Facebook'un Myanmar'da Askeri Yönetimi Destekleyen Içerikleri Kullanicilara Tavsiye Ettigi Ögrenildi

Sosyal medya platformu Facebook'un, Myanmar'da askeri darbe ve ordunun darbe karsitlarina yönelik siddet eylemlerini destekleyen içerikleri kullanicilara tavsiye ederek destekledigi belirtildi.

Sivil toplum kurulusu Global Witness tarafindan yapilan arastirmada, Facebook'un kullanicilara içerik tavsiye etme algoritmasinda, yayin politikasiyla çelisen birtakim paylasimlara rastlandi.

Myanmar ordusu yanlilarinin açtigi ve Facebook'un yayin ilkelerini ihlal etmeyen bir sayfayi begenen arastirmacilar, bu sayfayi begendikten sonra uygulamanin "tavsiye edilenler" kisminda, siddeti tesvik eden paylasimlarin bulundugu darbe yanlilarina ait sayfalarin gözüktügünü tespit etti.

Bu sayfalardan bir tanesinde, darbe karsiti genç bir kadinin arananlar listesinde oldugu ve ölü ya da canli yakalayana 10 milyon dolar ödül verilecegini ifade eden paylasimin yer aldigi açiklandi.

Facebook'un tavsiye ettigi diger ordu yanlisi sayfalarda da darbe karsitlarina ölüm tehdidi ve protestoculara yönelik siddeti övücü ifadeler içeren paylasimlarin yapildigi kaydedildi.

Global Witness, Facebook'un içerik tavsiye etme algoritmasinin platformun yayin politikalarina uygunluk içermedigini öne sürerek platformda tavsiye edilen içeriklerin de ayrica denetlenmesi gerektigi uyarisinda bulundu.

Facebook yönetimi 25 Subat'taki açiklamasinda, Myanmar ordusuna ait hesaplari kaldirdiklarini açiklamisti.

- Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 8 Kasim 2020'de yapilan genel seçimlerde hile yapildigi iddialarinin ortaya atilmasi ve ülkede siyasi gerilimin yasanmasi ardindan 1 Subat'ta yönetime el koymustu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Disisleri Bakani Aung San Suu Cii basta olmak üzere pek çok yetkili ile iktidar partisi yöneticisini gözaltina almis ve bir yilligina olaganüstü hal ilan etmisti.

Myanmar ordusunun darbe karsiti protestocu ve isyanci gruplara silahli müdahalesi sonucu bugüne kadar 877 kisi hayatini kaybetti, binlerce gösterici gözaltina alindi.

Ülkede genis katilimli gösteriler sürerken, gözaltindaki üst düzey hükümet yetkilileri askeri mahkemede yargilanmaya devam ediyor.

Kaynak: AA