekleri paylas ve yasam kurtar" olduguna isaret eden Waly, bilimsel verilerle kamuoyunun bilinçlendirilmesinin çok önemli oldugunu kaydetti.

Waly, "Böylelikle uluslararasi toplum, hükümetler, sivil toplum kuruluslari, aileler, gençleri göz önünde bulundurarak karar alabilir, koruma ve tedavi için daha hedef odakli adimlar atilabilir." degerlendirmesinde bulundu.

- Uyusturucu tüketimi 2030’da yüzde 11 artabilir

UNODC Arastirma Birimi Baskani Angela Me de bu yilki raporda, BM’nin Sürdürülebilir Kalkinma Hedefleri göz önünde bulundurularak gelecege yönelik uyusturucu kullaniminin nasil sekilleneceginin analiz edildigini söyledi.

Me, yapilan analizler dogrultusunda dünya genelinde uyusturucu tüketiminin 2030’da yüzde 11 artacagini belirterek en çok artisin yüzde 40 ile Afrika’da yasanacagini bildirdi.

Özellikle issizlik ve fakirligin madde bagimliliginda belirleyici rol oynadigina dikkati çeken Me, 2030’da düsük gelirli ülkelerde yüzde 43, orta gelirli ülkelerde yüzde 10 artis görülecegini, buna karsi gelir seviyesi yüksek ülkelerde yüzde 1 gerileme yasanacagini kaydetti.
Kaynak: AA