Japonya, Avrupa'yi Çin Ile Mücadelede Hint Pasifik'te Daha Güçlü Askeri Varlik Bulundurmaya Çagirdi

Japonya Savunma Bakani Kisi Nobuo, Avrupa'ya Çin ile daha etkili mücadele için Hint Pasifik'te daha güçlü askeri varlik bulundurmasi çagrisinda bulundu.

South China Morning Post'un haberine göre, Kisi, Avrupa Parlamentosunun (AP) Güvenlik ve Savunma Komitesine yaptigi konusmada, taraflar arasinda bölgedeki güvenlik ve savunma is birliginin devami ve gelistirilmesine dair bagliligini yineledi.

Kisi, Japonya ve Avrupa'nin otoriteryanizmle mücadelede birlikte hareket etmesi gerektigini vurgulayarak Avrupa'nin Hint Pasifik'te daha güçlü askeri varlik bulundurmasi tavsiyesinde bulundu.

Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki ihtilafli alanlarda statükoyu tek tarafli degistirme girisimlerine tepki gösteren Kisi, Pekin yönetiminin buna yönelik adimlari nedeniyle bölgede mesru haklara sahip taraflarin çikarlarinin altinin oyulmamasi gerektigini ifade etti.

Kisi, Güney Çin Denizi'nde tansiyonu yükseltecek hiçbir adimin anlayisla karsilanmayacagi uyarisinda bulundu.

- Güney Çin Denizi anlasmazligi

Çin, 1947'de yayimladigi haritayla egemenlik ihtilaflarinin yasandigi Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'i üzerinde hak iddiasinda bulunurken yer alti kaynaklari açisindan zengin bölgede, basta Filipinler olmak üzere aralarinda Vietnam, Brunei ve Malezya'nin da bulundugu komsu ülkelerle egemenlik tartismalari yasiyor.

Pekin yönetiminin Güney Çin Denizi'ndeki egemenlik iddiasina dayanarak adalara üsler insa etmesine, bölge ülkelerinin yani sira ABD karsi çikiyor.

Uluslararasi kamuoyunda "Paracel" ve "Spratly" olarak bilinen takimadalar, Vietnam tarafindan "Hoang Sa" ve "Truong Sa", Çin tarafindan ise "Sisa" ve "Nansa Çündao" olarak adlandiriliyor.

Uluslararasi Tahkim Mahkemesi, 2016'da Filipinler'in basvurusuyla, Çin'in, Güney Çin Denizi'nde tek tarafli egemenlik taleplerinin yasal zemini olmadigina karar vermisti.

Kaynak: AA