Yeni Zelanda, 1970'Lerde Göçmen Isçilere Yönelik 'Safak Baskinlari' Nedeniyle Özür Dileyecek

Yeni Zelanda Basbakani Jacinda Ardern, Pasifik Okyanusu'ndaki ada ülkelerinden göçmen isçi olarak ülkeye gelen ve 1974-1976 yillari arasinda "irkçilik temelli safak baskinlari"na maruz kalanlardan özür dileyeceklerini açikladi.

Ülke basinindaki haberlere göre, Basbakan Ardern, Yeni Zelanda’da kabine toplantisi sonrasinda 1974-1976 yillarinda göçmen isçilerin etnik kökenleri hedef alinarak düzenlenen safak baskinlarina iliskin açiklamalarda bulundu.

Ülkede polislerin yaptigi baskinlarin, Pasifik topluluklari üzerinde hala olumsuz etkisini sürdürdügünü belirten Ardern, "Bir özür, olanlari veya yol açilan zarari asla tersine çeviremez ancak bunu kabul edebilir ve bir yanlisi düzeltmeye çalisabiliriz." ifadesini kullandi.

Özür dileme töreni, ülkenin Auckland Belediye Meclisi’nde 26 Haziran’da gerçeklestirilecek.

Pasifik Haklari Bakani Aupito Wiliam Sio, hükümetin özrünün dogrudan safak baskinlarindan etkilenen kisiler için bir uzlasma sürecini tesvik edecegini kaydetti.

- Yeni Zelanda'daki "safak baskinlari"

Pasifik’teki ada ülkelerden Samoa ve Tonga’dan çok sayida kisi 1950 ve 1960’li yillarda Yeni Zelanda’ya göçmen isçi olarak gelmisti.

Ülkede 1970’lerde ekonomideki olumsuz gidisat ve artan issizligin etkisiyle Yeni Zelanda polisi, göçmen isçilerden vize süresi dolanlarin evlerine ve is yerlerine safak vakitlerinde baskin düzenlemis ve ülkede yasa disi bulunduklari belirlenen göçmenleri sinir disi etmisti.

Polisin, etnik kökenlerinden dolayi hedef aldigi göçmenlere yönelik fiziksel ve sözlü siddet içeren ve "irkçi" olarak nitelendirilen bu eylemleri, 1976’ya kadar devam etmisti.

Yeni Zelanda hükümeti, 1977’de vize sürelerini asanlarla ilgili prosedürleri, polis baskinlarinin tekrarlanmamasi amaciyla degistirmisti.

Polis baskinlarinin en çok yasandigi Auckland’de bugün kendini "Pasifikli" olarak tanimlayan 200 bin civarinda kisi bulunuyor.

Kaynak: AA