Amanos Daglari'nda Ters Lale Türü Kesfedildi

Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Herbaryum Uygulama ve Arastirma Merkezi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Yildirim: 'Son zamanlarda küresel iklim degisiklikleri özellikle soganli yumrulu bitkileri çok etkiliyor. Bu nedenle bölgede öncelikli olarak yerel yönetim ve halk bitkiye sahip çikarak koruma çalismalarini baslatmalidir'

HALIL FIDAN - Ege ve Aksaray üniversitelerinden ögretim üyeleri, Amanos Daglari'nin Hatay sinirinda tespit ettikleri yeni bir ters lale türünü bilim dünyasina tanitti.

Ege Üniversitesi (EÜ) Botanik Bahçesi ve Herbaryum Uygulama ve Arastirma Merkezi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Yildirim ile Aksaray Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Mehtap Teksen ortak çalismayla Hatay'in Arsuz bölgesindeki Amanoslar'da farkli oldugunu düsündükleri ters laleyi inceledi.

Söz konusu bitkinin literatürde ismi yer almayan bir tür oldugu sonucuna varan Yildirim ve Teksen, bu konuda hazirladiklari bilimsel makaleyi Yeni Zelanda merkezli uluslararasi hakemli dergi Phytotaxa'ya gönderdi.

Dergide yayimlanan makaleyle bilim dünyasinda kazandirilan bitkiye "Arsuz lalesi", bilimsel olarak ise "Fritillaria arsusiana Yildirim&Teksen" adi verildi.

Bu alanda yaptiklari çalismalarla dikkat çeken ve bugüne kadar 50'nin üzerinde bitki kesfeden Doç. Dr. Hasan Yildirim, AA muhabirine, 2008'de Türkiye genelinde gerçeklestirdikleri bir TÜBITAK projesi esnasinda tespit ettigi ters lale popülasyonu üzerine uzun yillar çalismalar gerçeklestirdigini söyledi.

Daha sonra Türkiye'de bu alaninda doktora çalismasi yapan ve konu uzmani olan Doç Dr. Mehtap Teksen ile irtibata geçerek birlikte bitki üzerine çalismalar yaptiklarini anlatan Yildirim, ortak bir kararla bu bitkinin yeni tür oldugu sonucuna varip makale yazdiklarini belirtti.

Doç. Dr. Yildirim, yeni bir bitkiyi bilim dünyasina kazandirmaktan duydugu memnuniyeti dile getirerek, "Ters lale (Fritillaria) grubu dünya genelinde 150 kadar türle temsil edilmektedir. Ülkemizde ise son kesifle beraber 46 tür ve bu türlerde 20 tanesi sadece ülkemizde bulunan endemik türlerdir. Bu baglamda ülkemiz ters lale cinsinin önemli bir merkezidir. Yaptigimiz çalismada da bu bitkinin su ana kadar dünyada bulunmayan ve ülkemizde de kesfedilmeyen farkli bir tür oldugunu belirledik. Doç Dr. Mehtap Teksen ile çalistik ve ülkemiz adina dünyaya kazandirdik." dedi.

- "Nesli tehlike altina girebilecek bir bitki"

Bitkinin çok dar bir alanda yayilis gösterdigini vurgulayan Hasan Yildirim, sunlari kaydetti:

"Söz konusu bitkiye ait popülasyon Hatay'in Iskenderun ilçesi, Arsuz bölgesi civarindaki Amanos Daglari'nda 1500 metre rakimlarda yayilis göstermektedir. Bu bölgede yol çalismalari var, bazi yerlerde hayvan otlatmalarina rastliyoruz. Bu nedenle nesli tehlike altina girebilecek bir bitki. Son zamanlarda küresel iklim degisiklikleri bu tarz soganli yumrulu bitkileri çok etkiliyor. Bu nedenle bölgede öncelikli olarak yerel yönetim ve halk, bitkiye sahip çikarak koruma çalismalarini baslatmalidir."

Doç. Dr. Yildirim, bir süre önce bilim dünyasina kazandirdiklari "Hatay sümbülü"nü de bu bölgede bulduklarini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA