Milli Saraylar Müzecilik Ve Tanitim Baskani Adnan Gayhan'ndan Kayip Vazo Iddialarina Açiklama

Milli Saraylar Müzecilik ve Tanitim Baskani Adnan Gayhan, CHP’li Mahmut Tanal’in Dolmabahçe Sarayi’ndaki 2 altin vazonun kayip oldugu iddialarina iliskin “CHP Milletvekili Mahmut Tanal’in dedigi iki vazo, Dolmabahçe Sarayi’nda hiç yer almadi” diyerek iddialari yalanladi.

Milli Saraylar Müzecilik Ve Tanitim Baskani Adnan Gayhan'ndan Kayip Vazo Iddialarina Açiklama
Milli Saraylar Müzecilik ve Tanitim Baskani Adnan Gayhan, CHP Istanbul Milletvekili Mahmut Tanal’in Dolmabahçe Sarayi’nda muhafaza edilen ve Sultan Abdülmecid’den kalma, her biri 46 kilogram olan som altindan 2 vazonun kayboldugu iddialarina yönelik açiklamalarda bulundu.

“Mili Saraylar’in envanterinde 300 binden fazla eser var”

Mahmut Tanal’in soru önergesi vererek 2 adet vazonun sergide olmadigini vatandaslarin vazoyu göremedigini söyledigini hatirlatan Gayhan, “Bununla ilgili baskanligimiz tarafindan yapilan açiklamada özetle, bünyesinde 300 binden fazla eseri barindan Milli Saraylari envanterinde kayitli olmadigi dolayisiyla kayitli olmayan eserin de envanterde olamayacagi belirtildi” dedi.



“O eser Dolmabahçe’nin kapsindan bile geçmedi”

Tanal’in daha sonra sosyal medya hesabindan yeni paylasimlarda bulundugunu ve fotograflar yayinlayarak fotograflarin altinda ‘Iste bu eserler nerede?’ diye bir soru yönelttigini hatirlatan Milli Saraylar Müzecilik ve Tanitim Baskani Adnan Gayhan, “Orada söyle bir gerçek var; Evet öyle bir altin eser var ancak o eser vazo degil. O bir samdan. Ve o samdan Topkapi Sarayi’nin envanterinde kayitli. Yine Dolmabahçe’de hiçbir sekilde hiçbir zaman yer almadi. Hatta kapsindan bile geçmedi” deid.

“Restorasyonla beraber depoya kaldirildi, önümüzdeki yil sergilenecek”

Resmi paylasilan esere iliskin bilgiler veren Gayhan, “Sultan Abdulmecid’in yaptirdigi bir samdan. Peygamber efendimizin (Sallallahü aleyhi ve sellem) türbesi için yaptiriliyor. Oraya gidiyor o samdan. Sonradan Fahrettin Pasa’yla beraber getiriliyor. Topkapi Sarayi’nda Fatih Köskü’nde baslayan restorasyon çalismalariyla oradaki eserler bu isin dogasina uygun olarak depoya kaldirildi. Orada muhafaza ediliyor. Önümüzdeki yil depolardaki eserler restorasyon bittikten sonra 2022 yili içerisinde tekrar sergilenecek” dedi.

Gayhan son olarak ise “Bizim iletisimi kanallarimiz açik. Milli Saraylar olarak burada bir ekibimiz var. Bu kanallardan diledikleri zaman diledikleri sorulari sorabilirler. Bu sorulara haziriz, bekliyoruz” dedi.

Kaynak: İHA