1915 Çanakkale Köprüsü'nün Çelik Yapilarini Iki Fabrikada 2 Bin Isçi Üretiyor

Çanakkale Bogazi'nin iki yakasini birlestirecek köprünün, agirligi 105 bin tonu bulan kalici çelik yapilari Çimtas firmasinin Bursa ve Kocaeli'ndeki tesislerinde imal ediliyor Araçlarin geçecegi yolu olusturacak her biri 700 ton agirligindaki tabliye bloklarinin montaji sürüyor.

BURAK AKAY - Çanakkale'nin Lapseki ve Gelibolu ilçeleri arasinda insasi devam eden 1915 Çanakkale Köprüsü'nün çelik yapilarinin üretiminde binlerce isçi çalisiyor.

"Çanakkale Bogazi'nin gerdanligi" olarak nitelendirilen proje için Asya yakasinda bulunan Lapseki Sekerkaya ile Avrupa yakasinda yer alan Gelibolu Sütlüce mevkilerindeki santiyelerde 649'u mühendis 5 bin kisiyle yogun bir çalisma yürütülüyor.

Köprünün, agirligi 105 bin tonu bulan kalici çelik yapilari ise Bursa'nin Gemlik ve Kocaeli'nin Gölcük ilçelerindeki Çimtas fabrikalarinda üretiliyor. Yaklasik 3 yildir yogun çalismalarin sürdügü fabrikalarda isçilerin 2 binden fazlasi sadece köprü projesine yönelik mesai yapiyor.

Çelik saft, ankraj blogu ve çelik kule imalati da yapilan tesislerde, köprüde araçlarin geçecegi yolu olusturacak tabliye bloklari için çalismalar hizla devam ediyor.

Gemlik'te tabliyeler için üretimi tamamlanan paneller, firmanin Gölcük'te bulunan tersanesine aktariliyor. Burada yapilan blok teskili ve deneme çatiminin ardindan Çimtas'a ait, kendi yapimi olan "GMK-1" isimli dinamik pozisyonlama sistemine sahip gemiyle montaj sahasina naklediliyor.

Çeligin yani sira baska malzemelerin de kullanildigi, her biri 45 metre genisliginde, 48 metre uzunlugunda ve 700 ton agirligindaki 153 bloktan olusan tabliyeler, Singapur bayrakli, 106 metrelik "Asian Hercules-III" isimli yüzer vinçle yerlerine konularak saglamlastiriliyor.

- Dünyanin en uzun orta açiklikli köprüsü

Özellikleri itibariyla "simgelerin köprüsü" olarak anilan, mühendisligindeki ince detaylarla öne çikan, "dünyanin en uzun orta açiklikli köprüsü" olacak 1915 Çanakkale Köprüsü'nün iki ayak araligi, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulusunun 100'üncü yiliyla anlamlandirilarak 2023 metre olarak tasarlandi.

Köprünün kule baglantilari ve unsurlari, Türk bayragina atfen kirmizi ve beyaz renklerde olacak. Her iki yakada kulelerin üst kismi, Seyit Onbasi'nin Çanakkale Savasi'nda namluya sürdügü top mermisini temsil edecek sekilde yapilacak.

Iki ayak araligina ilaveten 770'er metre yan açikliklar, 365 ve 680 metrelik yaklasim viyadükleriyle Çanakkale Bogazi'nin ilk asma köprüsünün uzunlugu 4 bin 608 metreyi bulacak.

"2x3" seritle hizmet verecek köprünün tabliyesi 3,5 metre yükseklikte olacak. Tabliyenin her iki tarafinda insa edilecek yürüme yollari, bakim onarim amaciyla kullanilacak.

Köprünün, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107'nci yil dönümüne denk gelen 18 Mart 2022'de hizmete alinmasi planlaniyor.
Kaynak: AA