BM Sri Lanka Koordinatörü, Kimyasal Madde Yüklü Geminin 'Gezegene Ciddi Zarar Verdigini' Söyledi

Birlesmis Milletlerin (BM) Sri Lanka'daki koordinatörü Hanaa Singer-Hamdy, kismen batan kimyasal madde yüklü geminin ekosisteme zararli maddeler salarak "gezegene ciddi zarar verdigini" kaydetti.

Singer-Hamdy, konuya iliskin yaptigi yazili açiklamada, gemideki kimyasal maddelerin çevreye ve ekosisteme zararli olacagini belirtti.

Koordinatör Singer-Hamdy, çevresel zararin Sri Lanka'daki sahil kesimlerinde yasami ve bölge halkinin geçim kaynaklarini tehdit edecegi uyarisinda bulundu.

Sri Lanka, 20 Mayis’ta Colombo Limani'nda çikan yanginin ardindan batmaya baslayan kimyasal madde yüklü "X- Press Pear" gemisinin çevreye verdigi zararin degerlendirilmesi için BM ve diger ülkelerden yardim istemisti.

BM, Sri Lanka'da hasar tespit çalismalari ve çevresel kriz olusmasini engellemek için acil müdahale çalismalarinin koordine edildigini açiklamis ve bu kapsamda petrol sizintisi ve kimyasal madde uzmanlarindan olusan bir ekibi bölgeye göndermisti.

25 ton nitrik asit ve diger kimyasallar tasiyan gemideki sizintinin, büyük bir çevre felaketine yol açacagindan endise edilirken geminin gümrük manifestosunda 1500 konteyner tasidigi, bunlardan 81'inin "tehlikeli madde içerdigi" bilgisi yer aliyordu.

Operatör sirketten yapilan açiklamada, gemideki kimyasal maddelerin büyük bölümünün yanginda yok oldugu bildirilirken, kalan kimyasallarin geminin yakiti olan 300 ton petrolle denize sizarak kiyidaki biyolojik yasami yok etme tehlikesi tasidigi belirtilmisti.

Sri Lanka, gemide çikan yanginla mücadele maliyetinin bir kismini karsilamak için operatör sirketten 40 milyon dolar talep etmisti.

Kaynak: AA