BM, Myanmar'dan Yaklasik 10 Bin Kisinin Hindistan Ve Tayland Sinirina Sigindigini Açikladi

Birlesmis Milletler (BM), askeri darbenin yasandigi Myanmar'da ordu ile darbe karsiti gruplar arasinda çikan çatismalardan ötürü yaklasik 10 bin kisinin evini terk ederek Hindistan ve Tayland sinirina siginma talebinde bulundugunu duyurdu.

BM'nin Myanmar Özel Temsilcisi Christine Schraner Burgener, yaptigi açiklamada, Myanmar'daki insani krize iliskin son durumu degerlendirdi.

Myanmar ordusu ile darbe karsiti silahli gruplar arasinda son haftalarda yasanan çatismalarin birçok kisiyi yerinden ettigini belirten Burgener, "Myanmar'daki taraflarla yaptigim günlük görüsmelerde durumun ne kadar korkunç oldugunu birinci agizdan duyuyorum. Insanlar yokluk çekiyor, korku içinde yasiyor ve hiçbir umutlari yok." ifadesini kullandi.

???????Burgener, "Ülkenin merkezi bölgeleri ve Çin, Hindistan, Tayland sinirindaki yerlerde süren çatismalar, simdiye kadar 175 bin civarinda sivilin yerinden edilmesi ve 10 bin civarinda siginmacinin Hindistan ve Tayland sinirina göçmesiyle sonuçlandi." dedi.

Myanmar'daki krizin bölgesel bir tehdit haline geldigini vurgulayan Burgener, insani krize zamaninda müdahale etmenin hayati önem tasidigini kaydetti.

Burgener, Arakanli Müslümanlarin da deniz yoluyla ülkelerinden göçerek güvenliksiz sartlarda baska ülkelere siginma çabalarinin sürdügünün de altini çizdi.

- Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 8 Kasim 2020 seçimlerinde hile yapildigi iddialarinin ortaya atilmasi ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardindan 1 Subat'ta yönetime el koymustu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Disisleri Bakani Aung San Suu Çii basta olmak üzere pek çok yetkili ile iktidar partisi yöneticisini gözaltina almis ve bir yilligina olaganüstü hal ilan etmisti.

Myanmar ordusunun darbe karsiti protestocu ve isyanci gruplara silahli müdahalesi sonucu bugüne dek 872 kisi hayatini kaybetti, binlerce gösterici gözaltina alindi.

Ülkede genis katilimli gösteriler sürerken gözaltindaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargilanmalarina devam ediliyor.

Kaynak: AA