Tayland'da Acikan Fil, Duvarini Yiktigi Evin Mutfaginda Hortumuyla Yiyecek Aradi

Tayland'da Kaeng Krachan Milli Parki'ndan kaçan fil, yiyecek ararken civardaki bir evin mutfagina, duvarini yikarak girmeye çalisti.

Guardian'in haberine göre, Chalermkiatpattana köyünde yasayan Ratchadawan Puengprasoppon adli kadin, cumartesi sabahi erken saatte gürültüyle uyandi.

Neler oldugunu anlamak için etrafa bakinan Ratchadawan, mutfak duvarindan içeri girmeye çalisan ve hortumuyla yiyecek bir seyler arayan "Boonchuay" isimli fille karsilasti.

Ratchadawan, hortumuyla mutfagin altini üstüne getiren filin görüntülerini telefonuyla kaydetti.

Üstelik bu, Kaeng Krachan Milli Parki'nda yasayan Boonchuay'in, Chalermkiatpattana köyünü ilk ziyareti degildi.

- "Sik sik ziyarete geliyorlar"

Milli park yetkililerinden Itthipon Thaimonkol, "Sik sik ziyarete geliyorlar. Yiyeceklerin kokusunu alabildikleri için yerel pazar kuruldugunda her zaman geliyorlar." dedi.

Itthipon, yerel halktan gönüllülerin ve bir milli park görevlisinin, filleri izlemek için birlikte çalistiklarini ve yüksek ses ile diger caydiricilari kullanarak onlari ormana geri göndermeye çalistiklarini kaydetti.

Tayland medyasinda yer alan haberlere göre ayni fil, daha önce de Ratchadawan'in mutfagina girmis ve yaklasik 50 bin Tayland Bahti (yaklasik 14 bin TL) tutarinda hasara yol açmisti.

Tayland'in batisinda Salakpra Yaban Hayati Koruma Alani'nda fil popülasyonunu inceleyen Dr. Joshua Plotnik, fillerin milli parklardan seker kamisi veya misir için yakindaki ekin tarlalarina girmesinin, son derece yaygin bir durum oldugunu söyledi.

Plotnik, "Tayland'da çalistigim köylerde filler neredeyse her gece çiftçilerin tarlalarina giriyor. Bu hem çiftçiler hem de filler için gerçekten zor bir durum." dedi.

Çogu köylünün fillere sempatiyle yaklastigini söyleyen Plotnik, köylülerin bu durumdan muzdarip oldugunu, buna engel olmak için çözüm aradigini ancak genelde filleri suçlamadigini ifade etti.

Asya'da bu tür olaylarin arttigina ve bunun nedeninin, büyük olasilikla mevcut kaynaklarin azalmasi ve fillerin dogal yasam alanlarinda insanlarin verdigi rahatsizliklarinin artmasi olduguna dikkati çeken Plotnik, fillerin önüne fiziksel engeller koymak gibi yöntemlerin yalnizca kisa vadeli bir etkiye sahip olacagi degerlendirmesinde bulundu.

Plotnik, "Fillerin yiyecek, su ve diger ihtiyaçlarini dogal ortamlarinda karsilamazsaniz, fiziki engelleri asacak yollar bulacak ve bu ihtiyaçlarini karsilamak için köylere veya ekin tarlalarina gireceklerdir." ifadesini kullandi.

Kaynak: AA